x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Audieri în cazul Ocolului silvic Gheorgheni

Audieri în cazul Ocolului silvic Gheorgheni

13 Apr 2010   •   00:00

Comisia de abuzuri din Cameră a decis, azi, să solicite din nou prezenţa la audieri, săptămâna viitoare, a conducerii Gărzii de Mediu şi a Ispectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare (ITRSV) pentru a prezenta documentele de constatare a acţiunilor în cazul Ocolului silvic Gheorgheni.

"Comisia a aprobat ca, săptămâna viitoare, să vină la audieri Garda de Mediu şi ITRSV, la nivel central, cu documentele de constatare a acţiunilor pe care le-au făcut în judeţul Harghita, respectiv pe raza ocolului silvic Gheorgheni. Vom merge apoi şi la ministerul Mediului", a declarat, marţi, preşedintele Comisiei de abuzuri, Ioan Stan, după şedinţa în care a fost audiat directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) Romsilva, Valerian Solovăstru, referitor la cazul ocolului silvic privat Gheorgheni.

Stan a precizat, totodată, că nu a fost mulţumit în totalitate de declaraţiile făcute în faţa comisiei de către directorul general al Romsilva, Valerian Solovăstru, el precizând că acestea "nu prea coincid" cu cele ale prefectului judeţului Mureş, Marius Paşcan, semnatarul petiţiei prin care semnala că 135.000 de hectare de pădure aparţinând ariilor protejate au fost trecute de la judeţul Mureş la judeţul Harghita, în administrarea Ocolului silvic privat Gheorgheni.

Preşedintele Comisiei de abuzuri a precizat că directorul general al Gărzii de Mediu, Silvian Ionescu, care nu a venit la audierile de marţi, are obligaţia constituţională de a se prezenta în faţa comisiei. El a precizat că acesta a motivat absenţa sa, marţi, spunând că va trimite un reprezentant care, însă, nu a mai ajuns.

Petiţia semnată de prefectul judeţului Mureş, Marius Paşcan, se referă la administrarea a 135.000 de hectare de pădure aparţinând ariilor protejate.

Preşedintele Comisiei, Ioan Stan, a precizat că, potrivit petiţiei, Direcţia Silvică Mureş a fost depunctată în ceea ce priveşte proiectul trimis pentru administrarea celor 135.000 de hectare de pădure, motivaţia fiind aceea că nu are competenţă ştiinţifică, în timp ce câştig de cauză a avut Ocolul silvic Gheorgheni, care este privat.

Directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) Romsilva, Valerian Solovăstru, a precizat, în cadrul audierilor, că cele 135.000 de hectare de pădure s-au dat în adminstrare ca arie protejată.

El a arătat că Direcţia Silvică Mureş a întocmit documentaţia pentru proiectul de adminstrare, respectiv planul de management, dar că acesta nu a conţinut studii şi cercetări pe domeniu, iar fondurile alocate au fost unele "realiste", în jurul a patru miliarde de lei vechi.

Solovăstru a precizat, totodată, că au fost depuse şi alte proiecte de administare, printre care şi cel al Ocolului silvic privat Gheorgheni, care "se pare că e susţinut şi de alte ONG-uri" şi care a fost dispus să aloce şapte miliarde de lei vechi pentru administarea celor 135.000 de hectare de pădure.

El a arătat că, urmare a acestui fapt, Direcţia Silvică Mureş a fost depunctată, Ocolul silvic Gheorgheni asumându-şi administarea suprafeţei respective de pădure. Potrivit lui Solovăstru, Direcţia Silvică Mureş a solicitat să i se comunice motivele depunctării.

×
Subiecte în articol: observator