x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Autorităţile îşi reevaluează poziţia faţă de proiectul propus de Roşia Montană Gold Corporation

Autorităţile îşi reevaluează poziţia faţă de proiectul propus de Roşia Montană Gold Corporation

29 Apr 2010   •   00:00

Prezent la Roşia Montană, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, s-a pronunţat în favoarea încheierii cât mai rapide a evaluării proiectului propus de compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC).

"Dacă nu ar exista investitorul, probabil că nu ar veni nimeni aici la Roşia Montană, unde fosta mină poluează în continuare", a subliniat Lazslo Borbely. "Împreună cu Ministerul Culturii vom face o analiză săptămâna viitoare. Voi avea o discuţie cu toţi cei implicaţi, pentru a vedea ce putem face pe termen scurt şi apoi pe termen lung. Restul lucrurilor sunt de ordin legislativ. În momentul de faţă, legislaţia românească este sută la sută conformă cu cea a UE", a adăugat ministrul.

Ministrul de resort deplânge situaţia cu care se confruntă ecosistemul din Roşia Montană, afectat de lipsa soluţiilor de reabilitare după închiderea exploatării în urmă cu mai mulţi ani. El consideră că suma de 700.000 de euro poate fi mobilizată de Ministerul Mediului şi Ministerul Economiei pentru ecologizarea zonei. Estimări anterioare au arătat însă că eliminarea poluării existente în Roşia Montană ar costa peste 30 milioane de dolari.

În acelaşi timp, ministrul admite că investitorul a cheltuit deja 400 milioane de dolari pentru a dezvolta proiectul minier de la Roşia Montană. "'Dacă investitorii vor demonstra că e garantat sută la sută că nu vor polua şi nu vor păgubi pe nimeni, nici statul, nici locuitorii de aici, atunci vom merge în faţa Guvernului, pentru că acesta decide (acordarea, n. red.) avizul de mediu prin Hotărâre de Guvern.

În momentul de faţă, suntem în stand-by, în aceeaşi situaţie în care am fost în 2007, când s-a suspendat certificatul de urbanism", a adăugat ministrul Laszlo Borbely.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, şi ministrul Culturii, Kelemen Hunor, efectuează o vizită de evaluare a situaţiei de la Roşia Montană, la o lună după ce şi ministrul Economiei, Adriean Videanu, a fost prezent în zonă pentru acelaşi scop şi s-a pronunţat în favoarea urgentării clarificării poziţiei statului român în privinţa proiectului propus de RMGC.

Proiectul pentru reluarea exploatării moderne a minereului de la Roşia Montană aparţine companiei Roşia Montană Gold Corporation, companie în care statul deţine o participaţie minoritară de 19,3% prin compania minieră Minvest. Până în prezent au fost cheltuite 400 de milioane de dolari dintr-un proiect care poate aduce României beneficii totale de 4 miliarde USD.

Doar în primii doi ani de la reluarea activităţii în zonă compania va investi un milion de dolari pe zi. Investiţiile în ecologizarea perimetrului şi măsurile de închidere şi de reabilitare la finalul exploatării sunt estimate la 130 milioane de dolari. RMGC deţine de zece ani o licenţă de exploatare, dar nu a reuşit să demareze lucrările şi din cauza opoziţiei unor ONG-uri. De trei ani, evaluarea proiectului este suspendată.

×
Subiecte în articol: observator