Interlopul care a făcut KO o tânără salvamontistă de 21 de ani, la Straja, a avut şase ani de antrenament de forţă în penitenciar şi a fost eliberat condiţionat, conform legii. Fusese condamnat pentru tentativă de omor şi lipsire de libertate, după ce a răpit un jurnalist local de la Petroşani şi l-a bătut cu bestialitate, ore în şir, apoi a pus câinii de luptă să-l sfâşie.
Palesică Sorin Constantin nu a stat mai mult de şase ani după gratii, fiind considerat pregătit să se întoarcă în societate. Cât a stat închis, el a efectuat antrenamente de forţă, considerate în puşcăriile româneşti programe de reabilitare şi răsplătite cu puncte-bonus. „Cred că ar trebui să fie interzise aceste tipuri de antrenament în penitenciarele din România. Este clar că va trebui să se facă o nouă evaluare şi o reglementare, astfel încât acestor indivizi să nu li se mai faciliteze antrenamentele de forţă în penitenciar. Trebuie să-i lăsăm să facă mişcare, dar Ministerul Justiţiei ar trebui să impună o interdicţie, în opinia mea, astfel încât cei condamnaţi pentru fapte de violenţă să nu facă astfel de antrenamente de mare forţă”, spune Dumitru Coarnă, vicepreşedintele Sindicatului Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC). Infractorii care cunosc hibele legislaţiei se mută dintr-un penitenciar în altul şi îşi încearcă norocul la tribunalul din localitate. Tot aşa a procedat şi bătăuşul pugilist, care după contestaţie la executare la Hunedoara şi la Cluj, s-a mutat la Alba. Tribunalul Alba i-a respins mai multe cereri de eliberare condiţionată, până când l-a lăsat liber, pe 18 noiembrie 2013. „Aceste comisii de eliberare condiţionată ar trebui să aplice legea cu multă atenţie când este vorba de indivizi periculoşi. Aceşti oameni foarte greu se reabilitează, poate niciodată. Poliţiştii sunt puşi apoi în situaţii delicate, de cele mai multe ori pot doar să constate fapta, după ce a fost comisă”, mai spune Dumitru Coarnă.
Ministrul Justiţiei este deranjat de scriitorii din penitenciare, dar nu şi de pugiliştii interlopi care se antrenează în cadrul programelor de reabilitare, ca să bată mai bine după ce sunt eliberaţi condiţionat