Consiliul General al Municipiul București a lansat, ieri, în dezbatere publică un proiect potrivit căruia posesorii de câini din Capitală a căror animale au vârsta de peste șase luni sunt obligați să-i sterlizeze.
Proiectul, care face excepție pentru patrupedele utilitare și de vânătoare înregistrate, modifică Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) nr. 243 /2009 privind controlul reproducţiei câinilor în Municipiul Bucureşti. Noul proiect prevede obligaţia tuturor deţinătorilor de câini în vârstă de peste şase luni din Bucureşti să-i sterilizeze în termen de un an de la data intrării în vigoare a hotărârii.
Citeşte AICI proiectul care modifică Hotărârea CGMB nr. 243 /2009
Excepţie de la această prevedere vor face câinii utilitari şi de vânătoare care sunt înregistraţi la Asociaţia Chinologică Metropolitană Bucureşti, dar şi câinii de serviciu ai Ministerului Apărării Naţionale şi ai Ministerului Afacerilor Interne, precum şi câinii a căror stare de sănătate nu este compatibilă cu procedura de sterlizare, acest lucru urmând să fie confirmat prin semnătura şi parafa medicului veterinar.
Proiectul mai stabileşte că persoanele fizice şi juridice, dar şi ONG-urile care deţin câini în vârstă de peste patru luni în municipiul Bucureşti sunt obligate să-i înregistreze la Administraţia pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) din cadrul Primăriei Capitalei, în termen de şase luni de la data intrării în vigoare a hotărârii, prin microciparea lor şi completarea unui formular. Excepţie vor face de asemenea câinii utilitari şi de vânătoare care sunt înregistraţi la Asociaţia Chinologică Metropolitană Bucureşti şi câinii de serviciu ai Ministerului Apărării Naţionale şi ai Ministerului Afacerilor Interne.
Pe de altă parte, proiectul nu prevede și aplicarea unor sancţiuni pentru cei care nu respectă aceste prevederi sau vreo formă de control privind respectarea acestora.
Taxă de 170 lei pentru adopția unui câine din adăposturile Primăriei Capitalei
Acelaşi proiect prevede şi o taxă de 170 lei persoanelor fizice și juridice care vor adopta un câine din Bazele Administrației pentru Supravegherea și Protecția Animalelor. Mai mult, animalele vor putea fi adoptate doar de către persoanele care fac dovada condițiilor de cazare, hrană și asistență socială.
Astfel, ONG-urile pot adopta câini după semnarea unui protocol cu Asociația, iar persoanele fizice și juridice sunt nevoite să completeze câte un formular de adopție. Totodată, persoanele și ONG-urile care abandonează câini nu vor mai avea dreptul să adopte alte animale timp de un an.
În proiect se arată că este interzisă reintroducerea patrupedelor în spitale, piețe, școli, parcuri sau obiective de interes turistic.
Proiectul de hotărâre se va afla în dezbatere publică până pe 30 aprilie.