x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bujorii de la Zau de Câmpie atrage sute de turişti

Bujorii de la Zau de Câmpie atrage sute de turişti

04 Mai 2015   •   15:12
Bujorii de la Zau de Câmpie atrage sute de turişti

Sute de oameni din ţară şi din străinătate vizitează în aceste zile Rezervaţia Botanică de la Zau de Câmpie în care cresc Bujorii de Stepă (Paeonia Tenuifolia), cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat.

 
Datorită unei ierni blânde, bujorii de stepă de la Zau de Câmpie au înflorit şi în acest an mai devreme şi vor rămâne înfloriţi timp de şapte zile. 
 
Bujorii de la Zau de Câmpie au o înălţime de 10 până la 30 centimetri, au florile de culoarea roşu aprins şi sunt răspândiţi pe o suprafaţă de 3,5 hectare de teren. 
 
În cele două loturi sunt peste 50.000 de bujori de stepă, cu circa 40.000 mai mulţi decât în anul 1950, însă marele regret al custodelui este că floarea - cândva răspândită pe toată valea şi în comunele vecine, Valea Largă (din judeţul Cluj), Valea Săcăluşii şi în Poiana Frăţii - mai înfloreşte doar în perimetrul rezervaţiei. 
 
'Bujorul e o plantă foarte firavă, dacă o rupi nu ajungi cu ea până în sat - care e situat la 5 kilometri de aici - şi moare. Noi am avut multă grijă, deşi este o muncă onorifică. O muncă onorifică ce aduce satisfacţie în fiecare primăvară prin turiştii care ne vizitează, din ţară, din străinătate - în special din Franţa, Germania, Italia, SUA. Văd un lucru fantastic la Zau de Câmpie. Asta ne bucură şi asta ne răsplăteşte, l-a răsplătit şi pe nenea Sâncrăianu, care a decedat la vârsta de 91 de ani - şi care s-a ocupat de rezervaţie 60 de ani - şi mă răsplăteşte şi pe mine, de 10 ani, de când mă ocup de rezervaţie', a declarat custodele rezervaţiei, Octavian Călugăr.

×