x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Casa parintilor - Ministrul Macovei: "No comment"

Casa parintilor - Ministrul Macovei: "No comment"

de Miruna Pasa Petru    |    Violeta Fotache    |    05 Noi 2005   •   00:00
Casa parintilor - Ministrul Macovei: "No comment"

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, neaga orice implicare in procesul de revendicare a unui imobil din centrul Bucurestiului, castigat de parintii sai in dauna familiei Petrini, fostii proprietari.

Monica Macovei a respins ieri suspiciunile care planeaza asupra solutiei date la Inalta Curte de Casatie si Justitie in cazul parintilor sai. Ea a refuzat insa sa faca orice alte aprecieri cu privire la modul in care dosarul s-a plimbat de la un complet la altul. Nu a vrut sa discute nici faptul ca cei trei judecatori i-au trimis pe perdanti direct la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, pentru eventuale despagubiri. "Nu pot face nici un comentariu in acest caz, tocmai pentru ca este vorba de parintii mei. Va spun ca nu am avut nici un amestec", a sustinut ministrul, incercand sa scape de tirul intrebarilor. In apararea sa au sarit ieri si subalternii din minister. Secretarul de Stat Cristina Manda a opinat: "In calitate de civilist cred ca in Romania anului 2005 o asemenea decizie data de magistrati nu poate insemna altceva decat o modalitate destul de directa de a-l pune pe ministrul Justitiei intr-o postura negativa. Dansa nu s-a asteptat la asa ceva. Decizia arunca o imagine nemeritata". Avocatii parintilor Monicai Macovei nu au fost de gasit ieri pentru a-si spune punctul de vedere, desi au fost cautati la numerele de telefon afisate pe site-ul oficial al Baroului Bucuresti.

PROBLEMELE. Modul in care instanta suprema a tratat cazul cu pricina a revoltat-o pe Ana Maria Petrini, dar a dus si la cercetari din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Maria Petrini sustine ca inaltii magistrati au facut abstractie de mai multe documente si au desfiintat astfel primele doua hotarari care ii dadeau dreptate. Si nu oricum, ci dupa ce fiica adversarilor a fost numita ministru al Justitiei. Mai mult, faptul ca perdantul a fost trimis direct la CEDO sa primeasca despagubiri pare sa incalce un protocol incheiat de instantele romanesti cu agentul guvernamental. Potrivit acestui document, judecatorilor li se recomanda sa evite condamnarile Romaniei la CEDO si sa respecte o practica unitara in solutionarea dosarelor, ne-au declarat surse judiciare. Cu privire la aceste aspecte, de fond, in tara nu se mai poate face nimic deocamdata. Avocatul Radulescu-Botica ne-a declarat ca in cazul sanctionarii disciplinare a magistratilor implicati ar fi posibila o cale extraordinara de atac: revizuirea. Cat despre aspectul plimbarii dosarului de la un complet la altul, acesta a ajuns ieri pe masa judecatorilor din Comisia Disciplinara a CSM. Potrivit unor surse judiciare, cazul va fi discutat saptamana viitoare si atunci se va stabili daca se declanseaza sau nu actiuni disciplinare impotriva magistratilor vizati.

DEZVINOVATIRE
"Nu pot face nici un comentariu in acest caz, tocmai pentru ca este vorba de parintii mei. Va spun insa ca nu am avut nici un amestec in solutia data la instanta suprema" - Monica Macovei, ministrul Justitiei

×
Subiecte în articol: observator