x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul rapirii - Ajuns la judecata

Cazul rapirii - Ajuns la judecata

de Miruna Pasa Petru    |    18 Oct 2005   •   00:00
Cazul rapirii - Ajuns la judecata

Omul de afaceri sirian Omar Hayssam si partenerul sau, Mohammad Munaf, au fost deferiti justitiei ieri in dosarul rapirii celor trei jurnalisti romani in Irak.
Dupa jumatate de an de anchete la Bucuresti si Bagdad, procurorii Parchetului General au stabilit ca cei doi cetateni arabi s-ar face vinovati de organizarea sechestrarii jurnalistilor Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian.

ACUZATIILE. Potrivit anchetatorilor, Omar si Munaf s-au inteles pentru asta cu o grupare terorista irakiana, pe baza unui plan intocmit cu multe luni inainte. Inclusiv schizofrenia lui Omar Hayssam era certificata in timp util de sora lui Munaf, medic in Londra, au declarat surse judiciare. Cei doi urmareau sa obtina prin rapirea si "salvarea" ziaristior foarte multi bani si statutul de "eroi". Insa teroristii cu care se tocmisera au avut alte planuri cu ostaticii si i-au folosit pentru revendicari politice. Doar Marie-Jeanne Ion si Sorin Miscoci vor cere despagubiri pentru chinurile indurate in cele 55 de zile de captivitate, dar nu au stabilit inca suma.

Munaf se afla inca in arestul americanilor, dar procedurile de extradare au fost declansate la sfarsitul lunii septembrie. El a recunoscut in timpul anchetei planuirea rapirii. In schimb, Omar si-a sustinut constant nevinovatia. Cei doi vor fi judecati la Curtea de Apel Bucuresti si daca vor fi gasiti vinovati risca 20 de ani dupa gratii.

×
Subiecte în articol: observator