x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ciobanii pot avea câini „fără număr”

Ciobanii pot avea câini „fără număr”

de Paul Barbu    |    09 Mar 2016   •   21:05
Ciobanii pot avea câini „fără număr”
Sursa foto: Bigandt_Photography/Getty Images/iStockphoto

Prevederile din Legea vânătorii referitoare la numărul de câini şi la păşunat au fost suspendate, ieri, după o decizie a senatorilor. Aleşii din Camera Superioară a parlementului au adoptat o Ordonanţă de Urgenţă care suspendă până în 25 aprilie prevederile din Legea vânătorii referitoare la numărul limitat de câini de la stână şi perioada de păşunat. Senatorii au avut 73 de voturi „pentru” şi doar 7 voturi „împotrivă”.

Această lege interzicea păşunatul animalelor pe terenuri agricole în perioada 6 decembrie - 24 aprilie şi limitarea numărului de câini însoţitori la trei în zonele de munte, doi în zonele de deal şi unul în zonele de câmpie. Cu toate că această lege a trecut, unii senatori nu au fost de acord cu decizia tocmai pentru că se presupune că aceasta a fost luată la presiunea străzii.

Liderul grupului de senatori UDMR, Tanczos Barna spunea că oierilor ar trebui să li se permită să îşi pască oile numai pe terenurile pe care aceştia le deţin.

La finele anului trecut, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, spunea că legea nu poate fi modificată pentru că este o lege organică, dar se poate face o ordonanţă de urgenţă prin care să se suspende aplicarea unor articole pentru o perioadă de timp. În decembrie 2015, câteva mii de ciobani au venit la Bucureşti pentru a protesta împotriva deciziilor luate atunci de parlamentari.

Ciobanii se plângeau, pe atunci, că interdicţiile impuse de stat le afectează turmele şi le sunt puse în pericol chiar şi vieţile lor pentru că fără câini aceştia pot fi atacaţi oricând de animalele salbatice şi nu se pot apăra.

Protestul paşnic al oierilor, care a avut loc în 15 decembrie, s-a transformat într-o luptă între ei şi jandarmi, după ce unii dintre ciobani au sărit gardul Palatului Parlementului. 

Oierii s-au plâns, încă din luna decembrie, că limitarea numărului de câini le afectează turmele şi le pune în pericol chiar şi vieţile

×