Tensiunile din politica romaneasca inca ocupa spatii importante din presa internationala, cu atat mai mult cu cat se apropie ziua votului in cadrul referendumului pentru destituirea presedintelui Traian Basescu. "Provocarea romaneasca", titreaza cotidianul Les Echos de la Paris, care vede criza politica de la Bucuresti, venita pe fondul recesiunii din Europa, ca pe o amenintare fata de principiile care stau la baza fondarii Uniunii Europene. "Ca si cand criza economica nu era suficienta, Uniunea Europeana se confrunta acum cu o criza politica ce ameninta insesi principiile potrivit carora a fost fondata. La inceputul acestei luni, premierul roman Victor Ponta, de centru stanga, obtine votarea de catre o coalitie parlamentara a destituirii presedintelui de centru-dreapta Traian Basescu. Aceasta 'lovitura de stat institutionala' urmeaza sa fie confirmata printr-un referendum care va avea loc la 29 iulie', scriu jurnalistii de la Les Echos. "Derogarile de la regulile democratice au aratat o fractura ideologica in inima Europei", noteaza in continuare cotidianul francez si constata: "Tarile care aspira sa intre in Uniune depun multe eforturi, dar odata integrate, sunt incercate de vechii demoni. Vedem cazurile Ungariei si Romaniei, care au reusit, totusi, la examenul trecerii la democratie".
"Comisia Europeana ramane 'foarte ingrijorata' de situatia democratiei din Romania", avertizeaza EU-Observer, publicatia UE, care citeaza din declaratia comisarului european pentru Justitie, Viviane Reding. "Bucurestiul este asteptat sa-si respecte promisiunile facute privind reforma politica", mai adauga oficialul european. "Noi ne uitam la fapte, nu la promisiuni, la legi, nu la scrisori", a subliniat Reding, care a tinut sa avertizeze ca "Romania va ramane sub stricta supraveghere".
Din SUA, cotidianul Chicago Tribune preia un comentariu al agentiei Reuters, care considera ca "Premierul roman testeaza limitele rabdarii UE" si opineaza: "Guvernul Romaniei are sanse bune de a-l indeparta pe presedintele Traian Basescu la referendum, dar avand in vedere ca a reusit sa impinga pana la limita rabdarea celor de la Bruxelles, va trebui sa paseasca cu mare grija pe drumul de consolidare a controlului pe care il are asupra puterii". "Disputele politice din aceasta tara, care este a doua cea mai saraca din UE, au paralizat in cea mai mare parte activitatea politica, au ridicat semne de intrebare asupra acordului cu Fondul Monetar International si au determinat prabusirea monedei', comenteaza sursa citata.
Progrese, dar...
"Romania a progresat de la rasturnarea violenta, in 1989, a dictatorului comunist Nicolae Ceausescu si in 2007 a devenit membra a UE, dar are de luptat pentru a scapa de stigmatul de membru de categoria a II-a. Justitia tarii se afla sub monitorizare si tara a ramas in afara spatiului fara frontiere Schengen. Romania primeste bani europeni pentru a ajunge din urma celelalte state membre si UE contribuie la acordul de 5 miliarde de euro incheiat impreuna cu FMI. Acest lucru ii pune la dispozitie Bruxelles-ului o gama neobisnuit de larga de parghii. Surse diplomatice au afirmat ca unele oficialitati ar fi amenintat chiar, cel putin indirect, sa suspende dreptul de vot al Romaniei in cadrul deciziilor UE', mai noteaza agentia.
"Conservatorul Basescu este profund nepopular din cauza politicilor de austeritate, a acuzatiilor de nepotism si a unei serii de gafe. Sondajele de opinie arata ca 65% dintre alegatori vor destituirea sa, dar participarea la vot ar putea fi slaba', apreciaza Reuters. "Basescu are o sansa la referendum, intrucat acesta va fi validat doar daca participarea este mai mare de 50%, iar multi oameni spun ca sunt prea satui de intreaga clasa politica din Romania pentru a mai merge la vot.
Despre boicotul PDL si al lui Basescu
"Presedintele roman Traian Basescu si Partidul Democrat-Liberal, care il sustine, au luat decizia sa faca un apel catre sustinatori sa boicoteze referendumul de demitere din 29 iulie, pentru a contracara astfel prezenta corespunzatoare la urne a alegatorilor. Basescu si sustinatorii lui si-au argumentat decizia prin aceea ca Uniunea Social-Liberala se pregateste 'sa falsifice rezultatele' plebiscitului care a fost organizat prin 'incalcarea Constitutiei nationale'", relateaza si Ia Regnum Novosti.
"Oficiali din Statele Unite ale Americii, conducerea Parlamentului European si a Comisiei Europene, precum si cancelarul german Angela Merkel si-au exprimat ingrijorarea fata de situatia politica din Romania. Ei pun la indoiala procesul de indepartare a lui Basescu de la putere. In replica, premierul roman Victor Ponta a declarat ca referendumul de suspendare are loc in deplina concordanta cu prevederile Constitutiei si cu deciziile Curtii Constitutionale. Astfel, referendumul va fi considerat valid daca rata de participare la vot va depasi 50%, iar suspendarea va fi declarata admisa daca voteaza peste 50% dintre alegatorii inscrisi pe listele electorale', noteaza Ia Regnum Novosti. (marina.constantinoiu@jurnalul.ro)