x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Decembrie cu iz de amnistie

Decembrie cu iz de amnistie

de Violeta Fotache    |    09 Dec 2006   •   00:00
Decembrie cu iz de amnistie

Uniunea Nationala a Cadrelor Milita-re in Rezerva si Retragere a cerut ministrului Apararii Nationale, Sorin Frunzaverde, sa initieze un proiect de lege pentru amnistierea generala a faptelor petre-cute in decembrie 1989, care privesc Armata. Amnistia poate duce la reconcilierea societatii romanesti sau este doar un act de sfidare a victimelor?

DOSARELE REVOLUTIEI - UNCMRR SPUNE CA E TIMPUL PENTRU RECONCILIERE
Se apropie aniversarea a 17 ani de la caderea regimului ceausist in toiul si ca urmare a evenimentelor sangeroase din decembrie 1989. Se incearca obtinerea unei amnistii. Poate duce ea la reconciliere sau este doar un act de sfidare a victimelor?

In timpul evenimentelor din decembrie 1989 au murit oameni: 1.104. Raniti au fost si mai multi: peste 3.000. Armata a avut si ea mortii si ranitii ei in confruntarile care au avut loc atunci. Intai s-a stiut ca au tras teroristii, insa anchetele justitiei au scos la iveala ca acestia nu au existat. Mai multi generali si colonei au fost trimisi in judecata pentru implicarea in reprimarea sangeroasa a manifestantilor din decembrie 1989.

SOLICITARE. Surse din cadrul Armatei ne-au spus ca ministrul Apararii, Sorin Frunzaverde, analizeaza daca este sau nu oportun sa initieze un proiect de lege pentru amnistierea generala a faptelor petrecute in decembrie 1989 de catre cadrele militare. Initiativa apartine de fapt Uniunii Nationale a Cadrelor Militare in Rezerva si Retragere (UNCMRR), condusa de presedintele general locotenent Coman Agapie. In viziunea acestei organizatii, legea ar urma sa aiba doua articole. In primul, "se amnistiaza si se absolva de raspundere toate faptele incercate sau savarsite pe timpul Revolutiei din decembrie 1989, fapte bazate pe prevederile constitutionale, juramantul si regulamentele militare in vigoare la acea data, indiferent de pedepsele prevazute de lege sau aplicate de instantele judecatoresti". In articolul 2 se arata ca de prevederile amnistiei, cu toate efectele sale, beneficiaza nu doar cadrele militare, dar si militarii in termen care au fost judecati si condamnati sau care au procese pe rol in curs de judecare, ca urmare a participarii la acele evenimente.

ARGUMENTE. Potrivit surselor citate, UNCMRR a cerut ministrului Sorin Frunzaverde sa initieze un asemenea proiect de lege, deoarece acesta cunoaste foarte bine ca "actiunile Armatei din decembrie 1989 s-au desfasurat in conditii deosebite, alarma de lupta ordonata pe intreg teritoriul national, confuzie generala si numai ca raspuns la atacurile declansate impotriva unor comandamente si unitati militare, iar comandantii militari s-au comportat conform Constitutiei, legilor tarii, cerintelor juramantului militar si regulamentelor militare in vigoare la acea data precum, si ordinelor primite". "Faptul ca unitatile armatei au inregistrat peste 850 de morti si raniti demonstreaza ca, desi s-au aflat in actiuni de aparare, armata a fost atacata de elemente straine cauzei revolutiei. (...) Ofiterii Armatei Romane inculpati in evenimentele din decembrie ’89 nu au avut o vina personala, caci prin natura functiilor oricare ofiter al Armatei Romane ar fi fost in locul lor, constiinta si cerintele juramantului militar le-ar fi dictat sa procedeze la fel", se arata in scrisoarea trimisa de presedintele UNCMRR, generalul locotenent Coman Agapie, catre ministrului Apararii.

RECONCILIERE SAU CE? "Totodata ne exprimam ca un act de clementa, amnistia, va conduce in final la restabilirea linistii si reconcilierea societatii romanesti, precum si la incetarea umilintelor si dezonoarei unor cadre de baza ale armatei si ale familiilor acestora care de aproximativ 17 ani traiesc intr-o stare permanenta de stres si suferinte, la o varsta de peste 70 de ani, fara a avea vreo vina". In conditiile in care nici pana astazi nu s-a aflat adevarul despre ceea ce s-a intamplat in decembrie 1989, motiv pentru care justitia mai cauta inca sa desluseasca cine-s vinovatii pentru mortii si ranitii din toate punctele fierbinti ale acelor zile, ne intrebam daca intr-adevar amnistia poate duce la reconcilierea societatii romanesti. Ranitii si rudele mortilor inca asteapta un raspuns al autoritatilor. Or, excluderea lor dintr-un proces prin negarea infractiunilor (ce altceva este totusi amnistia?) este echivalenta cu un act de sfidare a victimelor? Jurnalul National lanseaza aceasta dezbatere: amnistie, reconciliere sau sfidare?

ELEMENTE STRAINE!
"Faptul ca unitatile armatei au inregistrat peste 850 de morti si raniti demonstreaza ca, desi s-au aflat in actiuni de aparare, armata a fost atacata de elemente straine cauzei revolutiei. (...) Ofiterii Armatei Romane inculpati in evenimentele din decembrie ’89 nu au avut o vina personala"
General locotenent
Coman Agapie

presedinte UNCMRR
×
Subiecte în articol: observator decembrie armatei