Așa-zișii traficanți de arme din România, care sunt audiați acum după ce au „jucat” într-un fals documentar regizat de jurnaliștii de la postul britanic Sky News, nu sunt singurii actori sau figuranți folosiți de celebrul post TV. Chiar miercuri, 10 august, un actor rus a dat publicității înregistrarea reală a interviului pe care l-a dat, în rol de mercenar în Siria, aceluiași post de televiziune din Marea Britanie.
Postul Sky News a retras un așa-zis documentar despre rușii mercenari care luptă în Siria, după ce actorul Alexander Agapov a dezvăluit postului NTV că a primit suma de 100 de mii de ruble, pentru rolul de mercenar. Actor al unui teatru din Moscova, Agapov a jucat în „documentarul” britanic alături de un figurant. Sky News a dat publicității acest fals interviu cu mercenarii ruși, susținând că aceștia ar fi participat la operațiunea militară a Rusiei în Siria, de pe partea forțelor guvernului lui Bashar al-Assad. „Barbații care se prezintă drept Alexander și Dmitri declară că s-au angajat printr-o companie privată, numită "Wagner", care i-ar fi trimis în Siria cu avioane militare de transport, și au participat la lupte pentru o remunerație de 3.000 de lire sterline pe lună. Actorul a fost plătit pentru interviu, iar textul discursului a fost scris în avans”, anunță postul de știri NTV. Actorul rus a avut inspirația să înregistreze audio întregul interviu și a prezentat documentul, pentru a demonstra că totul a fost un fals.
Russian “mercenary” from the movie Sky News about Syria turned out to be an actor
Russian mercenary in the movie “Sky News” about the war in Syria is just an actor Alexander Agapov.
Consecințe foarte grave
Dacă falsul documentar din Rusia a fost retras, miercuri, în urma mărturisirilor actorului de la Moscova, în cazul României, atât realizatorul falsului documentar, cât și postul TV Sky News se apără, spunând că nu a fost nimic regizat, iar Guvernul nostru a fost prins în off-side. Dacă ar recunoaște falsurile, ar avea de dat socoteală în instanță, dar și-ar pierde total și credibilitatea, ca post TV de știri. Jurnalistul Stuart Ramsay a postat pe Twitter un mesaj pentru Guvernul României: „Ha! Calmați-vă, toată lumea! Povestea e adevărată. Nimeni n-a fost plătit. N-a fost înscenat nimic. Armele sunt reale. Se fac arestări. Guvernul e pus în dificultate. Acceptați asta!”, spune jurnalistul.
Surse judiciare au declarat ieri Agerpres că procurorii DIICOT iau în calcul să extindă acuzaţiile şi pentru jurnaliştii britanici de la Sky News care au realizat falsul reportaj privind traficul de arme din România. De asemenea, procurorii vor merge pe o nouă acuzaţie, respectiv infracţiuni contra securităţii naţionale prin comunicarea de informaţii false, prevăzută la art. 404 din Codul Penal și pedepsită cu închisoarea de la 1 la 5 ani.
Jurnalistul Stuart Ramsay a fost surprins de camerele video ale unui hotel din Târgu Mureş, discutând lejer cu pretinșii traficanți de arme români, care purtau cagule în filmarea prezentată pe Sky News. Ultrapremiatul jurnalist susține pe Twitter că în fotografiile prezentate de presa română sunt doar membrii echipei Sky News.
Chiar și Daily Mail i-a acuzat de mai multe ori pe jurnaliștii de la postul TV Sky News, pentru neconformitatea cu realitatea a documentarelor prezentate. Mai mult, BBC a fost acuzat că împreună cu Sky News a înscenat un atac cu napalm în Siria, în august 2013, despre care s-a demonstrat că era un fals. Postul BBC a retras imediat falsul reportaj și a declarat că doar a preluat materialul de la Sky News, considerând că sursa este credibilă.
The BBC “Saving Syria’s Children” Documentary: Staged Events, Fake Video Footage
Procurorii DIICOT au început ieri urmărirea penală pe numele a trei dintre românii care apar în reportajul Sky News pentru complicitate la infracţiunea de comunicare de informaţii false, constituirea de grup infracţional organizat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Surse judiciare au declarat Agerpres că procurorii iau în calcul să extindă acuzaţiile şi pentru jurnaliştii britanici. Este avută în vedere și o nouă acuzaţie, respectiv infracţiuni contra securităţii naţionale prin comunicarea de informaţii false, pedepsită cu închisoarea de la 1 la 5 ani.