x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Elev german: M-a frapat ospitalitatea românilor, dar şi discrepanţa dintre bogaţi şi săraci

Elev german: M-a frapat ospitalitatea românilor, dar şi discrepanţa dintre bogaţi şi săraci

de Istvan Deak    |    29 Iul 2014   •   16:52

Tot mai multe licee din Germania oferă elevilor săptămâni de practică în România. Un astfel de program de schimb de experienţă este condus şi de Karin Lux. Născută în România, ea a trăit mulţi ani în Germania, dar de opt ani s-a mutat în Spania, unde a predat germana în şcoli. Anul acesta a revenit în Germania, şi, în calitate de profesor al liceului industrial din Tolz, le-a recomandat elevilor săi trei săptămâni de practică în România. “Această practică vi se potriveşte. Adaptarea la un alt stil de viaţă şi de muncă dintr-o altă ţară va contribui la maturizarea voastră în sensul de toleranţă şi deschidere”, le-a explicat ea elevilor. Astfel, 14 elevi sub conducerea ei au pornit spre Liceul “Shakespeare” din Timişoara, ca să întoarcă vizita elevilor români din ianuarie.

Ospitalitate şi discrepanţă
Una dintre eleve a povestit din experienţele sale în presa germană.”România nu a fost tocmai printre destinaţiile mele de vis, dar nu am vrut să ratez această experienţă. Nu m-aş fi aşteptat la o asemenea discrepanţă drastică între bogaţi şi săraci. Porsche-ul stă pe marginea unui drum, săracii pe marginea cealaltă. Nu mi-aş fi imaginat aşa ceva. Tinerii trăiesc altfel acolo. Nu ies atât de mult, precum o facem noi. Să rămâi peste noapte la cineva este ceva inimaginabil. M-a frapat însă ospitalitatea românilor. Deşi nu te cunosc, imediat îţi oferă ceva de mâncare. O masă atât de bogată, încât nici nu poţi să mănânci totul. M-a surprins şi faptul că mulţi oameni vorbesc limba germană în România, chiar dacă cea mai răspândită este engleza. Românii au un talent comunicaţional de improvizaţie foarte bine dezvoltat”, a povestit Klara Kiessler, 16 ani, pentru Suddeutsche Zeitung.

“Educaţie transculturală”, motivează Karin Lux. “Sunt convinsă că anxietatea şi prejudecăţile pot fi învinse dacă îi cunoaştem pe alţii în mediul lor de viaţă. Se formează baza pentru o solidaritate europeană. Pentru viitorul pieţei europene de muncă este un aspect de neneglijat”, a adăugat ea.


×