Fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, analizeaza, intr-un interviu acordat cotidianului berlinez Tageszeitung, situatia politica de la Bucuresti. Constantinescu ii marturiseste jurnalistului William Totok ca "ura s-a reaprins' in Romania in urma "deciziei politice' a Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) de a-l repune in functia prezidentiala pe Traian Basescu. "Decizia CCR de a invalida referendumul este un abuz care creeaza premisele unui precedent periculos la adresa statului de drept si a democratiei din Romania si din interiorul Uniunii Europene. CCR a luat o decizie politica de partid care a anulat vointa majoritatii alegatorilor. Un numar de 7,5 milioane de oameni, adica 87% dintre cei prezenti la urne, au optat pentru debarcarea presedintelui. Doar 900.000, insemnand 13%, au votat pentru ramanerea sa in functie', spune fostul presedinte Emil Constantinescu.
CCR, aservita
El il acuza pe Traian Basescu ca si-a numit oameni apropiati in fruntea CCR: "Curtea Constitutionala a fost transformata intr-o organizatie politica de Traian Basescu. Posturile in CCR au fost oferite unor persoane de o moralitate indoielnica, complet necalificate pentru o asemenea functie. Cel mai bun exemplu este numirea de catre Basescu a presedintelui CCR Augustin Zegrean, un simplu avocat de la o firma obscura dintr-un oras de provincie. In mandatul meu, presedinte la CCR a fost Mihai Lucian, membru activ la revolta anticomunista, doctor in drept si profesor universitar. In functie au urmat alti profesori extrem de calificati. Sincer, mi-e greu sa vorbesc despre toate aceste lucruri.'
Cineva trebuie sa vorbeasca
Emil Constantinescu marturiseste ca a luat decizia de a rupe tacerea pentru ca in tarile europene sa se auda si o versiune diferita fata de cea propagata de oamenii fostei puteri. "Am ales sa vorbesc in semn de solidaritate cu cei 7,5 milioane de romani, a caror voce a fost anulata, si din mahnirea pe care mi-o provoaca declinul institutiilor statului de drept pentru care am militat in perioada de tranzitie postcomunista. Fac aceste afirmatii in speranta ca vocea mea va fi auzita si in Germania si la Bruxelles, acolo unde realitatile societatii romanesti sunt ignorate cu aroganta si dispret', a declarat Constantinescu pentru Tageszeitung.
Lovitura de stat? Aiurea!
Chestionat pe tema "loviturii de stat din Romania', lansata in mai multe medii occidentale, Constantinescu respinge ferm aceasta ipoteza. "Cine detine notiuni minime de cultura politica stie ca o lovitura de stat inseamna o schimbare neprevazuta a Constitutiei, neinitiata de un Parlament, ci de o minoritate pregatita de lupta. In Romania nu a existat nici minoritatea, nici interventia Armatei care sa se opuna dorintei unei majoritati. Suntem profund ingrijorati ca presa din Vest a preluat aceasta ideea lansata de presedintele suspendat si de sustinatorii sai. Este incredibil modul in care sunt atacati opozantii presedintelui Basescu', a spus Emil Constantinescu.
Reactia UE i-a lasat gust amar
Fostul sef de stat recunoaste ca reactia UE pe tema evenimentelor din Romania i-a lasat un gust amar. "Reactia UE, asa cum a fost formulata, ar putea duce la o pierdere a increderii in institutiile europene. Si asta tocmai la acei oameni care au militat pentru valorile si principiile Uniunii Europene. Acest lucru ma afecteaza si pe mine. Dezvoltarea mea sociala si politica a fost influentata dupa 1990 intr-o mare masura de scoala crestin-democrata germana a Fundatiei Konrad Adenauer si Hans-Seidel. Dezamagirea este cu atat mai mare, cu cat primului presedinte democrat de dupa Revolutie din estul si centrul Europei nu i s-a prezentat o Europa in care o comisie exercita o presiune pentru invalidarea deciziei unui popor. Interesul Comisiei Europene pentru situatia din Romania s-a limitat la informatii din tabara prezidentiala. Nu au solicitat o opinie si partii adverse'.
Basescu a scindat populatia
Cat despre mandatul lui Traian Basescu, Emil Constantinescu nu are tocmai cuvinte de lauda. "El a indus o scindare a societatii romanesti si o evaporare a atitudinii solidare din perioada integrarii in NATO si UE. Asta a dus la renasterea suspiciunilor, a intolerantei si a urii in societatea romaneasca, care a cauzat inclusiv scindarea anumitor familii. Increderea in institutiile statului a scazut considerabil. Foarte grav este faptul ca Basescu a reusit sa atraga de partea sa intelectuali de marca si i-a transformat in agitatori fanatici. Disputele din politica romaneasca nu se pot incheia. Referendumul a fost doar o runda intermediara. Conform sondajelor de opinie, fortele antiprezidentiale se vor impune la alegeri cu peste 60% dintre voturile exprimate. Este destul de dificil de prezis cum se va desfasura conflictul dintre presedinte si popor. Sa speram ca pasnic. Si sa speram ca partidele populiste, antieuropene nu vor beneficia de incurajari', a incheiat Constantinescu pentru Tageszeitung.
Tageszeitung mai scrie ca la alegerile parlamentare din decembrie, USL porneste drept mare favorita urmand sa obtina 62% din voturi, in timp ce PDL se situeaza doar la 18% in optiunile alegatorilor. Cotidianul german prezinta imagini de la protestul anti-Basescu si noteaza la explicatia foto: "Protest la adresa presedintelui Traian Basescu. Adversarii sai l-ar vedea cu drag in lanturi'.(deak.istvan@jurnalul.ro)