x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Filajul de Paris şi ordinul dubios de la Cotroceni

Filajul de Paris şi ordinul dubios de la Cotroceni

04 Noi 2014   •   19:41
Filajul de Paris şi ordinul dubios de la Cotroceni
Expertul Cătălin Grigoraş adresează o scrisoare deschisă şefilor SIE şi SRI
Expertul Cătălin Grigoraş, fostul director adjunct al INEC şi actual director al National Center for Media Forensics din cadrul Universităţii Denver, Colorado, le-a transmis duminică, prin intermediul Lumeajustitiei.ro, o scrisoare deschisă şefilor Serviciului Român de Informaţii şi Serviciului de Informaţii Externe, în care le cere să comunice care este ameninţarea la adresa securităţii naţionale a României în baza căreia a fost primit “ordinul” de a se stabili cine a făcut filajul la Paris, în care şefa DIICOT, Alina Bica, a fost pozată la shopping alături de Elena Udrea. De asemenea, Cătălin Grigoraş le cere şefilor SIE şi SRI să precizeze baza legală din România, şi eventual Franţa, pentru care o activitate de filaj în spaţii publice are nevoie de autorizaţia scrisă a unui magistrat.
___________________

Prezentăm scrisoarea deschisă a expertului Cătălin Grigoraş către şefii SRI şi SIE:

“Scrisoare deschisă către Directorii şi directorii adjuncţi ai Serviciului Român de Informaţii şi Serviciului de Informaţii Externe

Stimaţi domni,
Având în vedere unele declaraţii publice, comunicate şi articole de presă din ultimele zile din presa de la Bucureşti referitoare la o serie de fotografii efectuate la Paris şi conform cărora instituţiile pe care le reprezentaţi au primit ordin să stabilească “în câteva zile cine a efectuat filajul”, verificând legislaţia actualizata în bază căreia instituţiile pe care le reprezentaţi îşi desfăşoară activitatea, vă solicit să comunicaţi oficial următoarele:
a) Care este ameninţarea la adresa securităţii naţionale a României în baza căreia aţi primit ordinul de a stabili <în câteva zile cine a efectuat filajul>?

b) Baza legală din România (şi eventual Franţa) pentru care o activitate de filaj în spaţii publice are nevoie de autorizaţia scrisă a unui magistrat?
În ipoteza că răspunsurile la ambele întrebări sunt negative, vă solicit să comunicaţi oficial dacă aţi informat persoana care v-a dat ordinul de a stabili <în câteva zile cine a efectuat filajul> că solicitarea sa excede cadrul legal în care instituţiile pe care le reprezentaţi îşi desfăşoara activitatea?

Altfel, vă solicit să comunicaţi oficial cadrul legal în baza căruia vă desfăşuraţi activităţile de executare a ordinului de a stabili <în câteva zile cine a efectuat filajul>, având în vedere că astfel de activităţi includ:
a) interceptarea comunicaţiilor unor persoane,

b) accesul la sisteme informatice şi percheziţii informatice, şi presupun restrângerea unor drepturi şi autorizaţii de interceptare eliberate de către procurori (poate chiar un procuror implicat în aceste evenimente) sau judecători.

Solicit ca răspunsurile dvs să fie tot publice, sub forma unor comunicate de presă pe site-urile instituţiilor pe care le reprezentaţi”.
________________

Scrisoarea lui Grigoraş vine după ce preşedintele Traian Băsescu a anunţat la finele săptămânii trecute că a discutat cu şefii serviciilor secrete pe tema filajului făcut la Paris şI le-a cerut să explice cine este responsabil cu supravegherea şefei DIICOT, Alina Bica şI a Elenei Udrea. Băsescu a spus că a discutat vineri, joi şi miercuri cu reprezentanţii serviciilor "pe tema EADS, cu acel freelancer care a lansat din Germania, şi tema urmăririi procutorului Bica şi a doamnei Udrea şi a doamnei Topoliceanu". "Cineva a făcut acest filaj, pentru că suntem de acord că nu e vorba de paparazzi. Am întrebat: ", a spus Băsescu vinerea trecută la Realitatea TV . "Eu nu pun degetul pe niciun serviciu, spun că au fost servicii. . Am cerut un final la această problemă publică, cine a făcut supravegherea", a continuat el. În opinia sa, este inacceptabil să nu se ştie cine a făcut site-ul pe care au apărut fotografiile de la Paris, şi a arătat că acesta a apărut în cursul nopţii, s-au postat fotografiile, după care a fost desfiinţat. "Nu pot să cred că noi, care vrem să asigurăm securitatea cibernetică a Ucrainei, nu ştim la această oră care este PC-ul de pe care s-a făcut acel site", a precizat el.

Un serviciu francez, băgat în scandal
Cu o zi în urmă, Băsescu afirmase la B1Tv că ar fi vorba despre o colaborare între un serviciu românesc şI unul francez. "Ceea ce s-a întâmplat azi e din nou proba că serviciile secrete sunt implicate şi vă asigur că voi analiza cu toată seriozitatea. (...) Aceasta e o operaţiune pe care un serviciu românesc şi unul francez şi le-au făcut între ele. E clar că serviciile sunt în joc", a spus Băsescu. La 30 octombrie, site-ul http://joscenzura2014.wordpress.com a publicat mai multe fotografii şi documente din care reiese că procurorul şef al DIICOT s-a distrat la Paris în februarie 2014 în compania Elenei Udrea şi Anei Maria Topoliceanu, fost director a Companiei Naţionale de Investiţii. Conform aceleiaşi surse, aceste imagini “zac în mai multe redacţii din Bucureşti. Au fost ţinute la sertar în urma unor presiuni de neimaginat. S-a acumulat prea multă frustrare în urma blocării acestei reuşite jurnalistice”. Documentele postate pe acest site arată că Alina Bica a cheltuit sume importante, cu mult peste salariul său de procuror.

CSM a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării unor verificări atât privind cererea de apărare a reputaţiei profesionale formulată de procurorul Alina Bica după apariţia fotografiilor, cât şi prin raportare la Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor, ca urmare a aspectelor mediatizate în legătură cu deplasarea la Paris, în luna februarie, a procurorului-şef al DIICOT.

×