x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Financiarul / Creditul "Nasului", 38.000 de euro pe luna

Financiarul / Creditul "Nasului", 38.000 de euro pe luna

26 Noi 2008   •   00:00

Conform unui articol aparul luni in ziarul "Financiarul", realizatorul emisiunii „Nasul”, Radu Moraru. conduce intr-un top al celor mai indatorate vedete din showbiz, avand de returnat 2,2 milioane de euro, credit materializat intr-o rata lunara de circa 38.000 de euro.



Radu Moraru Persoana Fizica Autorizata, al carei obiect de activitate este facilitati de cazare si vacante pentru perioade scurte, avandu-l ca unic actionar pe realizatorul TV, a luat pe 28 februarie 2008 un credit pe cinci ani de 1,8 milioane de euro pentru care va trebui sa returneze bancii 2,2 milioane de euro.

Specialistii Rapid Finance spun ca pentru a contracta un credit de 1,8 milioane de euro o persoana fizica autorizata trebuie sa aiba activitate minimum doi ani si sa realizeze venituri care sa sustina gradul de indatorare solicitat de banca si pe care sa le justifice cu documente relevante.

Conform datelor de la Registrul Comertului, Radu Moraru PFA, infiintata in 2004, nu a avut niciun fel de activitate, raportand „zero” pe linie incepand cu cifra de afaceri si terminand cu profitul net. In actele oficiale, Radu Moraru nu mai apare ca detinand vreo alta afacere in prezent sau ca ar fi fost implicat in trecut in vreo alta afacere de anvergura care sa sustina o finantare de 1,8 milioane de euro.

Tot cei de la Rapid Finance afirma ca pentru cele 1,8 milioane de euro Moraru trebuie sa prezinte o garantie ipotecara. „Gradul de acoperire cu garantii solicitat este diferit in functie de fiecare banca si depinde de tipul imobilului adus in garantie, destinatia acestuia - rezidential sau comercial - adresa - daca e in mediul urban sau rural, vechime etc.".

Potrivit acestora, gradul de acoperire cu garantii merge de la minimum 100% pana la 130%, ceea ce inseamna ca Moraru ar fi trebuit sa aiba proprietati de minimum 1,8 milioane de euro pana la 2,4 milioane de euro.

Potrivit oficialilor Rapid Finance, rata lunara pentru un asemenea credit pe o perioada de 30 de ani merge de la 15.000 de euro pana la 17.000 de euro, in functie de conditiile negociate cu banca, insa rata lunara pentru acelasi credit pe cinci ani este de 38.000 de euro.

"Daca nu are vreo pila la institutia bancara de la care a luat creditul, o persoana care are de dat inapoi bancii 2,2 milioane de euro si care suporta singura acest imprumut intampina, deja, mari dificultati din cauza cresterii costurilor finantarii incepand cu majorarea dobanzilor si terminand cu costurile legate de comisioanele pe care majoritatea bancilor le-au crescut semnificativ”, spune un alt broker de credite.

Moraru detine un mic hotel la munte in comuna Cristianu langa Brasov, cu 10 camere, piscina incalzita, fitness etc. Hotelul nu are reclama nici macar pe internet pentru ca „nu are nevoie“, dupa cum sustinea chiar proprietarul la lansarea acestuia.

„Un astfel de hotel nu poate genera venituri foarte mari pentru ca nu poate prinde grupuri prea mari din cauza dimensiunilor reduse. Nu poate genera venituri spectaculoase chiar daca la munte exista o sezonalitate mai scazuta decat cea a facilitatilor de cazare de la mare”, spune Mircea Draghici, manager pe Departamentul hotelier in cadrul agentiei imo- biliare CBRE Eurisko.

Petrisor Obae, realizatorul site-ului paginademedia.ro, afirma ca banii din publicitatea la emisiunea „Nasul” (care se situeaza pe locul 14 intr-un top al profitabilitatii emisiunilor TV) sunt banii postului.

„Intre salariul lui si gradul sau de indatorare nu exista o legatura pentru ca publicitatea din emisiune este a postului TV”, afirma Obae.

Fara a explica esentialul: cum a luat uriasul credit de 1,8 milioane de euro, care sunt veniturile sale care ii permit o rata lunara de 38.000 de euro si care e destinatia finala a banilor, Radu Moraru a replicat articolului din Financiarul in emisiunea sa de luni seara, declarand ca ar fi fost sunat de doamna Camelia Voiculescu, care si-ar fi cerut scuze pentru acest articol.

Referitor la acest aspect, Camelia Voiculescu, presedinte-director general al Trustului Media Intact, din care face parte si "Financiarul", a declarat: "Nu l-am contactat pe domnul Radu Moraru, asa cum acesta a afirmat in cadrul emisiunii de luni, 24 noiembrie. Ii atrag atentia realizatorului Radu Moraru sa nu mai foloseasca numele meu pentru a-i intimida pe jurnalistii Trustului Media Intact" .

Posibila explicatie a minciunii lui Radu Moraru este oferita de psihoterapeutul Anda Pacurar: "In conditiile unui stres prelungit provocat de rate foarte mari pe foarte multi ani, practic, personalitatea omului este afectata si efectele pot fi pe termen foarte lung sau chiar ireversibile, pentru ca omul se obisnuieste cu noul lui mod de a fi. Acest nou mod de a fi si de a se purta poate sa insemne: iritabilitate, agresivitate, cinism, depresie, anxietate (teama exagerata fara un motiv anume), atacuri de panica. Poate deveni tipul „supravietuitorului”, adica a celui care se afla mereu in tensiune, ia decizii impulsive in termen foarte scurt, face lucrurile de unul singur"

Cititi mai multe informatii despre acest subiect pe www.financiarul.com

×
Subiecte în articol: romania radu milioane moraru