Începând de dimineaţă peste 15 percheziţii domiciliare au fost efectuate de autorităţile judiciare, printre “scotociţI” aflându-se şI doi funcţionari de la Oficiul de Cadastru. Surse judiciare spun că reţeaua de “traficanţI de terenuri” care folosea chiar şI hotărâri judecătoreşti falsificate ar fi formată din 21 de persoane, printre care s-ar afla şI funcţionari de la Primăria Iaşi. Terenurile şI imobilele erau vândute de cel puţin două ori, folosindu-se documente falsificate, susţin sursele citate.
“Ancheta e în plină desfăşurare şi e coordonată de DIICOT Bucureşti”, a declarat procurorul-şef al DIICOT Iaşi, Iulia Diaconu. Ea a precizat că mai multe persoane urmează să fie audiate în acest dosar, surse din rândul anchetatorilor susţinând că ar fi vorba despre 20. DIICOT Structura centrală va face publice informaţii despre caz, la momentul oportun ne-au asigurat anchetatorii.
În timp ce purtătorul de cuvânt al Primăriei IaşI, Sebastian Buraga, a spus că nu are cunoştinţă despre faptul că ancheta DIICOT ar viza vreun angajat al municipalităţii ieşene, directorul Oficiului de Cadastru Iaşi, Narcisa Nedelcu, a fost mult mai informat. Nedelcu a declarat că doi angajaţi ai instituţiei, un inspector de cadastru şi un registrator, lipsesc de la serviciu. “Nu ştiu despre ce nereguli este vorba. Bănuim că este vorba de o sesizare a noastră în legătură cu tranzacţia unor terenuri. Sunt cinci astfel de situaţii, pe care le-am considerat dubioase şi am sesizat instituţiile în drept. Am verificat, am fost suspicioşi, dar nu putem spune noi dacă sunt ilegalităţi sau nu. Este vorba de terenuri în diverse zone ale municipiului Iaşi. Tranzacţiile respective nu erau în regulă”, a afirmat Nedelcu.
Problema a fost lămurită de DIICOT. 21 de persoane sunt acuzate de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals. Potrivit comunicatului trimis redacţiei noastre, procurorii DIICOT au reţinut că membrii grupării identificau terenuri situate în zone centrale ale municipiului Iaşi, proprietatea Cosiliului Local Iaşi, neocupate şi fără intabulare, şi falsificau actele de provenienţă ale acestora (contracte de vânzare-cumpărare autentificate la fostul Notariat de Stat, certificate de moştenitor, hotărâri judecătoreşti). “Folosind aceste documente falsificate, inculpaţii cumpărau aparent legal terenurile, prin întocmirea de contracte de vânzare-cumpărare simulate, imobilele fiind astfel introduse în circuitul civil şi revândute unor cumpărători de bună credinţă. O parte din învinuiţi se ocupau de întocmirea documentaţiei cadastrale, ce conţinea date neconforme realităţii şi de certificarea datelor înscrise în documentaţie, iar învinuiţii angajaţi ai Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi efectuau operaţiunile de intabulare, deşi terenurile nu erau identificate cu numere topografice ori se aflau pe alte amplasamente ori pentru acestea nu existau documentele originale de provenienţă.”,ne-a comunicat DIICOT. La ora transmiterii acestei ştiri audierile sunt în desfăşurare, 28 de persoane fiind conduse la sediul DIICOT. Procurorii precizează că paguba produsă este considerabilă având în vedere suprafaţa mare şI amplasamentul terenurilor(în zone centrale din Iaşi). La cercetări participă şI ofiţeri din cadrul BCCO IaşI, suportul tehnic fiind asigurat de ofiţeri DGIPI.