x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Generații internaționale

Generații internaționale

07 Iun 2016   •   11:07
Generații internaționale

Copiii au nevoie de modele și, dacă le au la îndemână, în propriile familii, șansa să calce pe urmele părinților este destul de mare. Fie că este vorba despre politică, mediul artistic sau sport, tinerii au fost ambiționați de faima părinților și au încercat să egaleze măcar realizările lor, cu sau fără ajutorul acestora. În unele cazuri au reușit, în altele - în special în politică - s-au străduit, dar nu au putut să se ridice la nivelul familiilor care i-au propulsat.

George W.H. Bush și George W. Bush. Texanii care ne-au băgat în NATO

Cel de-al 41-lea președinte al SUA, între 1989 și 1993, George Herbert Walker Bush va rămâne în istorie drept cel care a ordonat, în 1991, declanșarea operațiunii „Furtună în Deșert” sau primul război transmis în direct la televizor. Născut în 1924, Bush senior a fost decorat în timpul celui de-al doilea război mondial, ca aviator, și este ultimul fost președinte în viață, veteran al marii conflagrații mondiale. În tinerețe, a fost unul dintre pionierii comerțului cu petrol în Texas și a avut apoi o ascensiune fulminantă în Congres, de unde a ajuns la conducerea CIA. Cel mai în vârstă dintre copiii săi, George Walker Bush a devenit cel de-al 43-lea președinte al SUA, din 2001 până în 2009. După atentatele din 11 septembrie 2011, el a lansat “Războiul contra terorismului”, care a inclus Războiul din Afganistan, în 2001, și Războiul din Irak, o continuare a conflictului început de tatăl său. În timpul președinției sale, România a fost acceptată în NATO.

Kim Ir-sen, Kim Jong-il, Kim Jong-un. Dinastia „Eternilor” Kim

Născut în 1912, Kim Ir-sen a fost liderul suprem al Coreei de Nord timp de 46 de ani, de la fondarea Republicii Populare Democrate Coreene, în 1948, și până la moartea lui, în 1994. Sub conducerea sa, țara a devenit un stat socialist. În 1950, el a autorizat invazia Coreei de Sud. A ridicat cultul personalității la rang de politică de stat, iar ziua sa de naștere a devenit sărbătoare națională în Coreea de Nord, unde este denumit „Președintele Etern”. Lui Kim Ir-sen i-a succedat la putere fiul său, Kim Jong-il, care s-a distins prin continuarea cultului personalității, până la moartea sa, în 2011. El a excelat prin titlurile primite, ultimul dintre ele fiind cel de „Secretar General Etern” al Partidului Muncitorilor din Coreea. Kim Jong-un, actualul lider suprem al Coreei de Nord, e fiul cel mai mic al lui Kim Jong-il.

Tradiție în politică

Konrad Hermann Joseph Adenauer, primul cancelar al Germaniei de Vest (Republica Federală Germania) / Max Adenauer, fost om politic german Valéry Marie René Georges Giscard d'Estaing, fost președinte al Franței / Louis Giscard d'Estaing, politician francez Jean-Marie Le Pen, fondatorul Frontului Național din Franța / Marine Le Pen, actualul președinte al Frontului Național Árpád Göncz, fost președinte al Ungariei / Kinga Göncz, academician și fost ministru de Externe al Ungariei Georgios Papandreou, fost premier al Greciei / Andreas Georgios Papandreou, fost premier al Greciei.

Jon Voight și Angelina Jolie. Relație cu scântei
Născut în 1938, Jon Voight a obținut Premiul Oscar pentru cel mai bun actor, în 1979. Provine dintr-o familie cu rădăcini germane și slovace. Fiica sa, Angelina Jolie, este laureată a unui Premiu Oscar și trei premii Globul de Aur. A fost cea mai bine plătită actriță de la Hollywood în 2009, 2011 și 2013 și este considerată „cea mai sexy femeie în viață”. După ce Voight și-a părăsit familia, atunci când Angelina avea mai puțin de un an, cei doi s-au străduit să aibă o relație normală. În timpul unui show televizat la „Access Hollywood”, Voight a afirmat că Jolie „are serioase probleme mentale”. După incident, atât mama Angelinei, cât și fratele ei au rupt legăturile cu Voight, iar acesta nu a mai vorbit cu fiica sa timp de șase ani. În 2010, cei doi s-au împăcat.

Legende: Kirk Douglas și Michael Douglas. Tinerețe fără bătrânețe la Hollywood
La cei aproape 100 de ani pe care îi va împlini în luna decembrie, Kirk Douglas, unul dintre ultimii supraviețuitori ai „Erei de Aur” a Hollywood-ului, are în portofoliu peste 90 de filme și un Premiu Onorific Oscar pentru întreaga carieră. Institutul de Film American l-a plasat pe locul al 17-lea în topul starurilor din istoria cinematografiei. Pe numele adevărat Issur Danielovitch Demsky, el s-a născut într-o familie de emigranți bieloruși de origine evreiască. Michael Douglas, fiul lui Kirk, este considerat la Hollywood drept cel mai de succes actor, ca fiu al unui mare actor. A obținut două Premii Oscar - pentru cel mai bun actor și pentru cel mai bun film -, precum și trei Globuri de Aur. Pe lângă calitățile sale actoricești, Michael este și unul dintre cei mai apreciați producători americani.

 

Cesare Maldini și Paolo Maldini. Doar pentru AC Milan
Cesare Maldini este o legendă a fotbalului italian și mondial. A fost un simbol al echipei AC Milan, pentru care a jucat 12 ani, câștigând patru titluri de campion al Italiei. În calitate de căpitan la AC Milan, el a fost cel care a ridicat deasupra capului prima Cupă a Campionilor Europeni pentru italieni. A fost secundul naționalei Italiei, la Cupa Mondială câștigată de Squadra Azzura în 1982. A condus naționala Under-21 a Italiei, cu care a ieșit de trei ori campion al Europei. De asemenea, a fost jucător și antrenor al primei reprezentative. Cesare a murit la 84 de ani. Paolo Maldini l-a făcut mândru pe tatăl său în repetate rânduri. A jucat doar la AC Milan, unde a câștigat 26 de trofee, între care Liga Campionilor, de cinci ori, și titlul de campion al Italiei, de șapte ori. A jucat pentru națională 126 de partide, iar opt ani a fost căpitanul Squadrei Azzura.

Graham Hill și Damon Hill. Cuplul de campioni în F1
Faimosul pilot britanic de curse Graham Hill a cucerit în două rânduri Campionatul Mondial de Formula 1. El este singurul pilot care a obținut „tripla coroană” din sporturile cu motor, câștigând cursa de pe circuitul stradal din Monaco, cursa de 24 de ore de la Le Mans și cursa de 500 de mile de la Indianapolis.
Graham Hill nu a reușit să ia carnetul de conducere până la 24 de ani și a descris primul său automobil drept „o epavă”. Hill a murit în 1975, după ce avionul pe care îl pilota s-a prăbușit lângă Londra. Damon avea doar opt ani când tatăl său a cucerit cel de-al doilea titlu în F1. La aproape trei decenii mai târziu, el a devenit primul și ultimul pilot care a călcat pe urmele părintelui său ca palmares, obținând un titlu de campion mondial în F1.

Artiști din generație în generație

Julio Iglesias / Enrique Iglesias
Martin Sheen / Charlie Sheen
Billy Ray Cyrus / Milley Cyrus
Steven Tyler / Liv Tyler
Ingrid Bergman / Isabella Rossellini
Charlie Chaplin/ Geraldine Chaplin
Goldie Hawn / Kate Hudson
Tony Curtis / Jamie Lee Curtis
Henry Fonda / Jane Fonda
Donald Sutherland / Kiefer Sutherland

Alți părinți celebri și copiii lor care i-au urmat în sport

Johan Cruyff / Jordi Cruyff (fotbal)
Paul Ince / Tom Ince (fotbal)
Harry Redknapp / Jamie Redknapp (fotbal)
Muhammad Ali / Laila Ali (box)
Joe Bryant / Kobe Bryant (baschet)
Gordie Howe / Mark Howe (hochei)

 

 

×