x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ghinion - Baba Dumitra a ratat gratierea lui Iliescu

Ghinion - Baba Dumitra a ratat gratierea lui Iliescu

15 Dec 2005   •   00:00

In urma unui material aparut in Jurnalul National si intitulat Triumful Justitiei asupra babei Dumitra, aparut la 5 decembrie 2005, fostul presedinte Ion Iliescu a trimis redactiei un drept la replica

In urma unui material aparut in Jurnalul National si intitulat Triumful Justitiei asupra babei Dumitra, aparut la 5 decembrie 2005, fostul presedinte Ion Iliescu (foto) a trimis redactiei un drept la replica : "Sunt surprins de modul in care un subiect serios este tratat astfel incat adevarul conteaza mai putin decat dorinta autorilor de a ataca un om politic, intamplator fost sef al statului, folosind metode care incalca grav deontologia profesionala. Pe prima pagina apare informatia conform careia, citez: «Ion Iliescu a respins batranei actul de gratiere», ca in pagina 5 sa citim: «Dumitra Popa a apelat la clementa sefului statului. Cererea sa de gratiere a fost ignorata». Ambele afirmatii sunt in flagranta neconcordanta cu realitatea. In urma verificarilor, care intrau in sarcina jurnalistilor rezulta ca nici la departamentul juridic, nici la cel privitor la problemele cetatenesti din componenta Administratiei Prezidentiale nu exista inregistrata o cerere de gratiere, respectiv un memoriu privind situatia doamnei Dumitra Popa. In aceste conditii, ca sef al statului, nu aveam nici cum respinge, nici cum ignora o cerere de gratiere sau un memoriu privitor la o situatie altfel inacceptabila. De altminteri, situatia celor care, precum doamna Dumitra Popa, nu-si pot asigura o aparare decenta in justitie s-a aflat in atentia mea in perioada mandatului de sef al statului. Am abordat acest subiect in cadrul tuturor intalnirilor pe care le-am avut cu inalti magistrati si cu responsabili din sistemul judiciar. Cred ca se impune o reforma de fond a institutiei aparatorului din oficiu, demers pe care l-am promovat si sustinut, pentru a oferi o protectie mai buna a celor care, din diverse motive, nu-si pot sustine interesele in justitie".

SI TOTUSI... Trebuie mentionat ca cererea de gratiere a Dumitrei Popa a fost inaintata Administratiei Prezidentiale, Compartimentului Constitutional Legislativ de conducerea Penitenciarului de Maxima Siguranta Rahova la data de 21 decembrie 2001, cand Ion Iliescu era inca sef al statului.Mai exact in ultima zi a lui de mandat. Are numarul de iesire 77577/21.12.2001. Mai mult, cererile de gratiere nu ajung nici la Departamentul Juridic si nici la cel privitor la problemele cetatenesti, ci la departamentul sus-mentionat.

×
Subiecte în articol: observator