x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Google și Facebook vor cenzura știrile false

Google și Facebook vor cenzura știrile false

de Diana Scarlat    |    28 Noi 2016   •   13:30
Google și Facebook vor cenzura știrile false
Sursa foto: rzoze19/Getty Images/iStockphoto

Cei care s-au bucurat până acum de posibilitățile nelimitate de a manipula masele de creduli din întreaga lume, prin intermediul internetului, se vor rări, măcar temporar. Prima serie de restricții anunțată de Alphabet, compania-mamă a Google, încă de săptămâna trecută, se referă la măsuri împotriva site-urilor care răspândesc știri false cu scopul de a obține mai multe afișări, pentru a vinde reclame. De asemenea, Facebook și-a actualizat termenii și condiții și specifică acum că va interzice reclamele înșelătoare sau cu conținut fals.

Sociologii și experții în strategii arată că războiul lumii moderne s-a mutat pe internet, cu ajutorul tehnologiei, legislației, dar mai ales al credulității maselor care acceptă să fie manipulate. Google și Facebook au anunțat măsurile restrictive după ce s-a constatat că un tânăr blogger din România, în vârstă de 23 de ani, a reușit să manipuleze alegerile din SUA, prin publicarea unor false știri, devenite virale în toată lumea.

Dar primele măsuri anunțate se referă strict la limitarea accesului la obținerea banilor din vânzarea reclamelor, în timp ce adevăratul război se duce cu trupe de mercenari postaci, cunoscuți deja și în România, ca manipulatori în campania electorală. Pe lângă armatele de postaci, internetul este deja plin de pagini de Facebook false și de bloguri care pot promova știri false, fără a putea fi oprite, fiind sub protecția anonimatului. Astfel, Google și Facebook pot fi date în judecată, pentru a plăti prejudicii, dacă autorii falsurilor sau proprietarii site-urilor sunt de negăsit, iar companiile nu au răspuns la cererile de blocare a paginilor mincinoase. Procesele împotriva Google deja au început.

Pe internet se fură și „tehnicile de manipulare”

Teoretic, poate fi dat în judecată orice utilizator care încalcă legile și orice autor de furt intelectual sau de atac la persoană. Practic, atacurile cele mai vehemente sunt lansate de anonomi, cu IP-uri mobile, într-o cooperare perfectă între strategi, hackeri și postaci. „Partea negativă a libertății pe care o oferă internetul este pericolul de deculturalizare. Mare parte dintre cei mai activi postaci sunt cei care nu au altă ocupație și nici pregătire profesională sau experiență care să le ofere posibilitatea de a-și găsi alt loc de muncă. Sunt armate de mercenari. Este o altă lume, iar în această lume virtuală activează cei care vor să cucerească. Deja multe campanii electorale se fac pe internet. Cei care au sesizat mai devreme potențialul acesta își angajează armate de postaci. Este procesul de cucerire a unei lumi, cum a fost cucerirea Lumii Noi. Armatele se pregătesc și cu postaci, și cu strategi. Este echivalentul unui război. Chestiunea e cum se pot impune reguli în această lume nouă. Este extrem de greu, mai ales pentru că funcționează anonimatul, ascunderea”, explică prof. univ. dr. Bogdan Ficeac, sociolog, jurnalist și autorul unui tratat de manipulare. Chiar el a fost victimă a furtului intelectual prin intermediul internetului și chiar cartea „Tehnici de manipulare” a fost copiată integral și vândută de altcineva pe stie-uri specializate în acest tip de activitate. Cei care “cumpără” astfel de materiale copiate de pe site-uri obscure sunt convinși, de cele mai multe ori, că nu fac ceva ilegal, dar și ei ar putea fi dați în judecată și puși să plătească drepturile de autor, pentru că necunoașterea legii nu exonerează de răspundere. „Eu am tot cerut să nu-mi mai scaneze cartea Tehnici de manipulare. Le-am scris celor care dețin site-ul, n-au vrut să facă nimic și m-am dus la poliție. Polițiștii au trimis printul la procuratură, dar s-a constatat că nu pot fi identificați proprietarii site-ului. Unul dintre ei a fost localizat la Chișinău, iar propietarul în San Francisco. Doar pe unul dintre ei l-au identificat în România, la Cluj. Procesul a fost acolo și l-au condamnat să plătească doar 800 de lei, pentru că e la prima abatere”, mai spune autorul.

 

De ce sunt preferate site-urile mincinoase

Postacii sunt cunoscuți din scandalurile politice, dar există în România încă din 2005. Plătitorii caută tineri fără perspectivă, fără discernământ, fără caracter, amorali, antisociali, care își autopromovează imaginea ca și cum ar fi justițiari, iubitori ai dreptății și ai adevărului. Cu toate acestea, s-a format o categorie mare de internauți care evită presa, preferând să se informeze „de pe rețele” și site-uri obscure, care nu oferă nicio garanție de veridicitate.

„Există o teorie escapistă, în cadrul teoriilor Comunicării, care se aplică și pentru cei care aleg telenovelele și reality show-urile. Omul contemporan vrea să scape de propria lui persoană, se simte marginalizat și universul virtual îi oferă altă lume. Poate să spună o mulțime de lucruri, sub protecția anonimatului, care funcționează pe internet. Oamenii își fac identități virtuale și sunt liberi să furnizeze informații false. Postacii sunt mercenari, primesc bani pentru a manipula. În spațiul virtual sunt extrem de multe informații, iar marea majoritate a oamenilor, indiferent de studii și pregătirea profesională, au acea gândire superficială care-i determină să citească orice și să considere informația ca fiind adevărată. Foarte puțini sunt cei care au gândire critică și verifică mai multe surse”, mai explică Bogdan Ficeac.

Postacii evoluați dețin site-uri pline de atacuri nejustificate. Multe dintre aceste site-uri au fost localizate la Cluj. Pe lângă postaci, bloggeri și site-uri cu știri false, oamenii mai sunt bulversați și de noile softuri care generează zeci sau chiar sute de mii de falși utilizatori unici pe zi și chiar comentarii și comentarii la comentarii. Până și marile companii se lasă păcălite de această tehnică și plătesc foarte mulți bani pentru publicitatea pe aceste pagini web.

 

Atacuri cibernetice și atacuri la persoană, hackeri, postaci și site-uri plătite pentru a crea diversiune, metode de manipulare clasice și strategii adaptate permanent la realitatea contemporană - toate sunt posibile cu ajutorul internetului și al accesului tuturor la mijloacele tehnice foarte ieftine. Dar și cu ajutorul legislației internaționale, care apără libertatea de exprimare, indiferent de consecințe.

Tehnicile clasice de manipulare arată că o minciună repetată e considerată adevăr, după un timp. Nimeni nu mai cercetează, astfel încât să afle adevărul. E o nouă formă de manipulare, foarte complexă, care deja dă roade și în România

×