x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Inmultiti-va faptele bune!

Inmultiti-va faptele bune!

21 Feb 2004   •   00:00

Postul Pastilor, care incepe luni, ofera credinciosilor ortodocsi posibilitatea de a-si curata atat trupul, cat mai ales sufletul. Semnificatia Postului Mare, asa cum este cunoscut Postul Pastilor, este explicata intr-un interviu de Prea Sfintia Sa, Episcopul Vicentiu Ploiesteanul.

Postul Pastilor incepe luni. Acesta tine aproape sapte saptamani, pana pe 11 aprilie, credinciosii ortodocsi avand prilejul sa isi curete trupul si sufletul. Despre semnificatiile Postului Mare vorbeste Prea Sfintia Sa, Episcopul Vicentiu Ploiesteanu. EUGENIA MIHALCEA

Jurnalul National: Postul Pastilor incepe luni si va dura sapte saptamani. PS Vicentiu Ploiesteanu: Intr-adevar, in cateva zile va incepe Sfantul si Marele Post. Este o perioada de urcus duhovnicesc, dupa cum spun Sfintii Parinti. Este o scara a bunatatii spirituale, la care suntem chemati toti sa ne pregatim si astfel pregatiti, intr-un vesmant luminos atat sufletesc, cat si trupesc, sa intampinam Invierea Mantuitorului Iisus Hristos. Postul are doua parti componente, cea spirituala si cea materiala. Fiindca ne putem obosi trupul prin postul material, dar daca nu exista si cel spiritual, sigur rezultatele sunt foarte slabe.

Ce trebuie sa faca credinciosii? In aceasta perioada ni se cere sa fim mai buni, mai ingaduitori unii cu altii, mai atenti la nevoile pe care le are aproapele. Aceasta este o perioada de purificare sufleteasca si trupeasca, de o anumita abstinenta la mancare, fara carne, fara oua, branza, lapte, timp de sapte saptamani. Abstinenta la mancare trebuie dublata insa si de o perioada de retinere de la tot ce este fapta rea, fapta pacatoasa. Ioan Gura de Aur spunea: "Eu nu mananc carne, dar imi mananc vecinul, prietenul, aproapele prin cuvintele mele". In acest post suntem chemati sa inmultim faptele noastre bune, sa ajutam, nu numai material, dar si printr-un cuvant bun, printr-un indemn. Urmand acest drum vom gasi si noi o pace sufleteasca, marele dar al postului.

Cine are derogare de la post ? Copiii sunt indemnati sa nu tina post, iar persoanele bolnave sunt scutite de aceasta disciplina a postului material. Una dintre conditiile care trebuie indeplinite in aceasta perioada este spovedania si, apoi cu binecuvantarea duhovnicului, si Sfanta Impartasanie. De fapt, obligatia fiecarui crestin este ca de cel putin patru ori pe an, in cele patru posturi, sa se spovedeasca si apoi sa se impartaseasca.

Aveti vreun sfat pentru cititori ? Ii indemn sa porneasca cu mult curaj in aceasta calatorie. La Manastirea Antim, unde slujesc, ii indemn pe crestini sa pornim aceasta calatorie impreuna, episcop, clerici, credinciosi, pentru ca nu este usoara si singuri fiind putem sa fim ispititi foarte usor de cele rele, de necazuri, de supararile care vin asupra noastra. Dar fiind impreuna si sprijinindu-ne unii pe altii, tinandu-ne spiritual de mana e mai usor.

Dezlegari in Postul Pastilor Postul Pastilor, care nu are o data fixa in calendarul ortodox, reprezinta postul de 40 de zile al Mantuitorului. Zilele cand se poate manca peste: Buna Vestire, la 25 martie, si in Duminica Floriilor. Se bea vin in ziua de Buna-Vestire, cand aceasta cade in Joia Mare sau in vinerea ori sambata din Saptamana Patimilor.

×
Subiecte în articol: observator postul