x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mafia retrocedărilor: încă un tun de 55 de milioane de euro

Mafia retrocedărilor: încă un tun de 55 de milioane de euro

02 Iul 2015   •   23:00
Mafia retrocedărilor: încă un tun de 55 de milioane de euro

Bijuterii şi ceasuri de lux, dar şi peste 150 de tablouri semnate de pictori celebri au fost găsite, ieri, la domiciliul lui Horia Simu, membru al clubului select de beneficiari ai retrocedărilor uriaşe acor­date de ANRP. Simu este suspect în cazul retrocedării unui imobil din Bucureşti, pentru obţinerea căruia ar fi depus acte false. Prejudiciul se ridică la 55 de milioane de euro. Acesta este cel mai recent dintr-o serie de cazuri care arată că afacerile cu ANRP sunt cele mai profita­bile în România.

George Băeşu, preşedintele Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) a calificat situaţia din instituţie, în urma unor controale inter­ne, drept “cel mai mare jaf din istoria României”.

Simu este acuzat că ar fi sprijinit şi înlesnit nerespectarea prevederilor legale de către preşe­dintele, vicepreşedintele şi membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor în mente false din care să reiasă că imobilul nu poate fi restituit în natură, motiv pentru care este necesară despăgubirea în bani. Potrivit procurorilor DNA, statul ar fi fost prejudiciat cu 200.600.000 de lei, sumă pe care acesta a primit-o în mod necuvenit. Potrivit unui raport al Curţii de Conturi, Horia Simu este unul dintre cei mai mai cumpărători de drepturi litigioase când vine vorba de retrocedări. Acesta ar fi cumpărat astfel de drepturi cu 1,5 milioane de dolari, fiind despăgubit cu 466 de milioane de lei. Detaliile care au ieşit la iveală după arestarea Alinei Bica, fost evaluator în comisiile ANRP, au arătat că instituţia a servit ca o adevărată fabrică de făcut bani pentru un grup select de „băieţi deştepţi”. Bica este acuzată că, prin inter­mediul lui Dorin Cocoş, la vremea respectivă soţul Elenei Udrea, l-a ajutat pe omul de afaceri Gheorghe Stelian să obţină o despăgubire de 6 supraevaluat din Bucureşti. Un alt client ANRP este Valentin Vişoiu, care a încasat 85 de milioane de euro de la instituţie. În cazul Vişoiu a fost arestat fostul şef ANI, Horia Georgescu, care ar fi supraevaluat terenul solicitat de Vişoiu pe vremea când făcea parte din Comisia Centrală ANRP. Alături de Vişoiu este urmărit penal şi ginerele lui Traian Băsescu, Radu Pricop, care a primit o un teren care a aparţinut Brătienilor.


×