x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mihail Şeitan: Francezii vor să facem împreună demersuri la UE ca să avem fonduri mai mari pentru romi

Mihail Şeitan: Francezii vor să facem împreună demersuri la UE ca să avem fonduri mai mari pentru romi

26 Aug 2010   •   00:00

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, susţine că împreună cu partea franceză s-a agreat ideea de a face demersuri comune la Uniunea Europeană privind alocarea unor fonduri mai mari pentru problema imigranţilor romi.



Întrebat despre stadiul actual al discuţiilor cu partea franceză privind problema romilor, Şeitan a afirmat că urmează să aibă loc o serie întreagă de dezbateri pe tema aceasta şi că nu este vorba despre nişte probleme în care structura diplomatică românească împreună cu cea franceză să nu facă faţă în rezolvarea lor.

Ministrul Muncii a mai precizat că există un Memorandum aprobat în Guvern care stabileşte strategia pe care România o va avea în raport cu problema de repatriere a cetăţenilor români de etnie romă din Franţa.

"Domnul secretar de stat Mocanu (Valentin Mocanu, secretar de stat în Ministerul Muncii, responsabil cu problema romilor - n.r.) şi Fătuloiu de la Interne (Valentin Fătuloiu - secretar de stat în MAI) sunt la Paris şi discută cu secretarul de stat pentru afaceri europene şi cu ministrul emigrării. Aceste persoane vor sosi în România în perioada 9 - 10 septembrie şi vom avea discuţii în continuare. Măsurile care sunt prevăzute în strategie sunt acelea de a stabili posibilităţile împreună cu autorităţile franceze de incluziune socială a persoanelor care sunt în această situaţie, prin proiecte finanţate din fonduri europene", a mai afirmat Şeitan.

Franţa a cerut, miercuri, Comisiei Europene să determine România să împiedice fluxul de romi care pleacă în străinătate, sugerând că ar putea bloca aderarea Bucureştiului la Spaţiul Schengen dacă nu va reuşi să facă acest lucru, potrivit Reuters.

De altfel,menţionează Agerpres, premierul francez Francois Fillon i-a trimis miercuri o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cerându-i să ia măsuri pentru a se asigura că cele patru miliarde de euro reprezentând fonduri europene care sunt oferite anual României să fie folosite pentru a-i integra pe romi. "Franţa nu are niciun mijloc juridic de a obliga guvernul român să cheltuiască aceste fonduri pentru oferirea de locuinţe şi educarea populaţiei", a declarat secretarul de stat francez pentru afaceri europene Piere Lellouche pentru postul de radio Europe 1.

×
Subiecte în articol: observator