Ministrul Culturii Kelemen Hunor s-a hotarat sa aplice si in Romania o reteta care de ani de zile da rezultate in Vest: parteneriatul public privat. A luat decizia – surprinzatoare, sa recunoastem! – de a face acest lucru cu un investitor care are bani si vrea, se pare, cu orice pret, sa-i investeasca in Romania, mai precis sa faca minerit la Rosia Montana.
Evident, Rosia Montana Gold Corporation a facut ceea ce trebuia sa faca, pentru a merge mai departe cu avizarea proiectului: a dublat bugetul pus la bataie pentru patrimoniu, care astfel a ajuns la 70 de milioane USD!
Printr-o masura neasteptata pentru un ministru din aceasta coalitie, care nu se distinge prin decizii in favoarea Romaniei, ministrul Culturii a initiat un plan pentru conservarea si punerea in valoare a patrimoniului arheologic si arhitectonic al localitatii Rosia Montana, in acest fel asigurand salvarea a 80% din patrimoniul de acolo. La cat de trista este situatia obiectivelor de patrimoniu din Romania, se poate spune ca asta e o adevarata performanta. Cu siguranta negocierile asupra sumei au fost dure, niciun investitor nu e dispus sa scada profitul prin cresterea cheltuielilor. Este prima data cand un ministru al Culturii reuseste sa obtina atat de multi bani pentru patrimoniu din partea unei companii industriale, printr-un program concret si strict de masuri de patrimoniu. Mai mult, acest model de parteneriat public-privat ar trebui sa devina un obiectiv esential si pentru alti ministri, care se bazeaza exclusiv pe bugetul de stat si care invoca insuficienta alocarilor ca alibi pentru propria incompetenta.
Alocarile bugetare din 2011 pentru Ministerul Culturii si Patrimoniului National se ridica la 712,6 milioane de lei, adica 244 de milioane de dolari, calcul facut la un curs mediu de 2,92 lei pentru un dolar SUA, valabil pentru primele sase luni ale acestui an. Asta inseamna ca banii obtinuti dintr-un proiect privat pentru un singur proiect cultural reprezinta aproape o treime din bugetul total anual al Ministerului. In 2010, alocarile bugetare pentru Cultura si Patrimoniu au fost de 677,2 milioane de lei. Domeniul arheologiei este unul dintre cele mai slab subventionate. De exemplu, pentru actualul sezon arheologic, situl Sarmizegetusa are promisa o suma de 50.000 lei de la bugetul de stat. In conditiile in care cetatea e inclusa in patrimoniul UNESCO. Si daca nu stiati, UNESCO nu are in obiectul de activitate sa dea bani pentru salvarea obiectivelor, ci statele respective trebuie sa le intretina, tocmai ca sa le poata mentine pe lista!
Mai mult, ministrul a prevazut infiintarea unei comisii speciale, care va monitoriza si va avea posibilitatea de a opri in orice moment exploatarea, in situatia in care se vor face descoperiri importante. In lipsa capacitatii de finantare prin bugetul de stat, opozantii proiectului minier nu au adus solutii financiare alternative pentru protejarea patrimoniului de la Rosia Montana. Daca in final vor dori sa faca acest lucru, mai sunt in Romania nenumarate situri – cel putin la fel de importante – care asteapta nu doar compatimire, ci si fonduri, cat mai rapid, pentru a scapa de disparitie.