Fostul ministru PSD al Muncii Marian Sârbu (UNPR) a declarat ieri că s-a convenit în cadrul discuţiilor din coaliţia guvernamentală ca în Codul Muncii să se schimbe condiţiile pentru disponibilizaţii colectiv, astfel încât aceştia să aibă prioritate la reangajare pe o perioadă de 45 de zile. Astfel, varianta Codului Muncii pe care Guvernul îşi va angaja astăzi răspunderea va introduce o perioadă de 45 de zile de la disponibilizarea colectivă în care angajatorul să fie obligat să angajeze aceleaşi persoane, pe aceleaşi posturi, fără concurs sau perioadă de probă.
Varianta iniţială propusă de Guvern dădea libertate angajatorului, în cazul disponibilizărilor colective, să reangajeze alte persoane pe posturile reînfiinţate. Potrivit preşedintelui UNPR, coaliţia guvernamentală a acceptat luni şi menţinerea în Codul Muncii a articolului 237, referitor la negocierile colective, chiar dacă acesta este doar o trimitere la legea specială a negocierilor colective, astfel: „Părţile, reprezentarea acestora şi procedura de negociere şi încheiere a contractelor colective de muncă se stabilesc potrivit legii”. Acest articol trimite la Legea 130, a contractelor colective, care este în vigoare, dar care ar trebui modificată până la sfârşitul anului prin negocieri între Guvern, sindicate şi patronate. Guvernul avea aseară programată o şedinţă specială, pentru a discuta amendamentele depuse la proiectul de modificare a Codului Muncii.
Protestele sindicatelor pentru susţinerea actualului Cod al Muncii au continuat şi ieri. Sute de sindicalişti de la BNS, Cartel Alfa, CNSLR Frăţia şi CSDR au protestat ieri la Constanţa, Bihor, Botoşani, Harghita, Olt şi Vrancea, iar aceste proteste de stradă vor continua şi în zilele următoare în ţară, urmând să se organizeze un miting de amploare în Capitală în ziua în care va fi dezbătută şi votată moţiunea de cenzură depusă de opoziţie, cel mai probabil pe 16 martie, după cum a anunţat ieri vicepreşedintele Senatului Ioan Chelaru (PSD).