x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Munaf va fi audiat prin satelit

Munaf va fi audiat prin satelit

de Miruna Pasa Petru    |    20 Dec 2005   •   00:00
Munaf va fi audiat prin satelit

Mohammad Munaf, aflat in Irak in custodia fortelor americane, dar judecat in Romania pentru rapirea jurnalistilor romani, va fi citat diplomatic si audiat la sfarsitul lui ianuarie 2006 prin intermediul unei videoconferinte.
Aceasta a fost solutia inedita luata ieri la Curtea de Apel Bucuresti pentru ca din proces sa nu lipseasca depozitia omului-cheie in rezolvarea cazului. Decizia instantei a intampinat insa protestele aparatorilor lui Omar Hayssam si ale celor care reprezinta interesele jurnalistilor rapiti.

OPOZITIE. Potrivit avocatilor, videoconferinta ar fi o masura ilegala, neprevazuta de vreo norma nationala sau internationala. "Acest procedeu este prevazut de legea romana doar in cazul martorilor aflati sub protectie, nicidecum pentru inculpati care se afla arestati in strainatate. Pentru acestia, legea cere autoritatilor sa faca toate diligentele pentru prezenta fizica a inculpatului la proces", a declarat ieri avocatul lui Omar, Gheorghita Mateut. Omar Hayssam nu a fost adus ieri de la penitenciar, pe motiv ca ar fi lovit de o gripa ce nu a permis transportul sau la instanta. Asa ca n-a putut sa-si spuna punctul de vedere cu privire la audierea lui Munaf, principalul sau acuzator in cazul rapirii.

Ovidiu Ohanesian, singurul dintre ziaristii rapiti prezent ieri la proces, a sustinut si el ca ar fi vrut sa-l vada pe Munaf in sala de judecata, si nu prin intermediul unui ecran.

IMPREJURARE. Audierea prin videoconferinta, nemaiintalnita in Romania pentru declaratiile inculpatilor, a fost stabilita de magistrati dupa ce extradarea cetateanului americano-irakian a devenit practic imposibila. Dupa luni de asteptare, Statele Unite ale Americii, care il au in custodie pe Munaf, au transmis Romaniei ca acesta nu se afla pe teritoriul lor, asa ca nu pot sa-l extradeze. Astfel, ultima diligenta pentru aducerea inculpatului in tara ar fi o cerere de extradare adresata tarii in care se afla acesta, Irak. Autoritatile romane nu se grabesc insa sa ia o astfel de masura pentru ca Irakul nu-si extradeaza proprii cetateni.

×
Subiecte în articol: observator