UPDATE: Instanţa a confirmat trei din cele patru mandate de arestare emise pe numele lui Necolaiciuc. Mandatele au fost analizate de doi judecători, conform magistratului Laura Andrei.
Fostul boss al CFR, celebrul fugar Mihai Necolaiciuc, a fost adus în ţară, în urma mandatului semnat de autorităţile americane de predare a acestuia în favoarea României. Venirea fostului director al CFR s-a desfăşurat într-o secretomanie totală din partea celor care au pregătit "intrarea" acestuia pe pământ românesc.
Arestat în SUA după ce a fost urmărit prin Interpol, Necolaiciuc a fost adus cu o cursă KLM de la Amsterdam (Olanda), unde aeronava la bordul căreia s-a îmbarcat în SUA a avut escală.
Escortat de doi ofiţeri din cadrul Biroului Naţional Interpol România, Mihai Necolaiciuc a aterizat pe Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" (Otopeni) la ora 13:15, cu zece minute întârziere. El a fost coborât din avion şi urcat într-o dubă a Poliţiei aflată direct pe pistă şi a fost scos printr-o altă ieşire decât cea obişnuită, mai departe de ochii presei.
Mihai Necolaiciuc a fost dus direct la Judecătoria Sectorului 1, pentru a fi audiat în vederea confirmării mandatului ce a fost emis în 2007, dar nu a fost pus în executare. Instanţa poate valida mandatul de arestare sau îl poate revoca, dispunând eliberarea inculpatului.
Înainte de începerea şedinţei de judecată, apărătorul Gheorghiţă Mateuţ ne-a declarat că Necolaiciuc are de gând să le spună judecătorilor totul. "Am vorbit cu el la telefon, m-a sunat de la New York. Mi-a spus că are de gând să se apere, să despice firele. Mi-a spus că are încredere în justiţia română că îi va face dreptate!", ne-a declarat avocatul Mateuţ.
Acesta a precizat că va cere instanţei revocarea mandatului de arestare, păstrând temeiurile juridice ale solicitării numai pentru urechile magistraţilor. În cazul în care mandatul va fi confirmat, el va fi dus în arestul Direcţiei de Cercetări Penale.
Reamintim că Mihai Necolaiciuc a fost trimis în judecată în trei dosare penale instrumentate de DNA la datele de 16 februarie 2009, 1 februarie 2008 şi 24 iunie 2008, el fiind fugar din octombrie 2006.
El a traficat resursele financiare şi activele CFR, prejudiciul total creat instituţiei, prin abuz în serviciu contra intereselor publice, în toate cele trei dosare depăşeşte 50 de milioane de euro, coinculpaţi fiind directori cunoscuţi de la conducerea Companiei de Căi Ferate, precum Misir Mihail Gabriel şi Olăeru Viorica.
Potrivit DNA, pe numele lui a fost emis mandat de arestare preventivă la data de 16 martie 2007, iar la 23 martie acelaşi an Judecătoria Sectorului 1 a emis şi mandatul european de arestare. România a făcut către autorităţile trei cereri de extrădare în acest caz.
Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii a reacţionat la aducerea în ţară a fostului director al CFR Mihai Necolaiciuc. "MTI apreciază că repatrierea lui Mihai Necolaiciuc creează premisele pentru scoaterea la lumină a adevărului despre devalizarea căii ferate în România. Reamintim că faptele pentru care este acuzat Mihai Necolaiciuc datează din perioada 2001-2003, când datoriile CFR SA au crescut de la 193 milioane de lei (anul 2000) la 1,2 miliarde de lei în 2003", ne-a comunicat ieri ministerul.
SUA, atente la procedurile din România
"SUA speră că, odată ajuns în România, va urma un parcurs procesual corespunzător în acest caz, trimiţând astfel un semnal puternic celor angajaţi în activităţi similare, şi anume că nu va fi tolerată corupţia, indiferent de nivelul acesteia, şi că cei părtaşi la astfel de practici vor fi vizaţi de acuzaţii penale", se arată într-un comunicat al Ambasadei SUA emis cu referire la cazul fugarului Mihai Necolaiciuc. "Când s-a descoperit că Necolaiciuc a fugit din România în Statele Unite la începutul lui 2007, a fost formată o echipă americană mixtă alcătuită din membri ai Departamentului de Securitate Internă, US Marshals Service şi FBI. Ca rezultat, Necolaiciuc a fost arestat în West Palm Beach, Florida", aminteşte ambasada, precizând că acesta a rămas în detenţie în aşteptarea procedurilor judiciare care s-au desfăşurat la United States District Court for the Middle District of Florida. Ambasada SUA reaminteşte totodată că la 1 martie judecătorul Douglas N. Frazier a emis o hotărâre în acest caz şi a ordonat predarea lui Necolaiciuc către autorităţile române, conform cu dispoziţiile Tratatului de extrădare între SUA şi România. Conform dispoziţiilor legislative în vigoare, secretarul de stat Hillary Clinton a semnat la 8 aprilie mandatul de predare a lui Necolaiciuc în vederea extrădării sale către România. "FBI a asistat Poliţia română în procedura de extrădare", se mai arată în comunicatul Ambasadei SUA.
Citește pe Antena3.ro