x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Noi piste / Ancheta contra- cronometru

Noi piste / Ancheta contra- cronometru

de Alex Nedea    |    03 Oct 2006   •   00:00
Noi piste / Ancheta contra- cronometru

In cazul bebelusului disparut la 28 septembrie din Maternitatea Spitalului Judetean de Urgenta din Craiova au aparut noi piste ce sunt verificate acum de politie. Medicii avertizeaza ca viata micutului este pusa in pericol daca nu i se acorda o ingrijire speciala.

In ziua disparitiei bebelusului, la opt etaje sub patutul unde dormea micutul, un el si o ea, sot si sotie, asteptau la coada la una din sectii pentru a fi examinati. Doamna intra in discutie cu o alta femeie aflata acolo si ii marturiseste ca vrea sa ia un copil. In acel moment, straina, uimita de cele auzite, ar fi intrebat-o: "De unde vrei sa iei un copil?". "Din salonul cu copii abandonati, acolo sunt o gramada!". Marturia femeii a ajuns acum in dosarul politistilor care au reusit pe baza fiselor medicale sa stabileasca identitatea celor doi. La inchiderea acestei editii, o echipa a politiei se indrepta spre localitatea unde locuieste cuplul, urmand ca acestia sa fie interogati. Din declaratiile asistentelor, in ziua disparitiei s-ar fi plimbat pe holul sectiei de nou-nascuti un barbat. Anchetatorii incearca acum sa stabileasca daca acel om si sotul femeii doritoare de bebelusi sunt una si aceeasi persoana.

ASISTENTE SUSPECTE. Chiar aceste asistente care au oferit informatii constituie o a doua pista a politiei, fiind si ele suspecte. Parintii copilului sunt convinsi ca bebelusul lor nu putea fi scos din spital fara stiinta personalului medical. "Din experienta mea si din declaratiile asistentelor nu pot sa zic inca nici daca acestea sunt vinovate, dar nici daca sunt nevinovate, iar acest lucru nu il putem stabili decat cu ajutorul detectorului de minciuni. Testarea lor se poate face doar la 30 de zile distanta de la petrecerea evenimentului", ne-a spus seful Inspectoratului Judetean de Politie Dolj, comisarul Georgel Enescu.

O alta pista a politiei este aceea ca un asistent maternal ar fi accidentat mortal un bebelus pe care il avea in ingrijire si atunci ar fi cautat sa-l inlocuiasca cu un altul. Sunt verificate toate mamele surogat care au in ingrijire sugari. Pana acum, anchetatorii au eliminat varianta ca o mama al carui copil sa fi murit in acea maternitate in intervalul de timp 1 iulie-28 septembrie sa fi incercat sa-si acopere pierderea prin rapirea bebelusului. Au fost verificate 23 de astfel de mame, fara sa se ajunga la vreun rezultat.

NICI O AMPRENTA. Munca investigatorilor este ingreunata si de faptul ca, din ceea ce sustin politistii, nu s-a putut preleva nici o amprenta de pe patutul bebelusului. Cercul suspectilor este atat de mare, incat ar trebui audiati toti angajatii spitalului. Din cele 2.800 de persoane care lucreaza acolo, doar 15 au fost luate la intrebari pana acum.

Politistii din Craiova urmaresc in acelasi timp toate persoanele care au iesit din tara dupa producerea evenimentului, avand bebelusi asupra lor. Au luat in vedere posibilitatea ca cineva sa fi trecut cu el granita declarandu-i o alta identitate. Anchetatorii nu exclud nici varianta ca bebelusul sa fi fost trecut granita fara ca cei de la Politia de Frontiera sa-si fi dat seama. "Se mai intampla ca (cei de la Politia de Frontiera - n.r.) sa greseasca. De pilda, mie mi-au notat gresit seria de la pasaport si acum sunt dat tot ca fiind plecat din tara", recunoaste unul din anchetatori, comisarul Cristian Ciocoiu.

VANDUT? O echipa de jurnalisti americani care au venit in Romania si au reusit sa negocieze cu o mama vanzarea propriului ei copil a aratat ca, daca ar fi cumparat acel minor, le-ar fi foarte usor sa treaca granita cu el, intrucat la punctul de trecere a frontierei spre Ungaria nici bagajele, si nici portbagajul masinii lor nu au fost verificate. Politistii nu pot inca sa stabileasca mobilul rapirii, dar printre variantele vehiculate ar fi adoptia catre o familie din strainatate sau traficul de organe. Inainte ca Romania sa interzica adoptiile internationale existau parinti din Europa sau din SUA dispusi sa plateasca peste 7.000 de euro pentru un bebelus adoptat.

VINA ALTUIA
"Nu noi, ci agentii de paza erau obligati prin contract sa legitimeze pe fiecare vizitator. Mi-am dat seama de mult ca acest lucru nu e respectat. Am vorbit cu ei si am tot vorbit"
Cristina Calangiu
managerul spitalului
BA E VINA TA!
"Agentii de paza insuficienti nu aveau timp pentru a putea nota intr-un registru toate persoanele care intra. S-a solicitat numirea unei persoane din personalul administrativ al spitalului, dar aceasta propunere nu a fost implementata"
Andreea Stancu
director de marketing CIVITAS PSG

BEBELUSUL E IN PERICOL
Pentru ca acum nu se mai afla sub ingrijire medicala, bebelusul are sanse sa supravietuiasca doar in anumite conditii, sustine directorul medical al Spitalului Judetean de Urgenta Craiova, Dragos Margaritescu: "Fiind un copil de doar doua luni, acesta trebuie sa fie hranit corespunzator. Daca va scadea in greutate, viata lui poate fi pusa in pericol. Mai mult, acesta nu trebuie tinut intr-un spatiu umed". Copilul, nascut prematur si scos de la incubator cu doar cateva zile inainte de a disparea, avea o stare de sanatate care ii permitea sa fie luat acasa. Micutul sufera si de o tumora la ochi, afectiune ce nu este inca operabila datorita varstei prea mici a copilului. Din spusele medicilor de la spital, tumora nu reprezinta inca o urgenta medicala.

POLITIA SE IMPIEDICA DE SPITAL
Una din marile probleme ale politistilor in acest caz este inexistenta unei evidente a persoanelor care intra si ies din institutie. "Ar fi fost foarte bine, dar cica firma de paza nu era platita suficient si facea exact ceea ce spitalul ii cerea", marturiseste comisarul Ciocoiu. Pana in ziua disparitiei nimeni nu le trecea vizitatorilor intr-un registru seria si numarul actelor de identitate. Firma de paza facuse cu mult inainte de aceasta disparitie o propunere catre conducerea spitalului ca aceasta sa numeasca un angajat al institutiei responsabil cu legitimarea tuturor celor care doreau sa intre. "Agentii de paza, si asa insuficienti pentru dimensiunile obiectivului si pentru numarul mare de persoane care intra in spital, nu aveau timp pentru a putea nota intr-un registru toate persoanele care intra, pe baza caror acte intra si unde merg in spital. Pentru aceasta sarcina s-a solicitat numirea unei persoane din personalul administrativ al spitalului, dar aceasta propunere nu a fost implementata", ne-a spus directorul de marketing al firmei de paza, Andreea Stancu. Conducerea spitalului recunoaste acum utilitatea acestei masuri. "Nu imi amintesc de ce am refuzat atunci aceasta propunere sau daca aceasta ar fi existat. Dar acum va asigur ca am numit pe cineva care legitimeaza pe fiecare om care vine la noi", afirma directorul Medical al Spitalului, Dragos Margaritescu. Margaritescu sustine in continuare ca nu conducerea spitalului e vinovata de disparitia bebelusului.
×
Subiecte în articol: observator spitalului