Rudel Obreja, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile. Obreja a fost reţinut, marţi seară, de procurorii DNA pentru trafic de influenţă. Arestarea nu are legătură cu Gala Bute organizată pentru Elena Udrea în iulie 2011 şi care i-a adus lui Obreja o anchetă penală pentru corupţie, ci pentru un caz mult mai recent.
Potrivit DNA, în perioada noiembrie 2013 ianuarie 2014, Obreja a pretins de la un denunţător un milion de euro. În schimbul banilor, Obreja “a lăsat să se creadă că are influenţă asupra judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi îi va determina să pronunţe o hotărâre favorabilă denunţătorului”. Surse apropiate cauzei au declarat că denunţătorul ar fi chiar Sorin Ovidiu Vîntu, părintele FNI. Vîntu a fost condamnat definitiv în 24 ianuarie 2014 la doi ani de închisoare cu executare, semn că promisiunile lui Obreja nu şi-au atins scopul. Traficul de influenţă pentru care este arestat Obreja îl pune la adăpost de orice dialog cu “cei de afară”. Or, protagonistul dosarului penal din Gala Bute era foarte nemulţumit că devenise singurul acuzat şi ameninţa că “va vorbi”. Persoana vizată de dezvăluirile lui Obreja este Elena Udrea, ministrul care s-a implicat în finanţarea evenimentului aflat acum în cercetare pentru deturnarea de fonduri europene.
În acest dosar, nu se ştie cum au fost cheltuiţi 2 milioane de euro de la bugetul Ministerului Dezvoltării şi Turismului şi 420.932 euro, sponsorizări de la companii de stat, aflate în subordinea Ministerului Economiei. Singurul demnitar anchetat şi supus urmăririi penale a procurorilor DNA în dosarul “Gala Bute” este Ion Ariton, fostul ministru al Economiei din Cabinetul Boc. Elena Udrea, sponsorul principal al galei, nu a fost deranjată încă de anchetatori. Inspectorii DLAF şi procurorii DNA au încercat să “sterilizeze” cât se poate dosarul pentru a nu ajunge la principalul organizator al galei: doamna ministru.
Un lucru este sigur: din arest preventiv, Obreja nu va mai putea să se plângă după cum îl taie capul că doar el e ţapul ispăşitor în Gala Bute!
_______________________
Din arest preventiv, fostul şef al FRB nu mai poate vorbi depre Gala Bute
DNA explică de ce ajuns Obreja la închisoare. Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Obreja a impus ca 200.000 de euro din suma cerută să-i fie dată înainte de pronunţarea hotărârii, iar diferenţa de 800.000 de euro, după obţinerea soluţiei favorabile. “Pentru a conferi credibilitate promisiunilor sale, Obreja Rudel a susţinut că persoanele pe lângă care îşi exercita influenţa i-au transmis denunţătorului, prin intermediar, că va obţine cu certitudine o hotărâre favorabilă dacă va solicita amânarea cauzei pentru un termen de judecată ulterior intrării în vigoare a «noului cod» (cu referire la data de 1 februarie 2014, când au intrat în vigoare NCP şi NCPP). Recursul din dosarul denunţătorului a fost soluţionat anterior datei de 1 februarie 2014 şi a fost respins, astfel încât hotărârea de condamnare la pedeapsa închisorii cu executare a rămas definitivă”, mai arată DNA.
Gala Bute, tun de un milion de euro
Mita pretinsă de Obreja de la Vîntu este considerată mai gravă decât tunul dat de acesta bugetului de stat atunci când a organizat Gala Bute.
Fostul preşedinte al FRBox este cercetat penal din anul 2012 în dosarul “Gala Bute”. Soluţia iniţială a procurorului de caz, Alina Stoica, a fost infirmată în decembrie 2013 de Mariana Alexandru, procuror şef adjunct al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din cadrul DNA.
Potrivit rechizitoriului întocmit de Alina Stoica, doar Rudel Obreja era trimis în judecată, iar funcţionarii din Ministerului Dezvoltarii Regionale şi Turismului, Ministerului Economiei, companiilor naţionale şi ai Federaţiei Române de Box erau scoşi de sub urmărire penală. Rudel Obreja se plângea, nu demult, că a fost găsit singurul responsabil pentru cheltuirea banilor adunaţi cu ocazia organizării galei de box “Campion pentru România”, gândită şi sponsorizată în principal de Elena Udrea.
În urma investigaţiilor presei, procurorii au decis infirmarea rechizitoriului realizat de Alina Stoica şi începerea urmăririi penale a funcţionarilor din cadrul MDRT, Ministerul Economiei şi a sponsorilor galei. Din investigaţiile colegilor de la Gazeta Sporturilor a reieşit că nu ies la socoteală în jur de un milion de euro din Gala Bute. Potrivit ordonanţei de infirmare a rechizitoriului, reprezentantii MDRT “au stabilit în mod arbitrar valoarea serviciilor achiziţionate, suma plătită fiind de 88,5 ori mai mare decât cheltuielile efectuate de prestator pentru serviciile de promovare, conform raportului DLAF depus la dosar”.
Udrea a dorit ca Bute să boxeze în ţară
Cunoscut drept cel mai mare eveniment sportiv din 2011, gala în cadrul căreia Lucian Bute a boxat cu Jean Paul Mendy a fost organizată de firma Europlus Computers, deţinută de Rudel Obreja, cu sprijinul Ministerului Turismului condus de Elena Udrea, dar şi cu sprijin financiar din partea mai multor companii de stat. Udrea declara în noiembrie 2010, cu opt luni înainte de organziarea Galei Bute, că va face tot posibilul ca Lucian Bute să boxeze în ţară. Mai mult, aceasta a spus că ştie şi cum să facă rost de bani pentru organizarea galei la Bucureşti. “Ne-am dori ca unul dintre meciurile pe care Lucian Bute le va avea în viitor să fie în Bucureşti, iar colaborarea pe care am semnat-o prevede şi susţinerea de către MDRT a acestui lucru, pentru că un astfel de meci va atrage atenţia întregii lumi asupra Bucureştiului”, a adăugat Udrea. Fostul ministru explica în 2010 că sprijinirea financiară a meciului de box la Bucureşti face parte din campania de promovare a brandului turistic, care va fi finanţată din fonduri europene. Acuzând o fraudă de proporţii, europenii au refuzat să deconteze suma. Inspectorii antifraudă au arătat că “doar 1% din sumă a fost cheltuită pentru promovarea brandului turistic al României” şi că “numai 22% din bani au putut fi justificaţi de firma lui Rudel Obreja cu documente”.