x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

05 Sep 2006   •   00:00

16:08 ACCIDENT

PETROSANI. Un copil de 5 ani din municipiul Petrosani a murit chiar in curtea casei unde locuia, spanzurat de coarda unui leagan.
COMISIE. O delegatie UEFA a ajuns in Romania pentru a inspecta Stadionul Ghencea, in vederea meciurilor Stelei in Liga Campionilor.

16:13 SECHESTRU

PROTEST. Reprezentantul patronatului uzinei Republica din Capitala a fost sechestrat de angajati in sediul fabricii. Oamenii au sustinut ca asteapta sa soseasca avocatii partilor, pentru a aduce lamuriri in legatura cu vanzarea unor active, in conditiile in care societatea este in faliment.
CONTESTATIE. Deputatul Ioan Ghise, exclus din PNL, a declarat ca va ataca decizia la Curtea de Onoare si Arbitraj a partidului si ca a obtinut acordul grupului liberal de la Camera Deputatilor sa ramana membru.


INAUGURARE. Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului de la Magurele s-a mutat ieri intr-un nou sediu, dotat cu echipamente ultraperformante, cu ajutorul cercetatorilor straini. Aici functioneaza si sistemul de avertizare in timp real in caz de cutremur, aflat in curs de implementare la mai multe obiective din tara, ce permite blocarea instalatiilor cu gaze ori a reactoarelor nucleare cu aproximativ 25 de secunde inainte de producerea unui seism.

CONSTANTA - Spaga luata cu recuperatorii
Un ofiter de politie judiciara din IPJ Constanta a fost trimis in judecata de procurorii DNA sub acuzatiile de trafic de influenta si santaj. Liviu Sergiu Socoliuc va fi judecat in stare de arest preventiv pentru ca ar fi pretins 1.200 de euro pentru a facilita eliberarea pasaportului unei persoane careia i se refuzase acest drept. Culmea este ca politistul ar fi apelat la recuperatori pentru a-si primi spaga, dupa ce mituitorul ar fi amanat sa-i dea banii. (Violeta Fotache)

INVESTITIE MApN - Un miliard de euro in doua baze militare
Ministerul Apararii Nationale va cheltui aproape un miliard de euro de la bugetul de stat pentru a amenaja doua baze militare langa poligoanele Cincu, in judetele Brasov si Sibiu, si Smardan, in judetul Galati. Termenul de finalizare a lucrarilor este 2012. Prima etapa a proiectului este selectia firmei ce va realiza studiile de fezabilitate. (L.F.)

CONFUZIE - Batrana impuscata in curtea casei
O batrana de 67 de ani din Satu Mare a fost impuscata in timp ce culegea fructe din propria gradina, duminica seara, de un vecin care a confundat-o cu un hot. Tanarul de 25 de ani a spus politistilor ca a intrebat de mai multe ori cine este si pentru ca nu a primit nici un raspuns a tras cu o pusca cu aer comprimat. Sotul victimei a spus ca batrana nu a auzit somatiile pentru ca nu aude bine. (Mediafax)

REGLEMENTARE - Norma pentru drepturile porcilor
Porcii crescuti in complexuri capata o serie de drepturi noi, prevazute in norma sanitar-veterinara aprobata recent de Autoritatea Nationala in domeniu, ce va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2007. Potrivit Mediafax, fiecare exemplar trebuie sa aiba un spatiu personal minim intre 0,15 si sase metri patrati, in functie de dimensiuni si de sex. Animalelor trebuie sa li se permita contact vizual cu alti porci si trebuie sa stea intr-un spatiu iluminat cel putin opt ore pe zi. In plus, crescatorii trebuie sa ia toate masurile pentru a reduce pe cat posibil agresiunea in grup a scroafelor si scrofitelor. (L.F.)

FUGA LUI HAYSSAM - Zaher Iskandarani va fi audiat
Omul de afaceri Zaher Iskandarani, cel care a dat publicitatii o posibila locatie a sirianului fugar Omar Hayssam, va fi audiat de procurorii DIICOT in dosarul privind trecerea frauduloasa a frontierei. Potrivit surselor noastre, audierea ar fi fost prevazuta a avea loc ieri, insa deocamdata procedura s-a amanat. Intors din concediul petrecut in Elvetia, Iskandarani a declarat presei ca Omar s-ar afla internat intr-un spital din Damasc. Mentionam ca pana in prezent Interpolul nu l-a putut localiza pe fugarul acuzat de terorism. (Violeta Fotache)

DOLJ - Macovei cere revocari la instante
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, solicita Consiliului Superior al Magistraturii sa-i revoce din functii pe seful Curtii de Apel Craiova, Costel Dragut, si pe cel al Tribunalului Dolj, Constantin Diaconu, pentru ca acestia nu s-ar fi implicat in realizarea obligatiilor manageriale. Potrivit Biroului de presa al M.J., la Tribunalul Dolj si judecatoriile aferente, nici unul dintre calculatoarele livrate din primavara nu fusese instalat, nici macar despachetat. La Craiova ministrul a detectat ca echipamentele nu fusesera instalate, cel putin partial. (Violeta Fotache)

BOC - Demnitarii PD, dosarele la vedere
Liderul PD, Emil Boc, a declarat ieri ca demnitarii democrati trebuie sa isi faca publice dosarele de securitate, dupa ce acestea au fost declasificate de CSAT. "Eu cred ca, in mod voluntar, colegii mei vor publica pe internet atata cat au ei de la CNSAS", a afirmat Boc. Despre liderul deputatilor PD, Cristian Radulescu, care a refuzat sa-si publice dosarul, Boc a spus ca va fi o tema de discutie a BPN de saptamana viitoare.

STARE CRITICA - Silviu Brucan este tinut in viata artificial
Starea de sanatate a analistului politic Silviu Brucan este critica, dar inregistreaza o discreta tendinta de ameliorare, a anuntat directorul medical al Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti, Catalin Carstoiu. El a precizat ca pacientul este la sectia terapie intensiva, unde se afla sub suport al functiilor vitale. Prof. dr. Florin Costandache, seful sectiei terapie intensiva, sustine ca un prognostic referitor la evolutia bolii nu poate fi formulat cu certitudine decat peste aproximativ o saptamana. (Magda Marincovici)

INTERZIS - Fara oi pe pajistea Parlamentului
Biroul Permanent al Camerei a refuzat ieri solicitarea unei tinere cineaste, care dorea sa filmeze o parte din scurtmetrajul sau despre legenda intemeierii Bucurestiului, pe pajistea din fata Palatului Parlamentului. Imaginea de deschidere prezenta un cioban alaturi de o turma de oi pe iarba. "Motivul refuzului a fost ca aparea o oaie pe pajistea Palatului Parlamentului si am considerat ca nu este potrivit", a precizat secretarul Camerei, Valeriu Zgonea. (D. Piciu)
×
Subiecte în articol: observator