x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

16 Iun 2006   •   00:00
Observator - Romania in 5 minute

Cu vagonul de carbuni in curte

Un vagon plin cu 40 de tone de carbune, desprins de garnitura de tren, a ajuns in curtea unui gorjean miercuri seara. Incidentul s-a petrecut in dreptul localitatii Dragotesti. Primele cercetari arata ca vagonul a fost desprins intentionat de tren. Suspectul, un barbat cu afectiuni psihice, a fost retinut de politisti. (Gabriela Mladin)

Elevii intra in vacanta

Cei aproximativ 3,5 milioane de elevii din clasele I-XII vor intra de maine in vacanta de vara, care tine pana la 15 septembrie. Scolarii au trei luni fara teme si cursuri. Mai putin norocosi sunt absolventii claselor a VIII-a - 289.000 - care incep de luni, 19 iunie, testele nationale. (E. Mihalcea)

Atentionare CEDO - Pericol de noi condamnari

CSM va trimite instantelor o nota a Ministerului Afacerilor Externe privind problemele ridicate in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului, din cauza carora exista riscul unor noi condamnari. Acestea sunt legate de restituirea in natura a imobilelor, incalcarea dreptului de acces la o in-stanta, durata procedurilor judiciare; aplicarea unor tratamente inumane si degradante de catre functionarii publici, violente asupra minoritatii rrome sau condamnarea unor ziaristi cu incalcarea libertatii de exprimare.

Electricitate - Se dubleaza tarifele

Tarifele la energia electrica pentru populatie se vor dubla pana la 162,5 dolari/MWh in 2015, fata de nivelul de 82,7 dolari/MWh raportat in 2005, potrivit unui studiu elaborat de Fondul Romano-American de Investitii (RAEF), citat de Mediafax. Preturile vor creste din cauza majorarii costurilor cu distributia si transportul, in prezent subevaluate. Electricitatea pentru consumatorii casnici va avea in 2006 un pret mediu de 90,5 dolari/MWh, de 99,2 dolari/MWh in 2007 si de 104,7 dolari/MWh in 2008.

Instanta suprema - Comisarul Manda a fost arestat

Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat ieri ca si cel de-al doilea ofiter de politie cercetat de DNA pentru luarea unei mite de 20.000 de euro sa fie arestat preventiv pentru 20 de zile. Comisarul Florian Manda va fi incarcerat alaturi de subcomisarul Dragos Sotrin, coinculpat in dosar. Cei doi sunt acuzati ca ar fi luat spaga pentru a influenta ancheta desfasurata intr-un dosar disjuns din cazul RAFO.

Lansare de carte - Fascinatia economiei

Cine vrea sa afle "Cum sa muscam azi din painea zilei de maine" poate cumpara cartea cu acelasi titlu, lansata ieri la Bookfest de autorul acesteia, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isarescu. Cartea este prima apritie din colectia "Fascinatia economiei", al carei initiator este chiar Vasilescu. Lansarea s-a bucurat de prezenta a numeroase personalitati din domeniile economic si publicistic. (A. Mihai)

Brasov - Urs in "vizita" la spital

Un urs in cautare de hrana a ajuns in noaptea de miercuri spre joi in curtea Spitalului de Pneumologie Brasov din centrul orasului. Animalul a fost alungat de vanatori cu focuri de arma. Angajatii spitalului spun ca ursul a devenit un vizitator obisnuit al locului, dar ca de aceasta data el parea mai agresiv decat de obicei, asa ca oamenii au cerut ajutor. Potrivit vanatorilor, acest exemplar nu este unul din cei ce coboara in Cartierul Racadau. (R.T.)

In iulie - Se dechide Transfagarasanul

Transfagarasanul va fi deschis circulatiei auto incepand cu 1 iulie. Drumul intre Balea Cascada si Balea Lac a fost deja complet curatat de zapada, dar trecerea spre judetul Arges este inca blocata. Potrivit autoritatilor, zapada atingea in unele locuri si cinci metri. Transfagarasanul a fost inchis la 17 octombrie 2005, dupa prima ninsoare. (Lucian Dobrater)

Maramures - Procuror acuzat de luare de mita

Sefa Parchetului Judecatoriei Dragomiresti, din judetul Maramures, magistratul Anuta Bucur, a fost suspendata ieri din functie de Consiliul Superior al Magistraturii, fiind cercetata pentru luare de mita. Procuroarea a fost pusa oficial sub acuzare de procurorii anticoruptie, dupa ce sotul ei a fost prins in flagrant cand primea 500 de euro din partea unui barbat cercetat pentru uz de fals. Anuta Bucur mai este acuzata ca in ultimii doi ani ar fi primit bani de la trei persoane cercetate pentru trecere frauduloasa a frontierei.

Tarife - Se scumpesc gazele naturale

Consumatorii casnici vor plati pentru gazele naturale, de la 1 iulie, mai mult cu 1,54% in medie, iar cei noncasnici - cu 1,65%, potrivit Autoritatii din domeniu (ANRGN). Tarifele pentru clientii casnici ajung astfel la 843,43 lei noi/1.000 mc, fara TVA, la Distrigaz Sud, si la 842,99 lei/ 1.000 mc in cazul E.ON Gaz Romania (Distrigaz Nord). Evolutia favorabila a cursului de schimb valutar a temperat majorarea datorata scumpirii gazului rusesc. Pana acum, in 2006 tarifele finale au crescut cu 21,2 %. (A.N. Ionescu)

Prefectura Iasi - Sticla pentru transparenta

Prefectul Iasiului vrea sa monteze geamuri din sticla la toate usile birourilor de relatii cu publicul, pentru a creste gradul de transparenta a muncii subalternilor sai. Radu Prisacaru a spus insa ca usa biroului sau nu va suferi modificari: "Cand voi participa la audiente voi avea usa cu sticla, dar la biroul meu voi pastra usa normala, pentru ca se discuta lucruri foarte importante, care de multe ori nu trebuie neaparat sa se auda", a explicat prefectul. (Mirela Cimpoi)

Deputati - Absente motivate cu ochii inchisi

Absentele deputatilor de la sedintele de plen sau din comisii sunt motivate la cerere, indiferent daca exista sau nu motive legitime si chiar in cazul in care nu sunt oferite nici un fel de justificari, potrivit unui studiu al Insitutului pentru Politici Publice (IPP) prezentat ieri. Tot ieri, IPP a dat in judecata Camera Deputatilor, pentru ca nu a primit date privind prezenta alesilor la lucrari in perioadele septembrie-octombrie 2005 si februarie-aprilie 2006.

Rechizitoriu - Iskandarani, la proces

Sirianul Zaher Iskandarani a fost trimis in judecata ieri, de procurorii instantei supreme, la doua zile dupa ce magistratii au decis ca poate fi cercetat in stare de libertate. Omul de afaceri este acuzat de infractiuni privind operatiunile vamale cu utilaje de productie a tigarilor si alcoolului, in afara antrepozitului fiscal, precum si ascunderea sursei impozabile. Rechizitoriul a fost inaintat Tribunalului Bucuresti. (L.F)

Brasov - Administratorul Drakom, eliberat

Administratorul fermei avicole "Drakom Silva" din Codlea, Vasile Dardala, arestat preventiv in dosarul izbucnirii gripei aviare la aceasta unitate economica, a fost pus in libertate ieri, la expirarea termenului legal de 29 de zile. Saptamana trecuta a fost luata aceeasi decizie si cu privire la patronul firmei "Patiprod", Florin Macovei.

Valcea - Sat inundat dupa o furtuna

Satul Delureni din comuna valceana Ionesti a fost inundat in totalitate, dupa ce in zona s-a abatut o furtuna de cateva minute. Apele au intrat in peste 20 de gospodarii, in case si beciuri. Mai multe pasari au murit inecate, iar un drum de acces a devenit impracticabil. Pompierii militari au intervenit pentru evacuarea apei, iar autoritatile evalueaza pagubele. (Alexandra Chivu)
×
Subiecte în articol: observator