x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

14 Iun 2006   •   00:00
Observator - Romania in 5 minute

Victimele mineriadei din ’90, comemorate

Cateva zeci de persoane s-au adunat ieri in jurul pranzului in fata Teatrului National din Bucuresti pentru a comemora victimele mineriadei din 13-15 iunie 1990. Ei au depus coroane de flori la crucea din Piata Universitatii si au afisat banere cu mesaje impotriva celor pe care-i considera responsabili de evenimentele din ’90: Ion Iliescu, Miron Cozma sau Petre Roman.

Baza de date pe site-ul RAR

Soferii mai au cateva zile pentru a-si pune masinile la punct, pentru ca de la 1 iulie se va suspenda inmatricularea vehiculelor care nu au inspectia tehnica periodica valabila. Posesorii de masini pot verifica daca vehiculul lor figureaza ca fiind aprobat in baza de date a RAR pe www.rarom.ro.

Amanare - Candidat in plus la CNA

Desi trebuia sa aiba loc astazi in Parlament, desemnarea noilor membri ai CNA a fost amanata pentru saptamana viitoare. Potrivit unor surse din comisiile parlamentare de cultura, decizia a fost luata, deoarece sunt mai multi candidati decat posturi (sapte candidati si sase locuri). Astfel, ragazul luat ar urma sa fie folosit pentru noi negocieri, astfel incat sa nu se strice intelegerile initiale facute intre institutii pentru CNA si sa se ajunga la sase candidati pe sase locuri. (Gabriela Antoniu)

Monitorizare - MAI scapa de expertii din UE

Ministerul Administratiei si Internelor nu va mai fi monitorizat in vara acestui an, pentru ca a indeplinit obiectivele legate de integrare, a anuntat ieri ministrul Vasile Blaga. Cu toate acestea, Comisia Europeana va solicita detalii despre progresele inregistrate pe fiecare domeniu in parte. MAI are de indeplinit 58 de masuri in iunie, dar si normele legate de Planul de Actiune Schengen 2006.

Pasajul Basarab - Primaria a ales constructorul

Comisia de evaluare a ofertelor a Primariei Capitalei a anuntat ieri castigatorul licitatiei organizate pentru constructia Pasajului Basarab, transmite Mediafax. Este vorba de consortiul italiano-spaniol Astaldi SpA - FCC Constuccion SA. Potrivit directorului Directiei Transporturi din cadrul municipalitatii, Gheorghe Udriste, aceasta varianta a fost aleasa pentru ca este mai ieftina (consturile sunt estimate la 396,3 milioane de lei noi fara TVA) si durata de executie este redusa (doi ani si patru luni).

CSM - Un singur candidat are sprijinul AMR

Asociatia Magistratilor din Romania sprijina candidatura Anei Labus, judecator la Tribunalul Iasi, pentru postul ramas vacant la Consiliul Superior al Magistraturii, dupa ce Maria Huza, fost presedinte al Tribunalului Bucuresti, s-a pensionat. Pentru acest post au fost desemnati de colegii lor trei judecatori. (Violeta Fotache)

SNCFR - Fosta conducere are inca un dosar

Fosta conducere a SNCFR, in frunte cu Mihai Nicolaiciuc, s-a mai ales cu un dosar penal in care prejudiciul depaseste suma de 18 milioane RON. Ofiterii de la Investigarea Fraudelor au trimis dosarul spre solutionare DNA. Alaturi de Nicolaiciuc mai sunt cercetati directorul comercial, directorul economic, consilierul juridic si seful Serviciului Aprovizionare. (Petru Zoltan)

Aeronautica - Studenti romani doriti de europeni

Patru romani care au absolvit licee din Constanta si Buzau vor prezenta in aceasta toamna un proiect experimental in domeniul aeronauticii, fiind selectati in urma unui concurs al Agentiei Spatiale Europene. Tinerii sunt acum studenti in Canada si Germania. Echipa romaneasca va primi asistenta tehnica de la Agentia Spatiala Romana, dar are nevoie de 4.000 de euro pentru achizitionarea materialelor necesare elaborarii proiectului.

Deputati - Imprimeria si Loteria, tot la stat

Deputatii au respins ieri Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind privatizarea Companiei Nationale Loteria Romana si a Companiei Nationale Imprimeria Nationala. Alesii au votat astfel raportul de respingere a ordonantei elaborat de Comisia de politica economica. In favoarea privatizarii s-au pronuntat deputatii PNL si cea mai mare parte a celor UDMR, iar "impotriva" reprezentantii PD, PSD, PRM si o parte dintre deputatii UDMR si PC. (L.D.)

Senat - Kilometri in plus la deconturi

Pentru ca li s-au decontat cheltuielile de transport cu autoturismul in teritoriu pentru un numar mai mare de kilometri decat are traseul Bucuresti - Tulcea, senatorilor din aceasta circumscriptie li se vor retine din salariu aproximativ 25 de milioane de lei vechi. Decizia a fost luata dupa un control al Curtii de Conturi. Suparati, cei doi senatori au solicitat conducerii Senatului sa se stabileasca lungimea traseului Bucuresti - Tulcea. (Aniela Nine)

Trabi Trip 2006 - Cu Trabantul la festival

Pentru prima data, Romania va participa in perioada 16-19 iunie la cel mai mare festival al Trabantului, Trabi Trip 2006, care va avea loc in localitatea germana Zwicau, unde a fost fabricat primul Trabant, informeaza Rompres. Opt exemplare de colectie de Trabant au participat ieri la o parada in Sibiu. Proprietarii celor opt masini de lux, din carton, au investit intre 1.000 si 4.000 de euro pentru festivalul din Germania.
×
Subiecte în articol: observator