x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

17 Mai 2006   •   00:00
Observator - Romania in 5 minute

O noua statie meteo la Balea Lac

La Balea Lac va fi construita in viitorul apropiat prima statie meteo permanenta din aceasta zona. Deocamdata, cei patru meteorologi care monitorizeaza evolutia vremii pe tot parcursul anului isi desfasoara activitatea in biroul amenajat in cabana Paltinu si pe platforma meteo din apropiere. (Dana Purgaru)

Noaptea Muzeelor

Principalele muzee din Bucuresti vor avea sambata seara un program prelungit pentru public, care va cuprinde o serie de activitati speciale, inscriindu-se astfel in programul european "Noaptea Muzeelor", initiat in urma cu un an de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta.

Brad - Copil muscat de 9 caini comunitari

O fetita in varsta de 7 ani, din municipiul Brad, a ajuns in stare grava la spital dupa ce a fost muscata de 9 caini comunitari. Gianina Giurca a fost operata timp de cateva ore, i-au fost puse aproximativ 200 de copci, iar acum se afla sub supraveghere medicala la Spitalul Judetean Deva. Primarul municipiului Brad, Florin Cazacu, a declarat ca in zona respectiva nu fusese reclamata prezenta cainilor comunitari, dar a promis ca va vedea personal despre ce este vorba.

Iasi - Fara locomotive, din cauza datoriilor

Cele 22 de locomotive ale regionalei CFR Iasi-Infrastructura au fost vandute la licitatie de Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Scopul licitatiei a fost acela de a recupera datoriile de peste 160 de milioane de lei pe care le are regionala la bugetul de stat. Tot din cauza facturilor neachitate, EON Moldova a lasat in bezna opt gari de pe linii secundare din judetele Iasi si Vaslui. (Mirela Cimpoi)

Alba-Iulia / Copil botezat dupa numele orasului

Un bebelus abandonat chiar a doua zi de la nastere a fost botezat de viceprimarul municipiului Alba-Iulia, Ioan Bogatan. Micutul va purta numele Ioan-Marius Albu - Ioan dupa nasul sau si Albu de la numele judetului Alba. Botezul a avut loc la Biserica Ortodoxa Centru din Alba-Iulia. (Lucian Dobrater)

Galati - Retea de traficanti anihilata

Membrii unei retele de traficanti de droguri au fost prinsi de politisti dupa patru luni de filaj. Traficantii vindeau pastile de ecstazy, contra sumei de 500.000 de lei pe bucata, in mai multe discoteci din Galati si Braila. In urma perchezitiilor efectuate la Braila si la Galati, au fost confiscate 110 pastile. Traficantii, cu varste cuprinse intre 17 si 29 de ani, risca sa stea dupa gratii intre 10 si 20 de ani. (Erik Hoosz)

Diaspora - Romanii plecati pot studia in tara

Romanii din diaspora vor avea dreptul de a studia in Romania, potrivit unui proiect de lege supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe. Romanii din afara granitelor vor putea beneficia de acces gratuit in Romania in institutiile de cultura, publice sau private, monumente istorice. Acestia vor putea solicita sprijinul financiar autoritatilor romane pentru a beneficia de orice materiale in limba romana. Proiectul stabileste si instituirea Zilei Romanilor de Pretutindeni, care se va sarbatori in fiecare an la data de 10 mai, informeaza Mediafax. (Oana Vataselu)

Vrancea - Mort dat in judecata

Un cetatean din Focsani, decedat in martie 2002, este "asteptat" la un proces intentat de Enet SA, societatea de termoficare a municipiului, pe motiv ca omul nu si-ar fi platit facturile restante, transmite Rompres. "Am facut demersuri la Primarie sa preia garsoniera, deoarece batranul nu avea pe nimeni, dar degeaba", povesteste o vecina a decedatului. Desi casa este nelocuita, facturile au continuat sa "curga", motiv pentru care Enet "il asteapta" pe mort la data de 23 mai la un termen la Judecatoria Focsani.

Bistrita-Nasaud / Evreii revendica 70 de cimitire

Comunitatea evreiasca din Bistrita-Nasaud a cerut reconstituirea a 70 de cimitire din judet, multe dintre ele fiind intr-o stare avansata de degradare, informeaza Rompres. Presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Marinescu, a primit o solicitare in acest sens din partea comunitatii evreiesti locale si a Asociatiei Evreilor Romano-Americani, motiv pentru care a convocat, pentru saptamana viitoare, o sedinta cu primarii. In Bistrita-Nasaud, comunitatea evreiasca numara putin peste zece persoane.

Bucuresti - Accidentele rutiere, in scadere

Numarul accidentelor rutiere grave produse in Capitala s-a diminuat in 2006 fata de aceeasi perioada a anului 2005, fiind totodata stopata evolutia ascendenta a acestora, inregistrata in anii 2004 si 2005. Scopul campaniei "Stop accidentelor rutiere! Viata are prioritate", initiata de IGPR, a fost atins la patru luni de la lansare, dupa ce numarul persoanelor decedate s-a redus cu 14,3%. Arterele cu cele mai multe accidente produse sunt Soseaua Viilor, Colentina, Kiseleff si Splaiul Independentei. (Radu Crivat)

Arhive - Manifestare romano-turca

O serie de documente inedite osmane si turcesti va fi prezentata vineri, 19 mai 2006, la sediul central al Arhivelor Nationale. Prezentarea este prilejuita de vizita ministrului Culturii si Turismului din Turcia, Attila KoI. Acesta este insotit de ambasadorul Turciei in Romania, Ahmet Rifat Okcun, precum si de alti oficiali turci. Documentele care vor fi prezentate provin din depozitele Arhivelor Romanesti. Evenimentul se va desfasura intre orele 15:00 si 15:45.

Revendicare - Catedrala Mantuirii este in impas

Catedrala Mantuirii este in impas Dupa zece ani de negocieri si dupa schimbarea a trei amplasamente, Catedrala Mantuirii Neamului - desi si-a gasit locul pe cele 11 hectare din curtea Casei Poporului - nu poate fi construita din cauza ca un sfert din amplasamentul alocat de stat Patriarhiei pentru construirea edificiului ecumenic este revendicat de fostii proprietari. Din acest motiv, procedurile de avizare pentru realizarea Catedralei Neamului sunt pentru moment blocate.
×
Subiecte în articol: observator