x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

08 Mar 2006   •   00:00

Decoratii intarziate pentru artisti

Noua solisti romani au primit ieri de la ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, medalia cu Ordinul "Meritul Cultural" in grad de Cavaler dupa mai bine de un an de la semnarea decretelor in acest sens. Nicu Alifantis, Mircea Baniciu, Elena Carstea, Cornel Constantiniu, Mirabela Dauer, Dida Dragan, Angela Similea, Victor Socaciu si Vasile Seicaru s-au declarat multumiti de distinctie, in ciuda intarzierii.

Gaze inflamabile in fantani

Oamenii din comuna valceana Lalosu au intrat in alerta dupa ce au descoperit infiltratii de gaze in fantanile din localitate. Autoritatile nu au descoperit inca sursa de provenienta a gazului inflamabil. Specialistii spun ca fenomenul se extinde pe zi ce trece. (Alexandra Herta)

Contract - Bechtel, de acord cu desecretizarea

Bechtel este de acord cu desecretizarea contractului incheiat cu Guvernul, in urma renegocierilor, a declarat ieri managerul pentru relatii cu comunitatea al companiei, Bogdan Sgarcitu. Un reprezentant al Ministerului Transporturilor a cerut si a primit acordul companiei pentru efectuarea acestui demers.

Festival - Cristi Puiu, din nou la Cannes

Regizorul Cristi Puiu merge din nou la Cannes. Romanul a fost selectionat in "Atelierul" festivalului cu proiectul "Hrana pentru pestii mici". "Atelierul" urmareste promovarea tinerilor regizori. "Hrana pentru pestii mici" a castigat concursul organizat de Centrul National al Cinematografiei in vara lui 2005. (Cristina Ologeanu)

Ordonanta - Bani pentru cinematografie

Ieri-seara, membrii Comisiei pentru Cultura din Camera Deputatilor au votat in unanimitate Ordonanta Guvernului privind cinematografia. Fondul Cinematografic, organismul infiintat in cadrul CNC, va colecta contributii de la posturile de televiziune publice si private, de la operatorii de cablu, de la operatorii economici care organizeaza jocuri de noroc si din veniturile obtinute din privatizarea salilor de cinema. (Cristina Ologeanu)

Constanta - Noua suspiciune de gripa aviara

Un al zecelea posibil focar de gripa aviara in judetul Constanta a fost depistat de testele rapide in satul Seimenii Mici. Pasarile din curtea bunicului primarului, acolo unde a fost semnalat virusul, au fost deja sacrificate, iar localitatea a intrat in carantina. In Seimenii Mici, sat aflat la circa sase kilometri de Cernavoda, sunt aproximativ 300 de gospodarii si 5.000 de pasari. (Emilia Sava, Florina Zainescu)

"Casa din vis" - Camin pentru copii abandonati

O vila amenajata in comuna Pipera gazduieste de ieri 12 copii abandonati, care vor fi crescuti de doi parinti sociali. "Casa din vis" a fost inaugurata de primarul Sectorului 2, Neculai Ontanu, si urmareste asigurarea unui climat familial pentru micutii cu varste intre 7 si 12 ani. Coordonatorul proiectului, Lavinia Ionescu, a declarat ca programul este unic in Capitala.

Performera - Campioana de karate, la jandarmi

O vicecampioana mondiala de karate, dar si multipla campioana europeana si nationala, a fost incadrata la Jandarmeria Hunedoara, tanara avand ca misiune asigurarea ordinii publice. La cei 20 de ani pe care ii are, subofiterul Sanda Firidon a afirmat ca si-a dorit sa ajunga in cadrul unor structuri ale armatei inca de cand era mica.

Buget - Bani pentru SPP-istii in rezerva

Bugetul Serviciului de Protectie si Paza (SPP) a fost suplimentat cu 5,5 milioane de lei, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, pentru plata ajutoarelor catre cadrele SPP care trec in rezerva. Sumele incasate de cadrele militare variaza in functie de vechime, functie si grad, putand ajunge la mai mult de un miliard de lei vechi pentru un general. (Radu Crivat)

Hunedoara - Functionari in incompatibilitate

12 angajati ai Fiscului din Hunedoara risca sa ramana fara slujbe. Ei se afla in incompatibilitate de functii pentru ca ocupa posturi si in cadrul unor firme private. Acest aspect a fost scos la iveala in urma unei verificari cerute la inceputul lunii februarie de directorul Directiei Generale a Finantelor Publice Hunedoara, Lucian Heius. (Monalise Hihn)

Audiente - "Zodia Fluturelui" este in frunte

"Zodia Fluturelui", show difuzat luni seara de Antena 1 si prezentat de Dan Negru, a adunat in fata televizorului peste un milion de telespectatori. Acestia au preferat sa urmareasca emisiunea in care sase vedete feminine au trecut probe care mai de care mai amuzante. Pe locul al doilea in topul audientelor s-a situat Pro TV, cu o medie de 877.000 de telespectatori. (Sursa: TNS - AGB International; Target: All Urban)

Aniversare - AM PRESS implineste 15 ani

In urma cu exact 15 ani, intr-un moment in care toata lumea infiinta ziare, ei au infiintat o agentie de stiri. Astazi, AM PRESS este una din institutiile de presa private cu un prestigiu consolidat. AM PRESS este implicata in actiuni si proiecte care vizeaza apararea libertatii de expresie, respectarea deontologiei profesionale, consolidarea demnitatii jurnalistului.

Lege - Universitarii isi declara averile

Persoanele din cadrul institutiilor de invatamant superior care beneficiaza de indemnizatie de conducere sunt obligate sa-si depuna declaratia de avere in conformitate cu prevederile legale, a declarat ieri Mihail Hardau, ministrul Educatiei. Conducerea MEdC a recomandat universitatilor crearea si actualizarea propriilor pagini de internet, in vederea respectarii legilor privind transparenta si informatiile publice. (Eugenia Mihalcea)

DNA - Procuror audiat pentru santaj

Procurorul Constantin Gherta de la Parchetul Instantei Supreme a fost audiat ieri de procurorii anticoruptie in dosarul in care este acuzat de santaj si complicitate la trafic de influenta. El a declarat ca acuzatiile ce ii sunt aduse ar fi probate de denuntatorul Stefan Radulescu cu o inregistrare trunchiata si compilata. Magistratul a dat o declaratie olografa de invinuit.

Tigari si alcool - Taxa pe viciu nu va fi accizata

Ministerul Finantelor nu doreste sa accizeze suplimentar taxa pe viciu, a declarat ieri ministrul Sebastian Vladescu. El a spus ca, in acest moment, Ministerul lucreaza la o modalitate care sa permita majorarea pretului strict cu valoarea taxei pe viciu, fara ca la aceasta sa se adauge o acciza. Totusi, asupra taxei se va aplica TVA. (Aniela Nine)
×
Subiecte în articol: observator