x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

17 Feb 2006   •   00:00

17 februarie 2006

Seism in Vrancea


Un cutremur cu magnitudinea de 4,1 grade pe scara Richter s-a produs ieri-dimineata, la ora 4:49, in zona Vrancea, dar nu a fost simtit in Bucuresti. Seismul s-a produs la o adancime de 120 de kilometri si a avut o intensitate in zona epicentrala de III grade pe scara Mercalli.

Alternativa - Porumb pentru caldura oradenilor


Incepand din aceasta toamna, SC Electrocentrale Oradea SA va furniza oradenilor energie termica produsa pe baza de porumb. Conducerea CET a decis sa renunte la lignit in favoarea porumbului dupa ce a constatat ca acesta are o valoare energetica superioara si polueaza mai putin. (Natalia Ivan)

Furt - Cruce de 4 metri la fier vechi


O cruce de inox inalta de patru metri si care cantareste peste 200 de kilograme a fost furata de cinci tineri, printre care si doi minori, dintr-o comuna din judetul Alba. Hotii au dus "prada" acasa, unde au dezmembrat-o, urmand sa o vanda la un centru de colectare a fierului. Ei au fost prinsi de politisti la un control de rutina. (Lucian Dobrater)

Recurs - Tiriac junior, din nou in instanta


Ion Tiriac jr va afla peste doua saptamani daca procesul in care a fost achitat pentru detinere de droguri si punerea la dispozitie a locuintei in vederea consumului va fi rejudecat. Curtea de Apel Bucuresti a luat in discutie ieri cererea procurorilor de a retrimite dosarul la Tribunal, pe motiv ca instanta nu s-ar fi pronuntat cu privire la toate acuzatiile, si a ramas in pronuntare pana la 2 martie.

Invatamant - Si studentii ameninta cu greva


Uniunea Studentilor din Romania (USR) a acordat ieri un ultimatum, 15 martie, Ministerului Educatiei si Guvernului. Studentii au spus ca vor intra din nou in greva daca autoritatile nu respecta prevederile din protocolul semnat la sfarsitul anului 2005. (Eugenia Mihalcea)

Timis - Fara curent din cauza zapezii


23 de localitati din judetul Timis au ramas ieri fara energie electrica, dupa ce zapada abundenta a acoperit mai multe linii de electricitate. Tot din cauza zapezii, in municipiul Timisoara s-a circulat cu dificultate, iar zeci de persoane au ajuns la Clinica de Ortopedie a Spitalului Judetean.

Concurs - 14 pe loc la Politia de Frontiera


Peste 16.000 de candidati s-au inscris pentru cele aproximativ 1.100 de posturi scoase la concurs de Politia de Frontiera, in vederea incadrarii din sursa externa. Din cauza concurentei mari, peste 14 candidati pe loc, IGPF va prelungi perioada de examinare. Concursul de incadrare va fi sustinut dupa promovarea unor probe eliminatorii: testarea psihologica si medicala si evaluarea aptitudinilor fizice.

Masura - Plutonierul Popa ramane in arest


Fostul plutonier major Ionel Popa, acuzat de detinere de informatii clasificate, ramane in arest preventiv, dupa ce magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au respins recursul facut de acesta la hotararea Curtii de Apel Bucuresti de arestare a sa. El este cercetat dupa ce planuri secrete ale misiunilor Coalitiei antiteroriste au fost trimise la cateva publicatii centrale.

DN 1 - Jandarmi implicati intr-un accident


Un barbat a murit si o alta persoana a fost grav ranita ieri dupa-amiaza intr-un accident de circulatie petrecut pe DN1 in localitatea prahoveana Puchenii Mari. In accident a fost implicata si o masina a Gruparii Mobile de Jandarmi Ploiesti. Primele cercetari arata ca vina apartine soferului celeilalte masini, care ar fi virat stanga fara sa se asigure. (Nina Marcu)

Constanta - Gripa aviara se extinde in judet


Virusul gripei aviare a fost confirmat in urma testelor rapide in alte doua localitati din judetul Constanta. Probele au fost prelevate de la pasari gasite moarte in gospodariile a doi localnici din Tuzla si Navodari. De la inceputul saptamanii, in judetul Constanta au mai fost confirmate alte trei focare de gripa aviara, la Topraisar, Vlahi si Ostrov, primele doua localitati aflandu-se in carantina. (Emilia Sava)

Inchisoare - Trei ani pentru generalul Caceu


Generalul de brigada Septimiu Caceu a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare si la restituirea a 67 de milioane de lei noi de catre magistratii instantei supreme. El a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie pentru trafic de influenta si o frauda de 10.000 de euro. Pana in iulie 2004, Caceu a fost seful de Stat Major al Corpului I Armata Teritoriala.


"Gramatica Limbii Romane", in editie noua


La 43 de ani de la ultima reeditare, "Gramatica Limbii Romane", o lucrare de circa 1.800 de pagini, a fost lansata ieri in Aula Academiei Romane. Coordonata de Valeria Gutu Romalo, Gramatica a fost realizata timp de trei ani, de un colectiv de specialisti de la Institutul de Lingvistica "Iorgu Iordan-Alexandru Rosetti", Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti si Universitatea din Brasov. Actuala editie costa doar 15 lei.
×
Subiecte în articol: observator