x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in cinci minute

Observator - Romania in cinci minute

30 Iun 2006   •   00:00

15:09 VIZITA

COMISIE. Deputatii au aprobat ieri constituirea unei subcomisii care sa participle la deciziile europene in domeniul Politicii Spatiale.

CONSTANTA. Seful Cancelariei primului ministru, Aleodor Francu, a vizitat taberele de pe Litoral unde isi petrec vacanta peste 2.000 de copii.

15:14 PROBA

AGLOMERATIE. Sute de tiruri au format o coada de cativa kilometri la intrarea in vama Nadlac din cauza ca autoritatile de frontiera din Ungaria nu permit intrarea in tara a mai mult de 20 de automarfare pe ora, pentru a nu se forma blocaje in terminalul din Nagylac.

ALBA. Un grup de femei imbracate in calugarite au intrerupt timp de cateva minute slujba oficiata in Catedrala Reintregirii Neamului din Alba-Iulia de praznicul Sf. Apostoli Petru si Pavel. Ele au strigat lozinci impotriva conducatorilor Bisericii si au plecat inainte de sosirea jandarmilor.

ZILELE DUNARII. Trei ministri au fost prezenti la manifestarile prilejuite de implinirea a 150 de ani de la infiintarea Comisiei Europene a Dunarii. Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, si cel al Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, alaturi de ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, au participat la Zilele Dunarii de la Galati. Manifestarile s-au incheiat cu un spectacol de ambarcatiuni si un concert in aer liber. (D. M.)

BANCA AGRICOLA - Vantu, din nou urmarit penal Procurorul-sef Daniel Ticau, de la Parchetul General, a infirmat ieri solutia de scoatere de sub urmarire penala dispusa de subalternii lui cu privire la Sorin Ovidiu Vantu, in dosarul Banca Agricola. Anchetarea omului de afaceri pentru abuz in serviciu va fi continuata de procurorii anticoruptie, ne-au declarat surse judiciare. Vantu este cercetat pentru ca l-ar fi determinat pe Liviu Istrate, presedintele Bancii, sa cumpere la un pret supraevaluat peste 65.000 de actiuni detinute de SOV Invest, prejudiciul evaluat fiind de aproximativ 48 de miliarde de lei vechi. (Miruna Pasa)

BUCURESTI - Firmele de asfaltare, amendate

Aproape un miliard de lei au fost recuperati in ultima luna de municipalitate de la firmele care au incheiat contracte pentru lucrari edilitare in Bucuresti. Zeci de firme care executa asfaltarea unor artere sau inlocuirea retelelor de apa si canal au fost amendate pentru nereguli descoperite de inspectori. De cele mai multe ori, santierele nu erau semnalizate corespunzator ori nu erau imprejmuite, lipseau avize de incepere a lucrarilor sau s-a constatat ca reziduurile rezultate in urma lucrarilor erau aruncate necorespunzator.

MITTAL STEEL GALATI - Un mort in urma accidentului

Unul dintre muncitorii grav raniti in urma accidentului de munca produs miercuri la Mittal Steel Galati a murit ieri dimineata la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsi din Bucuresti. Toni Chirica, in varsta de 43 de ani, avea arsuri de gradele II si III pe aproximativ 95% din suprafata corpului. Ceilalti doi colegi ai acestuia, Liviu Bors si Sandel Basa, care au suferit arsuri pe 60% si, respectiv, 40% din suprafata corpului, sunt intr-o stare mai buna. (D. M.)

SF. PETRU SI PAVEL - Pelerinaje in Alba si Bistrita

Sute de pelerini au sosit inca de miercuri seara la Manastirea Rebra-Parva pentru a participa la sarbatoarea hramului acestui lacas de cult, Sfintii Petru si Pavel. Liturghia va fi oficiata de Prea Sfintitul Irineu Bistriteanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului. Si in Alba, peste o mie de credinciosi au participat la hramul Manastirii Ramet, unul dintre cele mai vechi lacasuri ortodoxe din Transilvania. De altfel, Sfintii Apostoli au fost celebrati in toate bisericile ortodoxe.

ASISTENTA - Subventii de 20% pentru case

Tinerii in varsta de pana la 35 de ani si persoanele evacuate din casele cu risc seismic ridicat, distruse de calamitati sau aflate pe lista imobilelor retrocedate vor beneficia de o subventie bugetara pentru constructia unei locuinte, in cuantum de 20% din pret. Subventia va fi acordata tinerilor care nu au mai detinut proprietati si care au contractat un credit ipotecar, pentru o locuinta de maximum 81 de metri patrati. Banii vor fi acordati numai la finalizarea lucrarilor si pe baza facturilor emise de un constructor autorizat. Masura a fost aprobata in sedinta de miercuri a Guvernului.

RESTRICTIE - Fara camioane, ziua, in Capitala

Circulatia autocamioanelor cu o masa mai mare de cinci tone pe strazile Capitalei este interzisa pe timpul zilei, incepand de maine. Restrictia a fost impusa de municipalitate pana la data de 1 septembrie, a anuntat viceprimarul general Razvan Murgeanu. "Inspectorii primariei si Politia Rutiera vor organiza filtre si controale, cei prinsi in trafic urmand sa fie amendati", a precizat Murgeanu. Restrictia se aplica intre orele 7:00 si 21:00.

ACCIDENT - Trei victime pe Podul Ciurel

Doi oameni au murit, iar soferul masinii in care se aflau cei doi a fost grav ranit ieri dimineata intr-un accident rutier petrecut pe Podul Ciurel din Capitala. Potrivit politistilor, tanarul nu avea permis si conducea cu viteza mare autoturismul Lada 1200. El a pierdut controlul masinii, care a ajuns intr-un parapet de beton. Nici unul dintre cei trei ocupanti ai masinii nu purta centura de siguranta.

DECIZIE - Cresteri mai dese de pensii

Valoarea punctului de pensie va putea fi indexata de mai multe ori pe parcursul unui an, la fiecare rectificare bugetara, si nu numai o singura data pe an, la momentul previzionarii bugetului. Modificarea a fost adusa de o ordonanta de urgenta adoptata miercuri de Guvern. "Primul beneficiu concret al acestei modificari legislative consta in posibilitatea majorarii punctului de pensie, cu 3%, incepand cu luna septembrie", se arata in comunicatul de presa al Guvernului. (Adrian Mihai)

"ARMAGHEDON" - Romani arestati in Spania

Politia romana in colaborare cu autoritatile spaniole au arestat 66 de persoane in Romania si in Spania, in urma cu doua zile, in cadrul actiunii "Armaghedon". Gruparea internationala de falsificatori de carduri era condusa din Romania de Ion Murgiu, alias "Ion Hinghieru", si de Gabriel Ciuperca. Anchetatorii au ridicat pe parcursul acestei actiuni arme de foc, autoturisme, bijuterii, aparatura electronica performanta, cititoare de carti de credit si documentatie bancara. (A.C., P.Z.)

DEZBATERE - Privatizarea BCR suspenda sedinta

Senatorii au incheiat ieri sesiunea de vara cu un scandal: pentru ca nu s-a tinut cont de solicitarea lor ca proiectul de lege privind privatizarea BCR sa fie amanat pentru a se discuta in toamna, fiind considerat un act complex, parlamentarii PSD si PRM s-au revoltat si au parasit sala de sedinte. Ca urmare, presedintele de sedinta, Nicolae Vacaroiu, a constatat lipsa de cvorum si a suspendat sedinta. "Nu credeam ca vom ajunge aici la sfarsit de sesiune", a conchis Vacaroiu. (Aniela Nine)
×
Subiecte în articol: observator