Deşertul care ameninţă 100.000 de hectare de teren în sudul Olteniei bate în retragere. De trei ani, plantări succesive au făcut ca aproape 4.000 de hectare de teren degradat să fie acum acoperite cu păduri. S-a ocupat Dan Popescu, un ingi-ner silvic care a ştiut să strângă în jurul său locuitorii satelor din apropierea deşertului, pe primarii acestora, dar şi autorităţile centrale şi locale.
O arată datele Agenţiei Europene pentru Mediu: din cauza încălzirii globale şi a defrişărilor masive, tot sudul României se deşertifică. Deocamdată, afectate grav sunt aproximativ 100.000 de hectare de teren din Olt, Dolj şi Mehedinţi.
Fenomenul se extinde cu rapiditate, astfel încât modelele realizate de experţii europeni arată că, până în anul 2035, întreaga parte de sud a României, de la Drobeta Turnu-Severin la Galaţi, se va transforma în deşert. Copiii europeni studiază la geografie despre felul cum se deşertifică România şi despre cauzele care au dus la această situaţie gravă.
În România se ştie foarte puţin despre pericolul care pândeşte solurile din partea de sud a ţării. Ca în toate domeniile, guvernanţii s-au ocupat şi nu prea. Există o strategie naţională, există şi bani pentru stoparea fenomenului (până acum bugetul a fost asigurat de Ministerul Agriculturii, acum bani mai sunt doar la Ministerul Mediului).
Documentele arată că în toată România sunt circa două milioane de hectare de terenuri degradate, iar în situaţia cea mai gravă se află 100.000 de hectare din cele trei judeţe din Oltenia, unde nisipurile au pus deja stăpânire.
Împădurirea este soluţia cea mai la îndemână, avantajele ei fiind rapide şi incontestabile. "Problema cu aceste împăduriri este că în momentul de faţă, în România, nu prea mai ai unde să împădureşti. Terenuri degradate se mai află, ici şi colo, la Agenţia Domeniilor Statului.
Cheia rezolvării problemei se află la proprietari, la oamenii obişnuiţi proprietari de terenuri. Asta a fost ideea mea şi pe baza ei am realizat proiectul împăduririlor din Sahara Olteniei", îşi începe povestea inginerul silvic Dan Popescu.
"UNIREA TERENURILOR"
La jumătatea anilor 2000, după o lungă carieră la "stat", olteanul a decis să renunţe la postul pe care îl avea şi să se dedice unei afaceri private, încercându-şi norocul pe cont propriu. A găsit imediat "piaţă de desfacere" pentru puieţii pe care îi cultiva: terenurile deşertificate. A început în 2006, iar acum sunt aproape 4.000 de hectare de pădure care cresc văzând cu ochii, aducând ploaia în zonă şi "înfrângând" nisipul.
"Sunt 100.000 de hectare în partea de sud a Olteniei care au nevoie de îngrijire imediată. Am început să prospectez lucrurile, am luat legătura cu mai mulţi primari din zonele afectate şi le-am propus să lucrăm împreună la acest proiect care, iată, după ce a fost pus în practică, ne aduce tuturor o multitudine de beneficii. Ideea a fost de a-i convinge pe oameni să îşi «unească» terenurile, astfel încât să obţinem parcele suficient de mari pentru a deveni păduri", povesteşte Dan Popescu.
La început circumspecţi, primarii olteni au început să creadă apoi din ce în ce mai mult în ideea inginerului silvic. După aceea a urmat pasul cel mai important: convingerea oamenilor. "Cum să le ceri oamenilor să-ţi dea pământul? Chiar dacă era numai nisip şi nu creştea nimic acolo, ei tot nu voiau, credeau că vrem să facem o nouă colectivizare", îşi aduce aminte Ion Spiridon, primarul comunei Urzica (Olt), unul dintre primii susţinători ai proiectului de reîmpădurire. A mers împreună cu Dan Popescu la fiecare familie în parte, le-a vorbit şi la biserică, a insistat chiar şi la serbările care se organizau în sat. Oamenii au început să fie de acord unul câte unul, în faţa promisiunii că pe terenul lor, acum plin de nisip, vor avea în câţiva ani o pădure pe care o vor putea exploata.
Aceleaşi demersuri urmate de rezultate încurajatoare şi la Mârşani şi Daneţi, în judeţul Dolj. În toamna lui 2006 s-a trecut la împădurirea cu salcâmi, plopi şi alte specii puţin pretenţioase. Aşa se face că după o lună încheiată de muncă, în Urzica s-au plantat 188 de hectare, la Mârşani alte 431 de hectare, iar la Daneţi alte 450 de hectare. Încurajaţi de rezultatele foarte bune, operaţiunile au continuat, astfel că în 2008 s-au împădurit 2.422 de hectare în Olt şi Dolj.
În cifre, asta înseamnă că în următorii 20 de ani vor fi absorbite câte 10 tone de dioxid de carbon/hectar în fiecare an. Acumularea totală de CO2 (gaz cu efect de seră, responsabil pentru schimbările climatice) este de 240.000 de tone pentru următoarele două decenii. Din punct de vedere al masei lemnoase obţinute, se estimează că producţia totală pentru perimetrele existente va fi de 230.100 de metri cubi de lemn, adică 95 de metri cubi pe fiecare hectar.
Din această producţie, proprietarii pădurii vor putea folosi lemnul şi pentru foc. Estimările arată că fiecare familie consumă în fiecare an pentru încălzirea locuinţei şi gătit circa 5 metri cubi de lemn. Asta înseamnă că populaţia va consuma doar 35.900 de metri cubi de lemn pentru foc, restul până la 230.000 de metri cubi putând fi folosit pentru alte activităţi industriale.
În momentul de faţă, s-au indentificat 4.316 de hectare de teren degradabil perimetre ce pot fi plantate. Dintre acestea, aproximativ 800 de hectare au documentaţia întocmită şi aşteaptă banii pentru a putea fi împădurite. Proiectele întocmite de primării au fost până acum finanţate dintr-un fond al Ministerului Agriculturii, care însă nu mai poate fi accesat. Doar Ministerul Mediului mai pune la dispoziţie bani pentru împăduriri atât prin fonduri de la buget, cât şi prin fonduri structurale.
ASOCIAŢIA ASOCIAŢIILOR
Asociaţiile Mârşani, Urzica, Daneţii şi Celaru au format o asociaţie-mamă, denumită "Renaşterea Pădurii". "Oamenii care lucrează la stat şi ar trebui să apere pădurea, s-o îngrijească, nu-şi fac treaba cum trebuie. Este o bătaie de joc şi acest lucru mă supără foarte tare. Noi, prin aceste asociaţii, am reuşit să remediem această situaţie şi nu ne vom opri aici", spune Alexandru Dunoiu, de la asociaţia de proprietari din Mârşani. Mai trebuie spus că toată campania de împăduriri nu a beneficiat de participarea vreunei vedete sau a vreunui politician. O campanie similară, mediatizată excesiv de un post tv a dus la plantarea a doar 30 de hectare de pădure.
Citește pe Antena3.ro