x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Oprescu, în arest la domiciliu, fără brăţări

Oprescu, în arest la domiciliu, fără brăţări

de Diana Scarlat    |    29 Oct 2015   •   21:43
Oprescu, în arest la domiciliu, fără brăţări
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, este arestat la domiciliu, începând de joi. Conform legislaţiei intrate în vigoare la 1 februarie 2014, Oprescu ar trebui să poarte şi o brăţară pentru a putea fi localizat, însă prevederile încă nu se pot aplica. Cât timp va sta în arest la domiciliu, Sorin Oprescu va fi vizitat de poliţişti, de mai multe ori pe zi, pentru a se verifica dacă respectă decizia instanţei. Această metodă înlocuieşte prevederea referitoare la sistemele electronice.

Sorin Oprescu a părăsit ieri arestul Poliţiei Capitalei, după ce instanţa a decis înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu. Conform procedurii, primarul suspendat a mers mai întâi la Secţia 2 de Poliţie, pentru a comunica adresa unde va sta în arest la domiciliu, astfel încât să poată fi verificat. Vizitele repetate ale poliţiştilor ar fi trebuit să se înlocuiască, de la intrarea în vigoare a noului Cod Penal, cu sisteme electronice, însă România nu are nici bugetul necesar pentru a face asemenea achiziţii, nici un consens între Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Justiţiei. „Nici dacă ar fi bani, MAI nu ar putea achiziţiona aceste sisteme electronice, pentru că cele două ministere nu au căzut de acord în privinţa detaliilor tehnice. Pentru a se putea achiziţiona, trebuie să se încheie un protocol între MAI şi Ministerul Justiţiei”, a precizat, pentru Jurnalul Naţional, Dumitru Coarnă, vicepreşedinte al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual SNPPC.

Toate deciziile judecătorești, de la 1 februarie 2014 până azi, specifică faptul că arestatul la domiciliu va purta sistem electronic de supraveghere, conform legii care nu se aplică
 

×