x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pensii pentru munca la negru

Pensii pentru munca la negru

de Diana Scarlat    |    10 Noi 2009   •   00:00

România ar putea avea al patrulea pilon de pensii, care va dezvolta pensia socială minimă. Acest “pilon zero” va fi destinat persoanelor în vârstă care nu au contribuit la sistemul de pensii şi nu au nici un venit.



Pe lângă cele trei sisteme existente în acest moment, este posibil să se introducă un "pilon zero" de pensii, special pentru femei casnice sau oameni care au muncit "la negru", fără a plăti asigurări sociale şi, implicit, fără a avea dreptul la pensie odată ajunşi la vârsta a treia. Mihai Şeitan, secretar de stat în Ministerul Muncii, a declarat ieri că finalizarea reformei sistemului de pensii ar putea însemna şi introducerea acestui nou pilon, pentru protecţia persoanelor de vârsta a treia care nu au nici un venit. Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei dezbateri pentru identificarea unor soluţii de redresare a ratei de dependenţă care să reformeze sistemul de pensii, întâlnire organizată de Cartel Alfa, Academia de Advocacy şi Asociaţia de Dezvoltare a Antreprenoriatului Feminin. Secretarul de stat a precizat că fondurile pentru "pilonul zero" vor fi alocate de la bugetul de stat.

DEFICIT ÎN VIITOR

Mihai Şeitan a adăugat, referindu-se la sistemul public de pensii (pilonul I), că acesta nu poate fi eliminat în următorii 60-70 de ani, potrivit estimărilor. Acesta a precizat că dacă nu va fi reformat sistemul public, deficitul la bugetul de pensii va creşte la 6% din PIB în 2015 şi s-ar putea chiar dubla până în 2030, ajungând la 12% din PIB. Secretarul de stat a explicat că reformarea sistemului de pensii este necesară şi pentru că trebuie să respecte anumite cerinţe europene precum egalitatea de şanse şi de tratament. În privinţa pensiilor private, secretarul de stat a precizat că pilonul II funcţionează corect şi cu profit, spre deosebire de pilonul III, apreciat de Şeitan ca fiind "destul de timid". O altă problemă care trebuie avută în vedere este crearea pe termen lung a unei rate de dependenţă, astfel încât raportul între pensie şi salariul mediu să fie păstrat în anumite limite, a mai precizat secretarul de stat.

×
Subiecte în articol: observator