Locuinţa liderului sindical al poliţiştilor Pro Lex, Vasile Lincu, a fost perchiziţionată de anchetatori. Acestia caută documente contabile, acte de sindicat într-un dosar de fraudă. Locuinţa lui Lincu este şi sediul social al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor Pro Lex.
El a declarat că acţiunea vizează o plângere făcută de el împotriva unui fost lider de sindicat, Mircea Lupu care îl acuza pe el că era încă şef al organizaţiei sindicale după expirarea mandatului de preşedinte de sindicat.
Potrivit unor surse judiciare, percheziţia are loc în cadrul unui dosar de delapidare în valoare de 12 miliarde de lei vechi. “Urmărirea penală a fost începută în cauză faţă de învinuiţii Lincu Vasile, Vîlnei Florin Ilie şi Negoiţă Voinea, în cauză fiind efectuate acte de cercetare penală şi fiind administrate probe pentru lămurirea cauzei sub toate aspectele. Astfel, s-a reţinut în fapt că în calitate de lideri sindicali în cadrul Sindicatului Poliţiştilor şi Vameşilor “Pro Lex”, Lincu Vasile şi Vîlnei Florin Ilie şi-au însuşit şi au folosit diferite sume de bani, fără aprobarea organelor de conducere şi fără descărcare de gestiune. (...) De asemenea, probatoriul administrat a relevat că au fost achitate din fondurile sindicatului sume de bani cu titlul “drepturi de autor” fără îndeplinirea condiţiilor legale”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă înalte Curte de Casaţie şi Justiţie.
“Vor să ridice serverul şi pot bloca activitatea sindicatului. Nu mi-au dat voie nici măcar să copiez baza de date cu membrii (…) Eu am spus că în calculatorul pe care ei îl caută şi vor să îl verifice vor găsi date şi dovezi, dar şi numele Reginei pe care nu au curajul să îl facă public, pentru că este o persoană foarte importantă politic”, a declarat preşedintele Pro Lex pentru Realitatea Tv. De la începutul operaţiunii “curăţenia din vămi”, Lincu a declarat că totul este un joc pe o tablă de şah, unde sunt mai mulţi pioni -adică executanţii - şi o “Regină”, respectiv personajul - cheie din spatele corupţiei din vămi. “Într-o măsură sau alta mi s-au transmis mesaje să nu mai apar în presă cu vreo declaraţie”.
Tot ieri, s-a anuntat ca şase ofiţeri cu funcţii de conducere de la Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Caraş-Severin vor fi cercetaţi prealabil în urma verificărilor Serviciului Control al PFR, cinci dintre aceştia, printre care şeful Sectorului Naidăş şi adjuncţii săi, dându-şi demisia din funcţii.
Filiere de protecţie la nivelul ANAF
“La nivelul ANAF ar exista “filiere” care se ocupă cu protecţia unor persoane stopând astfel unele anchete”. Este declaraţia făcută ieri de procurorul DNA prezent la şedinţa în care ICCJ judecă recursul avocatului Marius Stăncescu şi a consilierului superior ANAF, Adrian Gavrilă, împotriva deciziei de arestare. Cu privire la solicitarea de eliberare din arest a lui Stăncescu, avocatul său a susţinut că decizia Curţii de Apel Bucureşti conţine o eroare, în sensul că deşi motivarea arestării s-a făcut în baza articolului care se referă la pericolul pentru ordinea publică, pe mandatul de arestare se prezintă un alt motiv, respectiv că inculpatul ar fi vrut să fugă. Apărătorul lui Stăncescu a precizat că în dosar nu există nici o probă care să ateste că, odată pus liber, acesta va încerca să zădărnicească aflarea adevărului. Avocatul Doru Giugula şi-a susţinut cererea de eliberare din arest a clientului său enumerând o serie de fapte caritabile şi de donaţii făcute de acesta de-a lungul timpului. Consilierul superior Adrian Gavrilă şi avocatul Marius Stăncescu, acuzaţi de trafic de influenţă, au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile, în urma unei decizii de miercuri a Curţii de Apel Bucureşti. Gavrilă şi Stăncescu au contestat decizia Curţii de Apel Bucureşti.