Intr-un scurt interviu acordat cotidianului german Handelsblatt, prim-ministrul Romaniei, Victor Ponta, se arata deschis unei posibile coabitari cu Traian Basescu. "Premierul Victor Ponta considera ca imaginea tarii sale a fost afectata de lupta pentru putere cu presedintele suspendat Traian Basescu. Conform propriilor declaratii, Ponta este dispus ca, in cazul in care Curtea Constitutionala va decide invalidarea referendumului, sa coopereze cu presedintele Traian Basescu', scriu jurnalistii germani. "Voi accepta orice decizie', subliniaza Ponta pentru Handelsblatt.
Reputatie prejudiciata
"Evident ca reputatia Romaniei a fost prejudiciata de acest conflict. Din punctul meu de vedere, acest referendum a pus capat crizei politice. Institutiile europene au devenit victima unei campanii mediatice de dezinformare extrem de bine organizate de oamenii lui Basescu. Si va spun si motivul: la nivel national, Basescu este extrem de nepopular si a pierdut batalia interna', a spus premierul roman.
Victor Ponta sustine in finalul interviului acordat Handelsblatt ca, in pofida consecintelor in plan economic ale disputei politice de la Bucuresti, Romania nu depinde de ajutorul financiar din partea FMI si UE. "In mod cert, va pot spune ca nu avem nevoie de acordul preventiv de 5 miliarde de euro, asta cu conditia sa nu apara probleme neprevazute in Zona Euro. Situatia economica a Romaniei este stabila si vom miza in continuare pe pietele financiare', a incheiat Ponta.
"Prea repede in UE'
Presa internationala ramane atenta la evenimentele din Romania cu doar cateva zile inainte de decizia Curtii Constitutionale privind validarea referendumului pentru destituirea presedintelui suspendat Traian Basescu. Wirtschaftwoche decreteaza din Germania: "Romania a fost primita mult prea repede in Uniunea Europeana'. "Confuziile politice si blocajele reformelor au scufundat Romania in haos la cinci ani de la aderarea in Uniunea Europeana. Asta accentueaza criza economica. Haosul politic lasa urme in economia romaneasca. Romania mai are mult de lucru in lupta impotriva coruptiei. Intr-un clasament intocmit de Transparency International, Romania ocupa abia locul 75. Observatorii considera ca nu este doar o intamplare ca in lupta pentru putere de la Bucuresti, Victor Ponta si Traian Basescu dau dovada de un instinct ucigas, mai ales in ultimele saptamani', scriu jurnalistii germani.
Acestia s-au aflat la Bucuresti pentru cateva zile si concluzioneaza reportajul lor astfel: 'Pentru starea proasta in care se afla Romania sunt responsabile si reformele sustinute de Traian Basescu. Pentru a reduce datoria statului, premierul Boc a demis 20.000 de functionari si a redus salariile cu pana la 20%. Taxa pe Valoarea Adaugata a crescut de 19 la 24%, iar pensiile au fost diminuate. Aproximativ 30 de pensionari striga 'Libertate, libertate!' in fata Clubului 22 din Bucuresti. Inarmati cu tricolorul romanesc, ei scandeaza impotriva lui Traian Basescu. Ii reproseaza acestuia ca dupa diminuarea pensiilor nu mai au din ce trai. Basescu incearca sa explice situatia politica si admite ca masurile sale nu au fost populare, insa obligatorii pentru supravietuirea crizei economice. Poate ca Basescu ar fi trebuit sa explice asta mult mai devreme'.
Tot mai murdar...
Tageszeitung vede de la Berlin un razboi civil iminent in Romania. "Lupta pentru putere devine tot mai murdara. Curtea Constitutionala va decide asupra validarii referendumului pentru destituirea presedintelui roman. Incep sa prinda contur avertizarile legate de un razboi civil', considera jurnalistul William Totok. "Batalia de namol pentru finalul referendumului continua. Nu va exista un nou referendum. Singura modalitate teoretica ar fi o noua suspendare a lui Traian Basescu. 87,55% dintre cei care au participat la referendum au votat pentru destituirea lui Traian Basescu. Ghicitoarea din jurul cifrei reale de alegatori cu drept de vot ar trebui solutionata de Curtea Constitutionala pana la data de 21 august. Puterea se asteapta ca judecatorii sa admita un numar mai scazut de persoane cu drept de vot, astfel incat cvorumul pentru validarea referendumului sa fie atins. Disputa dintre presedintele suspendat si cel interimar a dus la o ruptura si in randul judecatorilor Curtii Constitutionale. Aceasta este consecinta procedurilor dubioase de numire a judecatorilor. Ea are loc pe baza propunerilor inaintate de presedinte si de fiecare formatiune politica in parte. Cat de problematic este statul de drept in randul functionarilor din justitia romana s-a dovedit in urma cu cateva zile, cand au aparut stenograme cu discutii telefonice intre ministrul de Interne, Ioan Rus, si ministrul Victor Paul Dobre. Acestia au refuzat sa falsifice anumite liste electorale. Chiar si asa, in Romania nu se agita nimeni ca procurorii au deschis o ancheta pentru probarea fraudei electorale de la referendum, pe baza unor stenograme alcatuite de serviciile secrete. Normele statului de drept sunt folosite drept munitii de catre procurori in masinatiunile propagandistice la nivel inalt ale celor doua tabere inamice', noteaza taz.de.
Referendum
Tema fraudei electorale ii preocupa pe jurnalistii de la Mainpost. "Justitia romana ancheteaza o posibila falsificare a listelor electorale. Continua disputa in Romania in jurul unei posibile fraudare a referendumului', considera acestia.
Solutionarea crizei referendumului ii preocupa si pe cei de la SudWestRundfunk. "Lupta pentru putere din Romania este departe de a fi incheiata si a ajuns si in Curtea Constitutionala. Institutia va avea ultimul cuvant asupra referendumului pentru destituirea lui Traian Basescu. Presiunea pe judecatorii Curtii este in continua crestere. Unul dintre ei a anuntat ca refuza sa voteze pentru validarea referendumului, deoarece se simte amenintat. Permanenta criza politica a paralizat Romania'.
Haos in liste
"Decedati si emigranti pe listele electorale. Guvernul Romaniei contesta rezultatul referendumului. 87% dintre cei care si-au exprimat votul la finalul lunii iulie, au optat pentru debarcarea presedintelui Basescu, insa cvorumul de 50%+1, necesar pentru validarea referendumului, nu a fost atins. Reprezentantii Puterii sustin ca atingerea cvorumului era imposibila cu actualele liste electorale', mentioneaza si Radio Deutschland. (deak.istvan@jurnalul.ro)