x close

Povestea nebună a PRINŢULUI PILOT care a transmis americanilor cel mai important mesaj al REGELUI MIHAI

0
27 Mai 2015 - 15:57
Povestea nebună a PRINŢULUI PILOT care a transmis americanilor cel mai important mesaj al REGELUI MIHAI Bâzu Cantacuzino
Pilot talentat, bărbat şarmant şi cu un comportament de adevărat nobil, a fost singurul român care a participat la misiunile de noapte pe frontul de răsărit în anii '40.

Implicarea lui Bâzu Cantacuzino în război a fost un act voluntar, nefiind obligat să se înroleze. La momentul în care România intră în război, alături de Germania, Bâzu era şeful companiei aeriene civile LARES fiind trecut în rezervă. Însă firea, educaţia şi temperamentul nu l-au lăsat să stea deoparte.

Astfel se înrolează, în 1941, şi ajunge la Escadrila 53 Vânătoare de la Mamaia, unde îndeplineşte misiuni de recunoaştere şi luptă în Marea Azov, ruşii nereuşind niciodată să îl doboare. Avioanele folosite de escadrilă erau de provenienţă britanică de tip Hurricane. Cât a fost înrolat a împărţit acelaşi regim de viaţă cu camarazii din escadrilă în pofida originii sale nobile.


Bâzu, fiul lui Mihai Cantacuzino şi a Marucăi Cantacuzino se naşte în noiembrie 1905. A făcut şcoala în Bucureşti. În 1933 face cursurile de pilotaj la Şcoala de Pilotaj Mircea Cantacuzino unde îl are instructor pe Constantin Coty Abeles. Obţine brevetele de pilot de gradul 1 şi 2.

Citeşte şi: Triunghiul amoros: Maruca Cantacuzino, George Enescu şi Nae Ionescu

Fire pasională şi energică, un sportiv desăvârşit, participă la mai multe competiţii de acrobaţie aviatică devenind un as în zborul la mică înălţime, lucru care îl va ajuta în misiunile de recunoaştere şi atac din timpul războiului. În 1935 face cursurile de acrobaţie aviatică iar în anul 1939 devine campion naţional.

Probabil că a practicat cam toate sporturile la modă şi a excelat în fiecare din ele. Evident că femeile roiau în jurul lui, fie ca erau de origine nobilă sau nu. Bârfa târgului din vremea respectivă spunea că avea o agendă cu nume de femei organizată în ordine alfabetică.

A practicat, bobul, motociclismul, înotul, tenisul şi hocheiul. A fost căpitanul echipei naţionale de hochei şi datorită lui au România a participat la 3 campionate mondiale, el suportând şi cheltuielile legate de echipamente.


Compania LARES îi cere lui Bâzu să se întoarcă fiindcă firma avea nevoie de experinţa sa. El acceptă în pofida faptului că ar fi vrut să rămână să lupte în continuare.

Aşa cum trăia, aventuros şi pe repede înainte, aşa s-au desfăşurat şi căsătoriile sale.

Primul mariaj se produce în 1928 când se căsătoreşte cu Georgeta Diamandi. Căsătoria este furtunoasă, se produc multe certuri astfel încât Georgeta cere divorţul un an mai târziu. Cei doi se împacă dar până la urmă tot divorţează în 1931.

După numai un an vrea să se căsătorească cu sora Georgetei, Anca Diamandi, ea fiind mai frumoasă şi mai caldă decât sora sa. Ca să se poată căsători (cei doi fiind rude de gradul doi în urma primei căsătorii a lui Bâzu) aşa că cere o dispensă de la rege care să permită bisericii să îi căsătorească. Biserica lasă la latitudinea insituţiilor laice să decidă aşa cei doi primesc acceptul, nunta având loc în 1934, după ce Anca primeşte din partea lui o dotă de 1 milion de lei. După doi ani cei doi au o fetiţă Ioana Maria. Nu se ştie cum a început legătura celor doi, bârfele spuneau că relaţia dintre Anca şi Bâzu ar fi fost în paralel cu primul mariaj.

Citiţi şi: Exclusiv! Un roman intr-o fotografie de premiu Pulitzer

A vrut să facă ocolul pământului cu avionul în 1934. A strâns bani, a primit şi din partea statului o parte şi cu mare greutate a reuşit să cumpere un avion dar din nefericire aparatul de zbor nu corespundea pentru o astfel de călătorie.


În 1943 Bâzu face nenumărate cereri ca să se poată întoarce pe front. În sfârşit îi este acceptată cererea şi ajunge la Grupul 7 vanatoare, conducând Escadrita 58. Publicaţiile vremii l-au clasat pe locul 6 ca pilot şi stabileşte recordul de 60 de victorii în luptă.

România întoarce armele iar Bâzu primeşte misiunea de a pleaca la Bari pentru a comunica răsturnarea de situaţie din România iar pentru aceasta trebuia să il ducă acolo pe colonelul James Gunn care fusese capturat cu două săptămâni în urmă.

Pentru ca James Gunn să poată fi transportat, a fost montat în avion un rezervor suplimentar iar staţia radio demontată din fuselaj, acolo unde a stat colonelul. Zborul a fost unul extrem de greu şi de riscant. Bâzu a trebuit să zboare cu Messerschmitt-ul peste Iugoslavia care era încă ocupată de germani şi fără staţie trebuia să nimerească precis pe aeroportul Fogia de lângă Bari, care era controlat de americani.

Citeşte şi: Anotimpuri regale. Vara

Bâzu divorţează din nou şi se căsătoreşte cu cea care a afost considerată cea mai frumoasă femeie a Bucureştilor de la acea epocă. Femeia se numea Nadia Herescu, mai tîrziu cunoscută cu numele de scenă Nadia Gray. Cei doi se căsătoresc în 1946 moment în care se adună toată escadrila pentru ultima dată. Veniseră deja ruşii care urau visceral pe toţi care luptaseră împotriva lor, mai ales cu performanţa senzatională a lui Bâzu şi a escadrilei sale.

Nadia Grey în scena de streaptese a filmului La Dolce Vita

Sovieticii desfiinţează LARES şi înfiinţează o altă companie româno-sovietică, Tars. L-au folosit rar e Bâzu ca pilot şi numai în curse aviatice în care a transportat pe mai marii partidului comunist, Tătărăscu, Pătrăşcanu, Maurer, Gheorghe Gheorghiu-Dej sau Ana Pauker.

Ana Pauker probabil că a fost şi ea fermecată de şarmantul prinţ şi pentru o vreme nimeni nu s-a atins de el, însă i se ia paşaportul. Evident, comuniştii nu aveau încredere în acest descendent al unei familii nobile.

Colegii piloţi ai lui Bâzu Cantacuzino fug, unul câte unul, din ţară. Până la urmă soţii Cantacuzino iau şi ei decizia să părăsească România în 1947, anul în care regele Mihai abdică. Întâi pleacă Nadia sub pretextul că trebuie să participe la o filmare.

În anul 1948 o cursă cu destinaţia Milano este controlată la Arad şi se găsesc ascunşi sub scaunul  pilotului aur, cocoşei şi alte lucruri de valoare. Pilotul şi copilotul sunt arestaţi. Dar avionul trebuie totuşi să ajungă la destinaţie iar cel desemnat pentru această misiune este Bâzu Cantacuzino.

Ajuns la Milano prinţul pleacă la Paris unde locuiau mama sa Maruca şi George Enescu. Aici vine şi Nadia care acum îşi ia pseudonimul de Grey. De notat că Nadia Grey a jucat, printre altele, şi în filmul lui Federico Fellini, La Dolce Vita.

Alte articole interesante:
MUNTELE SFÂNT din Maramureș este INTERZIS FEMEILOR! Află ce MIRACOLE se petrec acolo și adevărul despre PEȘTERILE CU COMORI
A prezis moartea lui Ceaușescu și căderea turnurilor gemene. Află ce alte teribile profeții a „scris” părintele Arsenie Boca în fresca unei biserici
ÎNVĂȚĂTURILE Părintelui ARSENIE PAPACIOC: „Nu contează ce zic OAMENII despre tine, ci ce zice DUMNEZEU. Pentru că FOCUL IADULUI are calorii mai multe...”

Bâzu nu se regăseşte nicăieri, relaţia cu Nadia de degradează şi se despart. El pleacă în Spania unde se apucă de acrobaţii aeriene. Din partea comunităţii de români de aici primeşte bani ca să îşi cumpere un avion cu care să participe la concursurile de acrobaţii. O companie americană îl angajează să împrăştie erbicide cu avionul. Chimicalele îi agravează ulcerul iar Bâzu moare, la numai 53 de ani, pe masa de operaţie.

Bâzu Cantacuzino este înmormântat la Madrid iar la ceremonie au participat peste o mie de oameni, diverse personalităţi spaniole, familie, cunoscuţi şi prieteni.

Bâzu a trăit intens, arzând, debordând de energie şi patriotism, cu fineţe, modestie şi decenţă maxime, demne de rangul său nobiliar.
Citeşte mai multe despre:   bazu cantacuzino,   prinţul pilot

 

Ştiri din .roPUBLICITATE
 


Mai multe titluri din categorie

Damasc: Prezența militară americană în Siria este un act de agresiune

Damasc: Prezența militară americană în Siria este un act de agresiune
Susținut de trupele trimise de Moscova și speculând indignarea exprimată în ultimele zile de Turcia față de sprijinul acordat de SUA milițiilor kurde pe teritoriul sirian, regimul de la Damasc a lansat...

Raport WEF: Va fi sfarsitul medicinei moderne!

Raport WEF: Va fi sfarsitul medicinei moderne!
In raportul Global Risks Report 2018, expertii Forumului economic mondial (WEF) au indicat rezistenta la preparatele antimicrobiene drept unul dintre pericolele majore care ameninta starea de sanatate a omenirii.  ...

Scandalul preotului care se masturba în fața elevilor se extine. Vizată de anchetă este și diriginta

Scandalul preotului care se masturba în fața elevilor se extine. Vizată de anchetă este și diriginta
Liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Sibiu, Teodor Dumitru Fîrţonea, cere verificarea şi, în caz că se dovedeşte vinovată, sancţionarea dirigintei de la liceul din Copşa Mi...

10% dintre români, hărțuiți la job

10% dintre români, hărțuiți la job
Dacă timp de mai multe luni, în mod repetat, colegii sau superiorii vă hărţuiesc şi vă discreditează la locul de muncă, vă izolează şi vă dau sarcini umilitoare şi incompatibile cu pregătirea pe care...

ALERTĂ - Ministrul Marius Nica a demisionat

ALERTĂ - Ministrul Marius Nica a demisionat
Marius Nica a decis să-şi înainteze demisia din funcţia de ministru delegat pentru Fonduri Europene, după trei luni de mandat, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Dezvoltării...

Părinții poliţistului Bogdan Gigină fac plângere împotriva DNA

Părinții poliţistului Bogdan Gigină fac plângere împotriva DNA
Familia poliţistului Bogdan Gigină fac plângere împotriva DNA. Părinţii au depus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o acţiune prin care contestă durata prea mare a...

GALERIE FOTO - De Bobotează, Putin a făcut baie în apa îngheţată a lacului Seliger

GALERIE FOTO - De Bobotează, Putin a făcut baie în apa îngheţată a lacului Seliger
Galerie Foto Numeroşi ruşi, printre care şi preşedintele Vladimir Putin, s-au scufundat în noaptea de joi spre vineri în râurile şi lacurile îngheţate, pe un frig extrem, care a determinat...

Pescariu, la ieșirea din DNA: Am aflat cât de corupt sunt; am încă o acuzaţie - spălare de bani

Pescariu, la ieșirea din DNA: Am aflat cât de corupt sunt; am încă o acuzaţie - spălare de bani
Fostul jucător de tenis Dinu Pescariu a precizat vineri, după ce a fost audiat la DNA, că procurorii i-au adus la cunoştinţă că este acuzat şi de spălare de bani în dosarul "Microsoft...

Noul şef al Poliţiei Române, Cătălin Ioniţă, instalat în funcţie de ministrul Carmen Dan

Noul şef al Poliţiei Române, Cătălin Ioniţă, instalat în funcţie de ministrul Carmen Dan
Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a participat, vineri, la instalarea în funcţie a noului şef al Poliţiei Române, Cătălin Ioniţă, precum şi a adjunctului acestuia, Florin...

George Soros crede ca Uniunea Europeana se va destrama!

George Soros crede ca Uniunea Europeana se va destrama!
Uniunea Europeana se afla in pragul destramarii, crede omul de afaceri american George Soros. Intervievat de Financial Times, renumitul finantist a apreciat ca problemele cu care se vor confrunta tarile membre UE vor...

Mihai Fifor cere populației să evite drumurile sau să se deplaseze cu maşinile echipate corespunzător

Mihai Fifor cere populației să evite drumurile sau să se deplaseze cu maşinile echipate corespunzător
Prim-ministrul interimar Mihai Fifor, care a participat, vineri, la MAI, la şedinţa Centrului Naţional de Conducere Integrată, a cerut autorităţilor să comunice public în permanenţă evoluţiile...

Incredibil! Doi gardieni de la Penitenciarul Gherla ar fi implicaţi în trafic de droguri

Incredibil! Doi gardieni de la Penitenciarul Gherla ar fi implicaţi în trafic de droguri
Doi gardieni, angajaţi ai închisorii ar fi implicaţi în trafic de droguri. Procurorii DIICOT au efectuat percheziții în incinta penitenciarului, în cadrul unei anchete privind traficul de...

Pompierii constănțeni au reușit să salveze viața unui bărbat căzut într-un puț adânc de 12 m

Pompierii constănțeni au reușit să salveze viața unui bărbat căzut într-un puț adânc de 12 m
Galerie Foto Bărbatul ce a căzut vineri într-un puţ adânc de circa 12 metri, în localitatea Ovidiu, a fost scos "în viaţă", au informat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de...

VIDEO - Papa Francisc a coborât din papamobil pentru a ajuta o poliţistă căzută de pe cal

VIDEO - Papa Francisc a coborât din papamobil pentru a ajuta o poliţistă căzută de pe cal
Papa Francisc a coborât din papamobilul care străbătea străzile localităţii chiliene Iquique, în ultima sa vizită în Chile, pentru a se informa despre starea de sănătate a unei poliţiste din di...

Un bărbat care şi-a vândut un rinichi pe 7.500 de dolari, a fost înșelat de medicul Lucan

Un bărbat care şi-a vândut un rinichi pe 7.500 de dolari, a fost înșelat de medicul Lucan
Iulian Iacob, un bărbat din Cluj, a povestit cum şi-a vândut un rinichi pe 7.500 de dolari, a fost operat de medicul Lucan, însă a fost înşelat la bani.După ce ar fi fost operat şi i-ar fi fost lu...
Serviciul de email marketing furnizat de