x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anotimpuri regale. Vara

Anotimpuri regale. Vara

de Simona Lazar    |    17 Oct 2011   •   21:00
Anotimpuri  regale. Vara

Pentru fiecare om, ziua in care s-a ca­satorit are o incarcatura emo­ti­o­na­la pe care nu o pot egala multe in­tam­plari ale vietii. Poate nasterea unui copil sa aduca trairi mai puternice. Pentru cei care apartin elitelor, cei care fac parte din casele re­gale sau ocupa diverse demnitati ce-i aduc in fruntea popoarelor, acest element de destin personal are aceeasi forta ca si in viata unui om obisnuit. Atunci cand Regele Mihai I a in­tal­nit-o pe aleasa inimii sale – in ca­la­to­ria facuta la Londra, in noiembrie 1947, cu prilejul casatoriei viitoarei Re­gine Elisabeta a II-a a Marii Brita­ni­ei –, era inca monarh al Ro­ma­ni­ei. Cand s-a casatorit cu Printesa Ana de Bourbon-Parma, era un rege in exil.

Era 10 iunie 1948. Casatoria lor, care a avut loc in Grecia, a insemnat o mare emo­tie. Dar una umbrita de im­po­sibilita­tea de a oferi sotiei sale, alaturi de dra­gostea lui, si dragostea unei tari. Pe de alta parte, cred ca a accepta ma­­na unui rege in exil, a trai alaturi de el durerea de a nu se putea fi langa nea­­mul lui este o dovada de dragoste uri­­a­sa... O iubire care, iata, in iunie 2008 a marcat, fericit, nunta de diamant, tocmai in Romania in care nu pu­t­usera sa spuna 'Da' cu saizeci de ani in urma. Nunta de Diamant este unul dintre reperele importante ale 'Verii' in cartea-album 'Anul Regelui', con­ce­puta si scrisa de Alteta Sa Regala Principele Radu, pentru a marca im­pli­ni­rea, la 25

oc­tombrie, a celor 90 de ani de viata ai Ma­jestatii Sale Re­gele Mihai I. Vo­lumul incearca sa da­ra­me toate acele bariere care sunt im­puse de protocol, in prezenta mem­brilor Familiei Re­gale, si sa arun­ce o altfel de lumina asu­pra vietii aces­tora, in momentele obis­nuite, ca si in cele exceptionale. 'Anul Re­ge­lui' va aparea cu o zi inainte de ani­ver­sarea M.S. Regele Mihai I, pe 24 oc­tombrie, impreuna cu Jurnalul Na­ti­o­nal, intr-un proiect comun cu Editura Curtea Veche.

Dar ce alte evenimente jaloneaza vara regala? Dintre toti membrii Fa­mi­liei Regale, doar me­zina, Princi­pe­sa Maria, este nas­cu­ta vara, pe 13 iulie 1964. De aceea propun sa ne ducem mult mai departe in trecut, pentru a cauta zile de vara cu importanta istorica...

Pe 22 iulie 1927, imediat dupa stin­gerea din viata a Regelui Fer­di­nand I, in Parlamentul Ro­ma­niei, Prin­cipele Mostenitor Mihai este pro­clamat noul rege al Regatului Romaniei. Un rege nevarstnic, fapt pentru care va fi desemnata o Inal­ta Regenta – formata din Prin­ci­pe­le Nicolae, Patriarhul Miron Cristea si Gheorghe Buzdugan –, care sa asi­gure conducerea tarii pa­na la majoratul acestuia. Aceasta pri­ma domnie avea sa se incheie insa in iunie 1930 (tot intr-o zi de vara), trei ani mai tarziu, cand tatal sau, Carol al II-lea, revine in tara si re­cla­ma tronul.

Strict pentru a trece in revista datele istorice, sa spunem ca cea de a doua domnie incepe in septembrie 1940, cand generalul Ion Antonescu (viitorul maresal) ii impune Re­ge­lui Carol al II-lea sa abdice, in fa­voa­rea tanarului sau fiu, in varsta de 19 ani. Si tot ca fapt istoric, sa notam ca aceasta domnie se incheie pe 30 de­cembrie 1947, cand Regele Mihai I este fortat sa abdice de catre pu­terea comunista, care a abolit mo­nar­hia. Perioada aceasta a celei de a doua domnii mai are insa un moment ce trebuie marcat vara. Este vorba despre data de 23 august, cand Regele Mihai I il destituie si il aresteaza pe maresalul Ion Antonescu. In apelul catre tara si armata, regele ordona incetarea focului impotriva Aliatilor si declara razboi Germaniei naziste. Toti istoricii sunt de acord ca gestul sau a fost de natura sa schimbe soarta razboiului, sa il scurteze cu sase luni si sa evite multe pierderi de vieti omenesti, poate chiar sute de mii, iar Romania avea sa recupereze nordul Ardealului. 'A fost un gest de mare curaj, pentru un ta­nar rege al unui regat aflat sub dicta­tu­ra militara si in plin razboi, cu gra­ni­tele amenintate', imi spunea acad. Constantin Bala­cea­nu Stolnici. 'Sansa lui a fost ca nu era compromis, deciziile in ce priveste pozitia Romaniei in razboi, pana atunci nu fusesera luate de el. Avea mainile curate si era credibil. Arestarea maresalului fusese planuita insa pentru 25 august, iar cand s-a aflat ca Antonescu urma sa plece pe front pentru inspectia trupelor, pe 24 august, a stiut ca trebuie sa ac­ti­o­neze rapid.' Era singur sau aproape singur atunci cand a hotarat sa urmeze planul cu doua zile inainte, 'iar pentru asta a avut nevoie de foarte mare curaj si determinare'.

Sa spunem ca, ironie a sortii, maresalul Antonescu avea sa fie inchis in seiful in care, pana in 1940, se aflase uriasa si pretioasa colectie filatelica a Regelui Carol al II-lea. 'In momentul in care Antonescu a impus plecarea rapida din tara a acestuia, fostul rege si-a uitat o agenda pe care o folosise ca jurnal', imi povesteste istoricul Sorin Cristescu. Gasind si un creion, Antonescu avea sa scrie un memoriu-justificare, prin care explica ce si de ce a facut, cu credinta ca face bine pentru tara. Printr-un concurs de imprejurari, acea agenda avea sa ajunga la Ceausescu, care insa nu gaseste nimic interesant in ea si o trimite la Arhivele Statului. Mai in gluma mai in serios, daca i-ar fi trecut prin minte sa lase si el o notita cat de mica, cei trei dictatori ai Romaniei si-ar fi unit destinele intre copertele acelui caiet.

Sigur, nu tot ceea ce am scris aici veti regasi in paginile cartii-album 'Anul Regelui'. Dar, asa cum mie lectura acelor pagini mi-a trezit interesul sa aflu mai mult (inca) despre anotimpurile unui rege, sper ca veti avea si domniile voastre, cititorii, un imbold.

×
Subiecte în articol: special regele mihai anotimpurile regelui