x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Premieră în Bucureşti: complex de servicii sociale. Centrul OMINIS va oferi servicii pentru 300 de persoane zilnic

Premieră în Bucureşti: complex de servicii sociale. Centrul OMINIS va oferi servicii pentru 300 de persoane zilnic

de Mihaela Stănescu    |    16 Apr 2014   •   17:14
Premieră în Bucureşti: complex de servicii sociale. Centrul OMINIS va oferi servicii pentru 300 de persoane zilnic
Primarul General, Sorin Oprescu, a vizitat astăzi stadiul lucrărilor de la Complexul de Servicii sociale de zi "OMINIS- din grijă pentru oameni", din sectorul 4.

Complexul se întinde pe o suprafaţă de 3.800 de mp şi va oferi servicii pentru un număr de 300 de persoane pe zi, fiind format din o creşă, o gradiniţă, un centru de zi pentru persoane vârstnice, cantină şi spălătorie socială, centru de zi pentru copii cu dizabilităţi etc. "Sunt bucuros că am reuşit într-un an să transformăm un spaţiu insalubru, un adevărat focar de infecţie, într-un complex integrat de servicii sociale, pe care să îl redam comunităţii. Este pentru prima dată când reunim sub acelaşi acoperiş o multitudine de servicii destinate protecţiei categoriilor sociale vulnerabile, copii, bătrâni şi persoane cu handicap" a declarat Primarul General.

În cadrul acestui complex, se va amenaja şi un centru de zi pentru persoanele vârstnice, unde bătrânii care nu pot fi lăsaţi singuri acasă pe timpul zilei vor putea fi aduşi dimineaţă de către aparţinători şi luaţi seara. În acest centru, vârstnicii vor beneficia de asistenţă medicală primară, trei mese pe zi şi diverse activităţi de socializare, precum şi activităţi în aer liber. De asemenea, va fi amenajată o bibliotecă şi un centru informatic unde persoanele vârstnice vor fi instruite să utilizeze computerul şi internetul pentru a putea comunica mai uşor cu rudele din străinătate.

Imobilul unde va funcţiona complexul de Servicii sociale a fost construit în anii '60, iar în anul 2000, clădirea a fost abandonată, fiind vandalizată şi incendiată de mai multe ori. Toate acestea au adus prejudicii clădirii inclusiv structurii sale de rezistenţă, cu degradări provocate de inundaţii repetate în special a subsolului imobilului. La sfârşitul anului 2012, la iniţiativa Primarului General, Primăria Capitalei a demarat acţiunile de construcţie ale Complexului de Servicii Sociale. În prezent, lucrările sunt finalizate în proporţie de 90% şi se lucrează la finisajele interioare.

Complexul de Servicii sociale de zi "OMINIS - din grijă pentru oameni" va cuprinde:

- Centru de formare profesională pentru profesioniştii din sistemul de asistenţă socială şi categoriile defavorizate cu o capacitate de 28 cursanţi pe grupă. În cadrul acestui centru se vor derula numeroase cursuri gratuite de specializare şi calificare organizate de DGASMB pentru a veni în sprijinul celor care doresc să se perfecţioneze în domeniul de asistenţă socială, florari, decoratori, peisagişti, îngrijire copii etc. Anual se pot califica 500 de persoane.

- Centru de îngrijire şi educaţie timpurie pentru copii 0-3 ani. Creşa cu capacitate de 40 de locuri va oferi o alternativă modernă de puericultură pentru părinţii care doresc să se întoarcă la serviciu.

- Centru de zi pentru persoane vârstnice care reprezintă prima initiaţivă a Primăriei Capitalei în acest sens, în vederea prevenirii instituţionalizării persoanelor vârstnice iar capacitatea va fi de 18 locuri.

- Centru de zi pentru copii 4 - 7 ani, cu o capacitate de 30 locuri, va funcţiona în regim de gradiniţă cu program scurt şi program prelungit.

- Centru de zi pentru adolescenţi cu tulburări de spectru autist, cu o capacitate de 20 locuri, în care personal specializat va oferi servicii specifice tulburarilor de spectru autist, prea puţin abordate de către serviciile sociale publice şi private din Bucureşti.

- Centru de zi pentru copii cu dizabilităţi, cu o capacitate de 23 locuri; Centrul va oferi servicii copiilor cu dizabilităţi care, din cauza nevoilor speciale, nu pot fi înscrişi în sistemul public de învăţământ.

- Bibliotecă şi punct de comunicare informatică. Punctul informatic va fi dotat cu calculatoare şi internet, unde persoanele vârstnice şi copiii ale căror rude sunt plecate în străinătate vor fi instruiţi şi încurajaţi să comunice prin mijloace moderne (skype etc.)

- Spălătorie socială cu o capacitate pentru 10 maşini de spălat şi 10 uscătoare destinate categoriilor defavorizate care nu dispun de infrastructură casnică necesară.

- Cantină socială cu o capacitate de 120 de persoane pe zi. Destinată copiilor şi adulţilor care nu realizează venituri timp de 90 de zile consecutiv.

- Birou de informare cu privire la drepturile consumatorilor şi drepturile de asistenţă socială. Prin intermediul acestui birou, toate persoanele interesate vor fi informate cu privire la drepturile pe care le au în cadrul sistemului de asigurări şi asistenţă socială.

- Policlinica socială unde se vor oferi servicii medicale gratuite (diverse specializări) atât copiilor cât şi adulţilor.

- Magazin caritabil care va reprezenta un concept unic în România, prin care persoanele fără posibilităţi materiale pot obţine diverse produse alimentare şi nealimentare (provenite din donaţii individuale şi corporate) în schimbul prestării unor ore de voluntariat în cadrul complexului OMINIS.

×