Ce-ar fi să ştim că vine un cutremur cu 4-8 ore înainte ca acesta să se producă şi să avem timp să ne punem la adăpost? Reprezentanţii companiei israeliene Ionoterra au afirmat, într-o conferinţă care a avut loc la Bucureşti, că pot prezice în timp util orice seism cu magnitudine mare şi au prezentat, în premieră, planurile pentru implementarea sistemului de predicţie şi detecţie.
Unde, când, cum
Ionoterra este o companie israeliană de cercetare şi dezvoltare care reuneşte experţi în geofizică, ionosferă şi sisteme radar. Aparatura specifică permite depistarea fenomenelor care au loc în ionosferă – partea superioar a atmosferei, caracterizată prin ionizarea parţială a particulelor gazoase sub influenţa radiaţiei solare. Aceste fenomene din ionosferă, spun specialiştii, oglindesc fidel transformările care preced şi urmează mişcările tectonice de amploare, şi pot fi depistate şi interpretate la timp pentru a anunţa apariţia unui seism cu magnitudinea de peste 4,5 pe scara Richter, cu o precizie de 90%.
Tehnologia companiei este bazată pe urmărirea unor parametri principali, precursori ai seismului, şi dă informaţii despre trei indicatori esenţiali: UNDE va avea loc cutremurului, CÂND va avea loc şi CE magnitudine va avea.
Hartă geoseismică de risc
Folosind radare şi senzori specifici, sistemul Ionoterra scanează o anumită regiune din ionosferă, adică mii de kilometri pătraţi deasupra unei zone seismice active. Pe baza unui algoritm, sunt analizate informaţiile şi se desenează în timp real o hartă geoseismică de risc pentru regiunea monitorizată. Astfel, se poate da alerta chiar şi cu 8 ore în avans.
Algoritmul Ionoterra a fost dezvoltat după 25 de ani de cercetări. Între 5 septembrie şi 25 septembrie 2019, compania israeliană a făcut un experiment „proof of concept” (aşa-numita probă de concept) în laboratorul Observatorului Universităţii din Bălţi (Republica Moldova), pentru a monitoriza activitatea seismică din Turcia şi Grecia. Au fost prognozate 64 de cutremure cu o precizie de 90%.
Răspuns eficient de la autorităţi
Mihail Lala, unul din investitorii Ionoterra, a anunţat că există un parteneriat cu Universitatea Politehnică Bucureşti. Împreună cu UPB, Ionoterra va demara în zona Vrancea un program prin care se va demonstra acurateţea sistemului. „De ce în România? Pentru că e ţara mea şi vreau ca prietenii mei să fie în siguranţă graţie unui astfel de sistem”, a spus Lala. Rezultatele programului vor fi anunţate doar autorităţilor, pentru a nu crea panică în rândul populaţiei. Investitorul a adăugat că e nevoie şi de un plan de răspuns al statului român. La rândul său, rectorul UPB, Mihnea Costoiu, a spus că se va monitoriza zona seismică Vrancea. „Ce faceţi, ce facem cu datele pe care le oferă acest parteneriat?”, a adresat Costoiu o întrebare autorităţilor române. „Avertismentul de patru ore, dinaintea unui cutremur, înseamnă foarte puţin dacă nu ştim să ne organizăm”, a adăugat rectorul. „Autorităţile trebuie să creeze nişte modele de răspuns eficient”.