x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Presa internaţională, despre "scandalul din jurul listelor electorale”

Presa internaţională, despre "scandalul din jurul listelor electorale”

de Istvan Deak    |    12 Aug 2012   •   17:04
Presa internaţională, despre "scandalul din jurul listelor electorale”

"Romania s-a mai confruntat cu un scandal vineri, o data cu punerea sub acuzare de catre Justitie a unui fost ministru implicat in organizarea referendumului privind destituirea presedintelui Traian Basescu si a dezvaluirilor referitoare la presupusele tentative de manipulare a listelor electorale', comenteaza France Presse situatia politica de la Bucuresti, intr-n articol amplu, preluat de cotidianul Le Nouvel Observateur. Dupa parerea autorului, "tara este cufundata in cea mai grava criza politice de la sfarsitul dictaturii comuniste, din cauza procedurii de destituire a presedintelui de centru-dreapta lansata la inceputul lui iulie de coalitia de centru-stanga, Uniunea Social-Liberala (USL)'.

Schimb de scrisori pe ruta Bucuresti-Bruxelles

Articolul face referire si la schimbul de scrisori dintre premierul Victor Ponta si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care s-a declarat "profund preocupat' de evolutia situatiei, legat de chestiunea validarii de catre Curtea Constitutionala a acestui referendum. "Referendumul organizat la 29 iulie trebuia sa puna capat crizei, dar Curtea Constitutionala a amanat pentru 31 august decizia sa privind validitatea scrutinului, citand informatii contradictorii ale institutiilor statului referitoare la listele electorale utilizate. Dupa ce a certificat in mai multe randuri, inainte si dupa vot, validitatea si caracterul actualizat al listelor, Ministerul de Interne a transmis brusc o nota Curtii, indicand ca nu poate garanta exactitatea lor', comenteaza articolul citat.

Din nou cu gandul la Schengen

"Europa a insistat ca Bucurestiul sa respecte independenta Curtii Constitutionale", noteaza cotidianul Dnevnik de la Sofia, in timp ce Sega, un alt cotidian, tot din Bulgaria, subliniaza indoielile legate de aderarea rapida a Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, formulate de ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich. Motivele sunt, dupa cum a afirmat acesta, faptul ca "dezvoltarea in Bulgaria nu este atat de avansata pe cat ne-am dori, iar Romania porneste pe un drum politic dubios".

Intr-un articol extrem de acid la adresa presedintelui interimar al Romaniei, Crin Antonescu, Deutsche Welle remarca faptul ca "microbul puterii l-a cuprins fara scapare' pe acesta. 'De la un presedinte discret, asa cum se anuntase la inceputul preluarii functiei de presedinte interimar, am putut vedea in toata aceasta perioada un sef politic insetat de putere, zgomotos si acuzator la adresa nu doar a presedintelui suspendat Traian Basescu si a PDL, ci si fata de presa si acele institutii ale statului care indraznesc sa-si pastreze autonomia', noteaza Deutsche Welle.

Din nou comparatie cu Ungaria

Intr-un comentariu aparut in numarul de vineri al publicatiei austriece Wiener Zeitung, autorul articolului a comparat reactia europeana fata de evolutiile politicii interne din Ungaria, respectiv din Romania. In privinta evenimentelor politice dramatice din Romania nu se evidentiaza cu precadere ceea ce Frankfurter Allgemeine Zeitung caracterizeaza ca fiind "o lovitura de stat rece", ci reactia retinuta a UE fata de "practicile fals-legale" ale lui Victor Ponta – scrie autorul. Comisia Europeana a reactionat fata de evenimentele din Romania "solicitand, in modul cel mai cordial tuturor partidelor romanesti si autoritatilor ca pe viitor sa le pese de cerintele statului de drept" - a precizat Schacht. El considera reactia de la Bruxelles ca fiind surprinzatoare in privinta modului in care erau abordate nu demult evolutiile politice din Ungaria. Autorul a caracterizat acuzatiile europene ca fiind "critici duse pana la invrajbire". "Atunci cand Guvernul ungar, ales pe cai pur democratice, a adoptat, cu o majoritate parlamentara absoluta, o Constitutie traditional clasica, oficialitatile Comisiei Europene si Parlamentului European au prezis reinstaurarea fascismului si au determinat-o pe Hillary Clinton, sefa diplomatiei americane, sa intervina si ea" - scrie Schacht. Autorul considera ca ambele reactii reprezinta cele doua aspecte ale "proiectului universalitatii europene". Natiunile suverane de orientare crestina deranjeaza, din punct de vedere politic si cultural, acest proiect, de aceea "functionarii internationalisti de la Bruxelles" ii urasc pe cei din "tabara lui Orban" si ii indragesc pe cei din "tabara lui Ponta" - relateaza Schacht.

Ingrijorari la Bruxelles

"Dupa doi ani de recesiune severa, Romania parea a fi pe calea cea buna a revenirii la o crestere durabila, chiar daca modesta, dar criza politica de la varful Puterii care pare ca se eternizeaza fragilizeaza economia si ameninta ca pune pe fuga investitorii', considera agentia France Presse, preluata de 20minutes.fr si de Le Point.

Cotidianul francez Le Figaro aduce in atentie faptul ca Guvernul roman a raspuns unei scrisori foarte critice din partea presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, privind "scandalul din jurul referendumului privind destituirea sefului statului, Traian Basescu', afirmand ca Bruxelles-ul este prost informat. Despre scrisoarea lui Barroso relateaza si Europe1, intr-un articol intitulat "Barroso avertizeaza Romania', ca si cotidianul Le Monde, care titreaza:'Bruxelles-ul preseaza Bucurestiul sa respecte independenta judecatorilor'.

Vine o toamna fierbinte

Din Ungaria, hirado.hu avertizeaza ca pe Romania o asteapta "o toamna fierbinte' intr-o analiza despre tensiunile in crestere de pe scena politica romaneasca. In Germania, Wirtschafts Woche noteaza, sub semnaturile lui Matthias Kamp si Silke Wettach, ca "Romania a fost primita prea devreme in UE'. "La cinci ani de la aderarea Romaniei la UE, tara se cufunda in haos. Ceea ce intareste criza economica', este concluzia la care au ajuns jurnalistii germani, care au realizat un reportaj in Romania si au dialogat cu mai multe persoane.

×