În cadrul proiectului “Prin practică ai viitor”, 400 de studenţi din Bucureşti şi din Ilfov vor beneficia, timp de 18 luni, de consiliere, orientare profesională în vederea dezvoltării aptitudinilor de muncă şi îmbunătăţirii inserţiei pe piaţa muncii, la finalizarea anilor de studii. Aceştia urmează secţia de profil tehnic al programelor de licenţă/master – mecatronică, integronică, adaptronică, robotică, mecanică, optometri etc.
Societăţile comerciale, viitorii posibili angajatori ai studenţilor de astăzi şi-au dat seama că au nevoie de forţe proaspete pentru o fabricaţie inteligentă adaptată zilelor noastre, dar şi ca aceste forţe să cunoască şi ceea ce se întâmplă la viitorul loc de muncă.
Proiectul “Prin practică ai viitor” tocmai asta urmăreşte: informarea privind oportunităţile de alegere a unei cariere profesionale, consiliere şi orientare profesională a acestor 400 de tineri în vederea alegerii traseului profesional adecvat. Pe parcursul celor 18 luni de desfăşurare a proiectului( co-finanţare europeană), studenţii din Politehnică Bucureşti dar şi din cadrul unei universităţi particulare din Bucureşti vor participa inlcusiv la vizite şi practică în cadrul unor societăţi comerciale de elită pentru a înţelege exact ce se întâmplă acolo, ce s-ar vrea de la ei şi, de ce nu, unde este posibil, chiar să aplice ceea ce văd şi învaţă.
Proiectul a fost prezentat zilele trecute de managerul său profesor universitar doctor inginer Gheorghe Ion Gheorghe care a vorbit despre beneficiile unei asemenea iniţiative: “Tinerii participanţi la sesiuni de consiliere profesională şi la stagiile de practică vor avea şansa de a câştiga experinţă reală şi nenumărate avantaje: identificarea unui traseu profesional, dezvoltarea unor abilităţi profesionale aplicabile, precum munca în echipă, interacţiunea cu profesioniştii din domeniu, orientarea către rezultate. În plus, se vor familiariza cu modul de lucru într-o instituţie reală. Domeniul propus este unul în continuă dezvoltare, de aceea la nivelul studenţilor s-a identificat nevoia de actualizare permanentă a cunoştinţelor în funcţie de tendinţele actuale ale pieţei”.
Practica încă din timpul studenţiei, lucrul în lumea reală poate reduce numărul celor care ajung în rândul şomerilor după încheierea studiilor.