x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Procurorul “Telepatia” are imunitate DNA? Emilian Eva,uitat într-un caz de corupţie

Procurorul “Telepatia” are imunitate DNA? Emilian Eva,uitat într-un caz de corupţie

30 Sep 2014   •   20:01
Procurorul “Telepatia” are imunitate DNA? Emilian Eva,uitat într-un caz de corupţie

Împotriva procurorului Emilian Eva, la DNA este depusă de o lună o plângere penală pentru fapte grave de corupţie. Din informaţiile publice disponibile nu rezultă că procurorii din subordinea doamnei Kovessi ar fi mişcat ceva legat de acest caz. Lumea Justiţiei dădea detalii, încă din 5 septembrie, legate de plângerea penală înregistrată la DNA, luni 1 septembrie 2014, de Antonie Mărgărint, un om de afaceri care denunţa că procurorul a obţinut de la acesta un imobil subevaluat. Tranzacţia imobiliară a fost făcută sub presiune, în timp ce Mărgărint era cercetat de Emilian Eva pentru infracţiuni economice.

De ce a îngropat DNA o plângere pentru mită, şantaj şi abuz în serviciu la adresa unui procuror? În alte cazuri, DNA a reacţionat cu o rapiditate uluitoare. Dan Voiculescu a fost pus sub cercetare penală pentru şantaj la doar câteva ore după ce doi denunţători au depus la DNA plângeri.
Să aibă Emilian Eva imunitate pe termen nelimitat asigurată pentru “faptele de arme” din dosarul “Telepatia”? Eva a fost detaşat de la Iaşi pentru acest dosar şi “lăsat la vatră” după ce a semnat rechizitoriul. (C.D.)
____________________

Procurorul DNA care a întocmit rechizitoriul în Dosarul “Telepatia-Voiculescu”, Emilian Eva, s-a ales cu o plângere penală pentru luare de mită, şantaj şi abuz în serviciu, pentru
fapte pe care le-ar fi comis în anul 2002. Potrivit adevarul.ro, plângerea a fost înregistrată la sediul central al DNA, luni 1 septembrie 2014, de Anatolie Mărgărint, un om de afaceri cu dublă cetăţenie, română şi moldoveană. Emilian Eva, în prezent procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, este acuzat că, în urmă cu 12 ani, pe vremea când îl cerceta pe Mărgărint pentru infracţiuni economice, ar fi obţinut de la acesta un imobil, la un preţ subevaluat.

Tranzacţia ar fi fost intermediată de avocata Claudia Iuliana Ciofu, nimeni alta decât fosta iubita a lui Emilian Eva, acuzată la rândul său de complicitate la aceleaşi infracţiuni. Potrivit documentelor ataşate la dosar şi obţinute de adevarul.ro, în cauză ar fi vizate şi alte persoane, procurori ieşeni, colegi deai lui Emilian Eva.

“Prietena” trimisă ca agent imobiliar

În denunţul formulat, omul de afaceri Anatolie Mărgărint explică maniera în care ar fi fost abordat de procurorul Eva, prin intermediul “amantei”: “La sfârşitul anului 2002, în luna decembrie, am fost abordat de numita Ciofu Claudia Iuliana, despre care aflasem că este amanta procurorului Eva Emilian, care mi-a comunicat că are cunoştinţă de faptul că în cel mai scurt timp procurorul Eva Emilian urmează să-mi pună sechestru pe casa din Iaşi, strada Ion Creangă nr. 66, propunându-mi pe un ton ferm să îi vând ei acea proprietate, cu un preţ derizoriu, întrucât dacă nu mă voi conforma o voi pierde în favoarea statului în cadrul urmăririi penale. Am perceput această propunere ca pe o obligaţie absolută, aceasta dându-mi de înţeles că dacă nu voi proceda ca atare, procurorul Eva Emilian îmi va face şi mai mult rău”.

În continuare, afaceristul basarabean susţine că ar fi fost constrâns să vândă o proprietate de 367 mp, pe care se afla construită o vilă cu două etaje, cu o suprafaţă construită de 157  mp: “Noi am primit de la cumpărătoarea Ciofu Claudia Iuliana suma de 15.000 de dolari, deşi valoarea casei şi a terenului, la data respectivă, era de cel puţin 70.000 de dolari. Am acceptat încheierea acestei tranzacţii temându-mă că procurorul Emilian Eva îmi va face şi mai mult rău decât îmi făcuse, deşi eu eram nevinovat”.
Anatolie Mărgărint motivează întârzierea denunţului arătând că i-a fost teamă ca nu cumva Emilian Eva, prin influenţa conferită de statutul de procuror, “să-i însceneze alte dosare penale închipuite”.

De numele avocatei Claudia Iuliana Ciofu, în prezent suspendată din Baroul Iaşi, se leagă un alt episod neplăcut pentru procurorul Eva. Aşa cum ne amintim, în vara lui 2013, Emilian Eva a fost acuzat de procurorul DIICOT Radu Moisescu că i-ar fi fabricat un dosar cu scopul de a se răzbuna pe el pentru o aventură amoroasă consumată între Moisescu şi avocată: “Această înverşunare a procurorului Eva Emilian împotriva mea îşi are sorgintea în relaţia amoroasă pasageră pe care eu am avut-o cu amanta dumisale de mai bine de 11 ani, Claudia Ciofu, în anul 2008, relaţie pe care i-ar fi dezavuat-o nişte binevoitori, dorinţa lui de răzbunare în spiritul apărării propriei sale vanităţi şi posesivităţi asupra acestei femei fiind de natură a-i interverti natura umană într-una de-a
dreptul animalică. (…) Având în vedere faptul că subsemnatul nu am nicio legătură, nici măcar imediată sau întâmplatoare şi nu am avut cunoştinţă despre derularea faptelor de corupţie ce fac obiectul acestor dosare şi ţinând seama de duşmănia manifestată, notorie, nedeontologică pe care procurorul Eva Emilian mi-o poartă de circa cinci ani, am motive să consider că acesta a indus în eroare instanţele de judecată, determinându-le să emită autorizaţii în baza cărora am fost pus sub urmărire, iar convorbirile mele ambientale şi telefonice au fost interceptate”.

După acest incident, problemele au continuat pentru ambii procurori. Radu Moisescu s-a ales cu suspendarea din funcţie şi chiar cu o condamnare cu suspendare, în timp ce Emilian Eva a intrat în vizorul Inspecţiei Judiciare a CSM pentru “exercitarea funcţiei cu rea-credintă sau gravă neglijenţă şi manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu”. (Lumea Justiţiei)


×