x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Putin interzice mitingurile și manifestațiile spontane în Soci

Putin interzice mitingurile și manifestațiile spontane în Soci

de Agerpres    |    04 Ian 2014   •   16:06
Putin interzice mitingurile și manifestațiile spontane în Soci
Președintele rus Vladimir Putin a semnat sâmbătă un decret prin care interzice mitingurile și manifestațiile neautorizate în orașul Soci, sediul Jocurilor Olimpice de iarnă, și în împrejurimi în intervalul în care va avea loc evenimentul sportiv, între 7 și 23 februarie, informează EFE și Associated Press.
 
Liderul de la Kremlin a modificat astfel decretul inițial cu privire la măsurile de securitate speciale în timpul JO de iarnă de la Soci — care interzicea manifestații de acest gen în intervalul 7 februarie-21 martie—, după atentatele sinucigașe de săptămâna trecută din orașul Volgograd, aflat în apropierea stațiunii balneare Soci care găzduiește Olimpiada și Jocurile Paralimpice.
 
Cele două atentate sinucigașe, comise la mai puțin de 24 de ore distanță unul de celălalt la Volgograd, fostul Stalingrad, au declanșat alarma cu o lună înainte de ceremonia de deschidere a JO, unul dintre proiectele cele mai iubite și mai apropiate de sufletul președintelui rus, comentează EFE.
 
Moartea a 34 de persoane, la 29 și 30 decembrie 2013, a pus sub semnul îndoielii capacitatea Rusiei de a garanta securitatea la Soci, stațiune la Marea Neagră, situată la puțini kilometri de explozivul Caucaz de Nord rus. De altfel, de la bun început securitatea era văzută drept principalul handicap pentru primele jocuri albe pe care le va organiza Rusia, care spera ca, grație acestui eveniment sportiv, să-și îmbunătățească imaginea și să se prezinte ca o țară serioasă, stabilă și, cel mai important, sigură, notează EFE.
 
Măsurile de securitate pentru Soci au fost stabilite încă din 2009, când s-a decis ca 42.000 de agenți de poliție și 10.000 de angajați ai Ministerului de Interne rus să asigure ordinea în timpul Jocurilor Olimpice. În plus, 23.000 de angajați ai Ministerului pentru Situații de Urgență vor fi desfășurați în stațiune, în satul olimpic și pe pistele de schi.
 
În noiembrie 2013, Putin a emis un decret prin care rușii care vizitează Soci între 7 și 21 februarie vor trebui să se înregistreze la autoritățile locale în primele trei zile de la sosirea în oraș, în condițiile în care, până acum, termenul era de 30 de zile.

×