x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

15 Feb 2006   •   00:00

15 februarie 2006

Taxe pentru sinistrati


Consiliul Local din Foeni (Timis) a decis ca sinistratii trebuie sa plateasca impozite pe vechile locuinte distruse de ape. Asta, desi mai mult de o jumatate de an au stat in corturi, la rude sau chiar sub cerul liber. Viceprimarul spune ca nu este de acord cu masura, dar ca nu are ce face.

Avertisment - Dezastru in medicina


Anual, peste 40% dintre medici pleaca in strainatate, fie in sectorul privat, iar acest fenomen constituie o grava problema, avertizeaza prof. dr. Mihai Voiculescu, seful Departamentului de medicina interna si nefrologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni. Acestui fenomen i se mai adauga unul la fel de grav. Potrivit prorectorului Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila", prof. dr. Constantin Arion, este in scadere numarul studentilor la Medicina.

Alarma falsa - Amenintare cu bomba la Unirea


Sute de persoane s-au calcat in picioare ieri dupa ce politistii au intervenit si au evacuat Magazinul Unirea din Bucuresti, chiar de Ziua Indragostitilor, la o ora de varf. Masura a venit dupa ce o scrisoare redactata cu greseli de limba romana si trimisa presei ameninta cu plasarea unei bombe in centrul comercial. Magazinul a fost redeschis in jurul orei 16:30, dupa mai bine de doua ore de cautari in care s-a dovedit ca alarma a fost falsa.

Dupa America - Bloom, urmarit la Bucuresti


Phillip Bloom, arestat in America pentru tentativa de corupere a autoritatilor americane din Irak, este urmarit penal la Bucuresti, sub acuzatia de spalare de bani. Procurorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au declansat verificari asupra lui, anul trecut, la scurt timp dupa arestarea din SUA. Cercetarile au la baza si o sesizare a Oficiului de Prevenire a Spalarii Banilor privind rularea suspecta a sute de mii de dolari, proveniti din Irak, prin contul unei firme din Romania, al carei asociat unic este Bloom. (Violeta Fotache)

Statut - Drepturile alesilor, taiate


Familiile parlamentarilor nu vor beneficia de pasaport diplomatic, a decis ieri Comisia speciala pentru statutul alesilor. Presedintele comisiei, Titu Gheorghioff, a declarat ca s-a luat in discutie si reducerea termenului de acordare a indemnizatiei tranzitorii de la sase la trei luni pentru parlamentarii care si-au incheiat mandatul si nu au nici o sursa de venit. S-a renuntat la ideea acordarii pensiilor in functie de numarul de mandate, iar acestea ar putea fi acordate in baza "cotizatiei de stagiu si a varstei de pensionare". (L.D.)

Valea Jiului - Minerii ameninta cu proteste


Peste 10.000 de mineri din Valea Jiului ameninta cu protestele, nemultumiti de modul in care decurg negocierile pentru noul contract colectiv de munca. Ortacii solicita o crestere salariala de 15 la suta. In plus, ei sunt nemultumiti si ca ajutoarele de stat pentru Compania Nationala a Huilei Petrosani sunt cu 30 la suta mai mici pentru 2006 fata de anul trecut. (Monalise Hihn)

Craiova - Victimele exploziei, uitate de Guvern


Primarul Craiovei, Antonie Solomon, este suparat ca Guvernul i-a uitat pe cei afectati de exploziile produse in cartierul Lapus acum trei saptamani. Bogdan Olteanu promisese ca va aloca la prima sedinta de guvern bani pentru cele aproximativ 200 de familii afectate. "Ministrul Olteanu, pe care am incercat sa-l sun de mai multe ori, mi-a refuzat apelurile", a spus Antonie Solomon. (Mihai Gavrila)

Valcea - Isarescu vrea sa exporte vin in UE


Aflat ieri la Valcea, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a promis sa se intoarca la Dragasani sa dezvolte o afacere. Actualul sef al BNR vrea sa produca vin de Dragasani si sa-l exporte in Uniunea Europeana. "O sa revenim in zona si o sa tragem de Cramposie pana intra in Europa", a promis guvernatorul. (A. Chivu, O. Herta)

Constanta - Tanara atacata de o haita de caini


O tanara de 19 ani din localitatea constanteana Topraisar a ajuns in stare grava la Spitalul Judetean de Urgenta dupa ce a fost atacata de o haita de caini. Medicii pun ca fata are probleme psihice si a fost adusa cu hipotermie si muscaturi pe corp si la cap. Medicii ii dau sanse minime de supravietuire. (Emilia Sava)

Senat - Durata de interceptare, 6 luni


Senatorii din Comisia juridica au modificat ieri Codul de Procedura Penala. Alesii au majorat, la propunerea liberalei Norica Nicolai, de la patru la sase luni durata totala a interceptarilor autorizate, cu privire la aceeasi persoana si aceeasi fapta. Senatorii au introdus si obligativitatea din partea procurorului de a prezenta persoanei ale carei convorbiri au fost interceptate data la care au fost facute si continutul inregistrarilor. (Dana Piciu)

Gripa aviara - Inca un focar confirmat


Al doilea focar de gripa aviara din judetul Constanta a fost confirmat in urma analizelor rapide efectuate in satul Vlahi, comuna Aliman. Autoritatile au trimis materialele dezinfectante. In plus, masurile luate de Romania pentru prevenirea transmiterii virusului la om vor fi evaluate de o echipa a Organizatiei Mondiale a Sanatatii si a Centrului de Control al Bolilor Transmisibile SUA (CDC) care a sosit la Bucuresti. (Emilia Sava)

Pregatire - Jandarmi romani evaluati de ONU


Detasamentul de jandarmi romani care va pleca in Kosovo in lunile februarie si martie a fost evaluat in ultimele doua zile de o comisie a Organizatiei Natiunilor Unite. Cei 115 luptatori au fost declarati apti de specialistii care se ocupa de pregatirea detasamentelor de politie civila pentru mentinerea pacii si urmeaza sa-i inlocuiasca pe colegii aflati in misiune. Actiunea jandarmilor romani va dura un an.

Oradea - Retea de traficanti anihilata


O retea de cinci persoane care faceau trafic cu tigari de contrabanda a fost anihilata de politistii oradeni dupa o monitorizare de aproape o luna. Flagrantul a avut loc in 3 februarie, cand doua autotrenuri incarcate au plecat de la Targu-Mures spre Vama Petea. Cele aproape 70.000 de pachete de tigari gasite, care urma sa fie vandute in Belgia cu 350.000 de euro au fost confiscate de anchetatori. (Natalia Ivan)

Elevi - Restrictii la excursii peste granita


Tinerii minori romani care vor sa participe la programe educationale individuale in strainatate nu mai pot calatori neinsotiti, conform unui ordin privind libera circulatie a persoanelor. Agentiile de turism au acuzat autoritatile ca incalca dreptul la educatie prin ordinul emis in luna ianuarie, intrucat aproape 3.000 de elevi au beneficiat anual de programe de acest gen. (Eugenia Mihalcea)


Spectacol cu lebede la Mangalia


Locuitorii din Mangalia pot admira de o saptamana cateva lebede care si-au gasit loc pe malul Marii Negre. Oamenii hranesc pasarile adunate chiar in golful care gazduieste in fiecare vara festivalul Callatis. Ei spun ca fenomenul este o premiera pentru ultimii ani.
×
Subiecte în articol: observator