x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

31 Ian 2006   •   00:00

31 ianuarie 2006

Aplauze contra violentei


Elevii scolilor si liceelor din Bucuresti au apaudat ieri in pauza mare, timp de un minut, marcand in acest fel, declansarea programului de combatere a violentei in scoli "Fii inteligent, nu violent!". Programul are in vedere numarul mare de agresiuni din zona unor unitati scolare. (Eugenia Mihalcea)

Critici - PSD cere demisia lui Nicolaescu


PSD solicita demisia ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, pentru modul "arogant" in care trateaza problemele din domeniul sanitar. Vicepresedintele PSD Mihai Tanasescu a criticat extinderea contributiei de asigurari sociale de sanatate la pensionari si la o serie de venituri cum sunt drepturile de autor care incalca principiul potrivit caruia un venit poate sa fie taxat o singura data. El a mai precizat ca introducerea taxei pe viciu este o masura ilegala, anticonstitutionala si anticoncurentiala si ca PSD va sesiza Consiliul Concurentei.

Salaj - Striptease toxic la Zalau


11 persoane erau pe punctul de a-si pierde viata intr-un bar de striptease din Zalau, dupa ce s-au intoxicat, duminica dimineata, cu substante necunoscute, deocamdata, informeaza Rompres. Cele 11 persoane, dintre care sase angajati ai barului si cinci clienti, au lesinat in incinta localului si au fost transportate de urgenta la Spitalul Judetean din Zalau. Cauza intoxicarii celor 11 persoane nu a fost stabilita inca.

Alba - Mocanita devine monument istoric


Calea ferata ingusta de pe tronsonul Abrud-Vidolm, judetul Alba, pe care circula celebra garnitura de tren Mocanita, va fi inclusa pe lista monumentelor istorice din Romania, Comisia Nationala a Monumentelor Istorice (CNMI) avizand, vineri, clasarea sa. Pentru introducerea sa pe lista monumentelor istorice din Romania, trebuie rezolvate insa toate problemele de natura juridica, intrucat "Calea ferata ingusta este in regim privat", a declarat Dan Nicolae, secretarul CNMI. (Lucian Dobrater)

Industria apararii - Mai putini angajati in 2006


Aproape 2.500 de persoane vor fi disponibilizate in acest an din industria de aparare din cadrul acelor societati care nu au activitate, transmite Mediafax. Executivul urmeaza sa aprobe un proiect de hotarare prin care se stabileste numarul maxim de angajati mentinuti pentru activitati de paza si intretinere la patru unitati. Numarul angajatilor din acest domeniu va fi de circa 3.000, adica o treime din forta de munca inregistrata in 2004.

Arad - Cozi pentru pasapoarte


Sute de aradeni au format cozi la ghiseele Serviciului Public Comunitar de Eliberare si Evidenta a Pasapoartelor (SPCEEP) Arad inca de la prima ora a zilei de ieri, pentru a reintra in posesia documentelor de calatorie retinute in ultimele luni de autoritati, transmite Mediafax. Dintre acestia, peste o suta de persoane nu si-au primit pasapoartele inapoi, neindeplinind conditiile legale. Conform noilor reglementari, pasapoartele romanilor, care au stat in strainatate mai mult de 90 de zile, nu mai sunt oprite la intrarea in tara, iar cele retinute vor fi inapoiate.

Cluj - Fara lapte praf pentru sugari


Numarul imbolnavirilor la copiii cu varsta de pana la un an ar putea creste, sustin medicii, deoarece incepand de ieri, in Cluj-Napoca nu se mai elibereaza lapte praf gratuit pentru sugari. Stocul de lapte praf din municipiu s-a terminat la sfarsitul saptamanii trecute, iar mamele trebuie sa plateasca cel putin cate 10 lei (100.000 de lei vechi) pentru o cutie din cel mai ieftin lapte praf. Situatia este cauzata de faptul ca Ministerul Sanatatii a intarziat organizarea licitatiei pentru laptele praf distribuit gratuit sugarilor.

Invatamant - Ajutor de la Banca Mondiala


Banca Mondiala (BM) va continua sa acorde sprijin reformei sistemului romanesc de invatamant, a declarat ieri ministrul Educatiei, Mihail Hardau. Pe de alta parte, Hardau a spus ca banii promisi profesorilor pentru terminarea grevei - cele 1,1 miliarde de lei pentru proiecte in educatie - ar putea veni de la BM. El a avut o intalnire cu o delegatie a BM condusa de Maureen McLaughlin, care a declarat ca nu poate estima suma la care se ridica sprijinul acordat. (Eugenia Mihalcea)

Poiana Mare - Adjunctul DSP Dolj a fost sechestrat


Angajatii Spitalului Poiana Mare (Dolj) l-au sechestrat cateva zeci de minute pe adjunctul DSP Dolj, Stefan Popescu, de teama ca o data cu plecarea primului lot de pacienti catre Spitalul din Sapoca si-ar putea pierde locurile de munca. Ieri-dimineata, 162 de pacienti ai Spitalului Poiana Mare, internati pe baza articolului 114 Cod Penal, au parasit unitatea, pentru a fi mutati la Spitalul de Psihiatrie pentru Masuri de Siguranta din Sapoca (Buzau). (Mihai Gavrila)

Conservatori - Copos, sustinut in continuare


Vicepremierul George Copos va avea sprijinul conservatorilor atat timp cat, in dosarul in care este anchetat de DNA, nu apar elemente noi, care sa-i dovedeasca vinovatia, a hotarat ieri Biroul Politic al PC. "Noi suntem convinsi ca George Copos isi va rezolva aceste probleme intr-un timp extrem de scurt, de aceea nu s-a pus problema retragerii sale din Guvern", a declarat purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, la finalul intrunirii Biroului Politic.

Bacau - Seche vrea indemnizatie pentru copil


Fostul primar al municipiului Bacau, Dumitru Sechelariu, a depus cerere de indemnizatie pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani. "Am depus cerere sa imi cresc fiica cea mica de un an si sase luni, pentru ca nu mai pot face fata vietii. Am fost arestat 45 de zile fara temei si stiu cum se face politica in Romania. Voi primi opt milioane de lei, asa cum primesc orice mamica si tatic care isi cresc copilul", a spus Sechelariu.

Bucuresti - Banii furati din Germania, de negasit


Valizele gasite in locuinta cetateanului german Matthias Schmidt contineau doar 1,3 milioane de euro. Acesta a fost rezultatul numaratorii facute ieri de anchetatorii bucuresteni. Astfel, din totalul de 2,1 de milioane de euro pe care germanul este acuzat ca i-a furat anul trecut si cu care a trecut fara probleme granita in Romania, aproximativ 500.000 de euro sunt inca de negasit. Schmidt a fost retinut sambata in cartierul bucurestean Drumul Taberei dupa ce fusese dat in urmarire internationala prin Interpol.


Un mort si un ranit intr-o explozie la Brasov


O femeie de 80 de ani a murit, iar fiica sa a fost grav ranita in urma unei explozii care s-a produs ieri dimineata intr-o locuinta din Brasov. Imobilul, care a fost distrus n totalitate, dateaza din 1920. Din primele cercetari, se pare ca deflagratia a fost cauzata de o scurgere de gaze.
×
Subiecte în articol: observator